Berta Sándor

Gyerekek gyártanak Kínában számítógép-hardvereket

A munkaügyi előírások betartásáért felelős kínai hivatal visszautasította az Egyesült Államokban működő National Labor Committee (NLC) gyerekmunka-vádjait.

Az NLC egy héttel ezelőtt azzal vádolta meg a KYE Systems tajvani vállalatot, hogy két üzemében is fiatalkorúakat foglalkoztat és hogy a gyárakban gyakran embertelen körülmények uralkodnak. A Kínai Kommunista Párt hivatalos lapjának számító People's Daily napilap tudósításban számolt be az esetről. Az újságnak a Dongguan városában működő munkaügyi hivatal elismerte, hogy a Kunying Computer Products Company és a Xieying Computer Products Company nevű cégek gyáraiban dolgozó 4000 alkalmazott közül 385 életkora 16-18 év közötti, és közülük 326-ot nem regisztráltak.

Az NLC az amerikai cégek munkahelyi körülményeivel foglalkozik és rendszeresen vizsgálja, hogy a tengerentúli beszállítók, illetve partnereik minden munkahelyi előírást betartanak-e. Mivel ez a két vállalat készíti a Microsoft számítógépes egereit és webkameráit, így az ügy érthetően hatalmas felháborodást váltott ki világszerte. Az amerikai bizottság kiderítette, hogy a 16-17 éves "munkatársak" 15 órás munkarendben dolgoznak, és gyakran nem kapnak szabadnapot sem. Vannak olyan alkalmazottak is, akik mindössze 14-15 évesek.


A People's Daily szerkesztői viszont azt állították, hogy a jelentés nem volt teljesen korrekt, ugyanis az ázsiai államban lehet fiatalkorú személyeket dolgoztatni, de ehhez előtte regisztrálni kell őket. Csupán ezt mulasztotta el a két vállalat, amelyek ráadásul nem adták át a fiatal alkalmazottaiknak munkaszerződéseik másolatát sem. Ezenkívül gyakran kényszerítették a fiatalokat túlórázásra; egyesek márciusban 280 órát dolgoztak, miközben az elfogadott norma 160 óra. Ezeket a túlórákat ugyanakkor a kínai napilap szerint mindenkinek kifizették.

A két dongguani üzem vezetői elfogadták a jelenlegi 850 jüanos minimálbér 920 jüanra való felemelését. A Microsoft a jelentés nyilvánosságra hozatala után azonnal közölte, hogy nem tudott a történtekről és az esetek mielőbbi kivizsgálását ígérte. Az NLC birtokában van több olyan fotó is, amelyen a túlóráktól teljesen kikészült fiatal munkavállalók a munkahelyi szünetekben alszanak. A két érintett cég a fiatalkorúak mellett kizárólag 18 és 25 év közötti nőket alkalmazott, mivel ezeket könnyebb volt "megrendszabályozni". A nők gyakran panaszkodtak arra, hogy a felügyelők szexuálisan molesztálták őket, nem beszélhettek munkavégzés közben, nem hallgathattak zenét és még a mellékhelyiségeket sem kereshették fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pixx #13
    Nem Afrikába mennek, hanem Indiába, most az lesz az új Kína...már páran áttelepültek oda.
  • Komolytalan #12
    Szerintem Kínában nem látják olyan sötéten a saját helyzetüket, mint ahogy mi látjuk kívülről. Nem olyan régen náluk még kommunista tervgazdálkodás folyt, amely keretében szintén kellett dolgozni, de előfordult hogy néha éhen halt 1-2 millió ember, mert valami kis homokszem került a öt éves tervbe. Most meg legalább már nem éheznek. Ha Kína azt mondaná, hogy ezt nem csinálja tovább, a gyárak Afrikába mennének, Kínában meg újra elkezdenének éhezni (na jó, valószínűleg nem, mert katonai erővel meg próbálnák tartani a gyáraikat, akkor is ha ebből lenne egy csinos kis III. vh). Afrika viszont totál kiszolgáltatott: ha a fejlett világ megkönyörül rajtuk, akkor lehetnek rabszolgák, ha meg nem, akkor halnak éhen, ahogy jelenleg is. Teccettek volna előre gondolkodni az elmúlt pár100 évben, amikor beérték azzal, hogy leszakítottak fél kiló banánt naponta, a fennmaradó időben meg heverésztek az árnyékban.
  • Killerke000 #11
    Ez felháborító!
    Ezért olyan drága minden, most a képen se dolgoznak...
  • vmiki88 #10
    mi az a képen délutáni szunyóka van?
  • Zoliz #9
    Hol érdekli a Microsoftot efféle "körülmény"? Őket csak a világhatalom érdekli.. nem egy offshore vállalatuk gyakorlati munkastratégiája.
  • kvp #8
    Egyes apple hardverek minosege is ezert olyan gyenge, de a hp munkaallomasai is ugyanarrol a gyartosorrol kerulnek le ahonnan az apple-e (foxconn mindketto). Amig gyerekeket dolgoztatnak (a foxconn-nal van 11-12 eves is koztuk) addig nem varhatunk jobb minoseget, ami engem hatarozottan zavar, ugyanis a rossz minosegu hardverek miatt a gepek megbizhatosaga is gyenge es ez tobbletmunkat jelent az europai szakemberek szamara is. (az otthoni gepek karbantartasarol mar nem is beszelve) Hosszu tavon ez nekunk sem jo. A kinai munkavallaloknak meg hatarozottan rossz, persze ha jol latom kislanyokrol van szo, tehat akar el is adhattak volna oket felesegnek, mig itt csak rabszolgak.

    A kinai helyzetrol meg egy vicc:
    Ket partkuldott beszelget. A fiatal megszolal: Mekkora fejlodes, ha ezt mao elvtars lathatta volna! Az idosebb: Igen, azonnal ki is vegeztetne minket...
  • Balintos #7
    Ki hitte volna???!!!
  • Pares #6
    Gyerekeket gyártanak Kínában számítógép-hardverek

    Így első olvasatra, mondom WTF?!
  • bandypappa #5
    http://www.sg.hu/cikkek/73772/embertelen_korulmenyek_kozott_keszulnek_a_kontrollerek

    idézet egy korábbi hsz-ből:

    Sajnos ez a gazdaságosabb előállítás ára.
    Nem csak az xbox kontrollereket gyártják Kinában, hagynem gyakorlatilag mindnent. Most mi lesz?

    1. bojkottáljuk a kizsákmányoló vállalatokat
    2. Hangoskodunk, vizsgálatokat indítunk, csóváljuk a fejünket és minden marad a régiben, csak a lelkiismererünket nyugtatgatjuk.
    3. Nem gondolunk bele és tovább vásároljuk az olcsóbb árukat

    Úgy gondolom akárhogy is hangoskodunk, ellenezzük mégsem fogunk többet fizetni ugyanazért a termékért. Nem gondolunk bele miért ilyen olcsóak egyes termékek, mert csak az egyéni hasznosságot nézzük. De ennek az árát a nincstelen munkások tömegei fizetik meg, nem érdekel minket az ö nyomorgásuk, csak a mi kényelmünk. Ez szomorú, és még szomorúbb, hogy fordítva is így lenne (kínai fogyaszt-eu,usa plgár dolgozna). Hisz ha alacsony az előállítási költség, akkor az árból is lehet engedni. Az emerek úgyis az olcsóbbat választják 2 hasonló termék között. Persze tisztelet a kevés kivételnek, mert ha én is körülnézek nem tudnám megmondani hány kínai termék vesz körül és nem csak az IT szektorra igaz ez és nem csak Kínára.

    Addig lessz jelen ez a termelési mód, amíg az emberek csak a saját hasznukat tartják szem előtt. Most már én is azt a nézetet vallom, hogy többet vagyok hajlandó adni a fair-trade termékekért, mint venném ugyanazt olcsóbban. Lehet hogy én egy rosszabbul járok, de az összképet tekintve nagyobb a hasznosság és ez az amire oda kéne figyelni. Szerintem ez van, de remélem változni fog.
  • NEXUS6 #4
    Sajnos, ez van. Bizonyos szempontból a Világ (és ők is) jobban jár, hogy a Kínai gyerekeket biorobotnak használják, mintha nem.