Berta Sándor

Az emberek 37 százaléka kiadja a jelszavait

Alighanem a felmérést végző szakemberek sem számítottak arra, hogy ennyire könnyelműen osztják meg másokkal bizalmas adataikat a felhasználók.

A BITKOM szakmai szervezet felméréséből ugyanis kiderült, hogy a 14 évesnél idősebb számítógép-tulajdonosok és internetezők 37 százaléka különösebb aggodalom nélkül kiadja a PC-jéhez vagy a honlapjaihoz tartozó jelszavakat. A helyzet azonban nem is emiatt aggasztó, hanem azért, mert a megkérdezettek 33 százaléka ugyanígy jár el a munkahelyi jelszavakkal és azonosítókkal is.

"Az, hogy az emberek megbíznak a többi felhasználóban, az ugyan nagyon pozitív dolog, de ugyanakkor a jelszavakat csak végszükség esetén lenne szabad továbbadniuk. Egyes esetekben - például a számítógépek vagy a szolgáltatások karbantartásakor - szükség lehet arra, hogy valaki átadja egy megbízható másik személynek a jelszavát. De ha ilyesmiről van szó, akkor is rövid időn belül célszerű utána a jelszót megváltoztatni vagy egy újra cserélni" - jelentette ki Dieter Kempf professzor, a BITKOM elnökségi tagja.

A válaszadók 27 százalékának az élettársa is ismeri legalább egy vagy akár több jelszavát, 9 százalékának a jelszavait pedig még a barátaik is ismerik. A Németország keleti részén lakók kicsit bizalmatlanabbak, csupán 22 százalékuk hajlandó kiadni a jelszavait, a nyugati részen lakóknál ez az arány 28 százalék. A rokonoknak a kelet-németeknek csak a 6, míg a nyugat-németeknek a 10 százaléka adja meg a privát azonosítóit. A munkahelyi jelszavak esetében ugyanez a helyzet. A keletnémeteknek csak a 10 százaléka adja meg egy kollégájának és 8 százaléka a főnökének a céges jelszavait, ezzel szemben a nyugatnémeteknél ez az arány 19, illetve 12 százalék. A keletnémeteknek a 75, míg a nyugatnémeteknek csupán a 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy soha senkire sem bízna rá a saját jelszavait.

"Sokan továbbadják másoknak a jelszavaikat, mivel attól tartanak, hogy elfelejtik ezeket az azonosítókat. Olyan ez, mint amikor valaki a kulcsát megosztja a szomszédjával is. A digitális világban azonban ennél a módszernél vannak jobb alternatívák is. Az egyik legkényelmesebb és legbiztonságosabb megoldást az úgynevezett jelszószéfek jelentik" - közölte Kempf. A jelszószéfek a merevlemez vagy egy külső adattároló, például egy pendrive titkosított területén tárolják el ezeket a fontos adatokat és automatikusan létrehoznak egy fő jelszót. Így a felhasználónak elegendő csak egy jelszót megjegyeznie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nickwearby #9
    Egyébként ilyen méregdrága és nem 100%-ig biztonságos hülyeségek helyett egyszerűbb, ha leírja az ember papírra
    és KÉZZEL.....

    de nem úgy, hogy kovács pisti gmail felhasználója, meg jelszója ......

    hanem rendesen elrejtve pl. egy napló, stb szövegébe.

    Én egy darab jelszavamat sem voltam soha hajlandó digitális formában tárolni,
    pláne nem egy olyan gépen, ami közvetlen internet hozzáféréssel rendelkezik ....

    Kivétel pont az internet előfizetési jelszavam,
    de azt semmire nem tudják felhasználni.
  • nickwearby #8
    "mikor felejtik már el végre a jelszavakat és ujjlenyomat olvaso minden laptopba és billenytüzetbe azt az lenne jelszó helyett azt nem lehet tovább adni :D"

    Már bocs, de tudsz gondolkozni???

    Naponta csak több ezer helyen hagyod ott az ujjlenyomatodat,
    és ezt tekinted biztonságosnak? O.o
  • bvalek2 #7
    Túlbonyolítod, a dolog ennél sokkal prózaibban történne:
  • bvalek2 #6
    Persze, jelszószéf, Mariskáék a titkárságon erre vágytak. Megint egy, a valóságtól elrugaszkodott cikk. Ami meg a munkahelyi jelszóhelyzetet illeti, nem írok saját példát, mert szeretnék megmaradni a munkahelyemen, de képzeljétek el a legrosszabb állapotokat, amire csak gondolni tudtok, szorozzátok meg végtelennel. Na, annál is rosszabb (és nem a dolgozók tehetnek róla, kényszerhelyzetben vagyunk). És nyugati multiról van szó.
  • MacropusRufus #5
    a laptopoban van. (HP 6730b). Egy rakás szar. Túl kevés markerrel dolgozik, ezért ha nem megfelelően van az újjad rajta v. esetleg sérűlt az újbegy, már nem ismeri fel. Van egy Genius egerem, ami szintén újlenyomat azonosítós. Hát az is gagyi. A profi cuccok meg megfizethetetlenek.
    Amúgy: amíg a biometrikus azonosítók nem képesek ellenőrizni, hogy a scannelt felület (új, szem, stb) élnek-e vagy sem, addíg semmi értelmük nincs, ui. eltávolíthatóak. Bármennyire is fájdalmasan hangzik: ha az adatok megérik a kockázatott akkor igen is le fogják vágni az újjakat meg a szemeket is kiszedik.
  • Wharyoo #4
    Jah, vagy egyböl retinaleolvasót nem? Aztán meg majd jön a "Jólét polgártárs!" :)
  • DeviloftheHell #3
    mikor felejtik már el végre a jelszavakat és ujjlenyomat olvaso minden laptopba és billenytüzetbe azt az lenne jelszó helyett azt nem lehet tovább adni :D
  • vmiki88 #2
    sok idióta
  • binarpy #1
    Ezek az emberek nem érzik át a jelszavak súlyát, amíg pórul nem járnak...