Berta Sándor

30 állam jogászai a megfigyelési államok ellen

Immár harmincnyolcadik alkalommal találkoztak az Osztrák Ügyvédi Kamara (ÖRAK) által szervezett Európai Elnöki Konferencia keretében 30 ország jogászai.

"Mindannyian tanúi vagyunk annak a folyamatnak, amelyben a terrorizmus elleni védekezésre hivatkozva lépésről lépésre tiporják sárba az alapvető emberi jogokat. Az állampolgároknak tudniuk kell, hogy ez a folyamat mindenkit érint, függetlenül attól, hogy van-e takargatnivalója vagy sem. Megválaszolatlan, hogy a különböző intézkedések egyáltalán képesek-e hozzájárulni a terrorizmus elleni harchoz. Csupán az átlátszó emberek, az üvegpolgárok képe marad meg. Minden normális személy az adatok összekötése miatt gombnyomásra meztelenné válhat" - jelentette ki dr. Gerhard Benn-Ibler, az ÖRAK elnöke.

"A kormányok mindig újabb indokokat találnak ki arra, hogy még egyet szoríthassanak a megfigyelési csavaron. Amiről a Stasi, a Securitate vagy más titkosszolgálatok a legjobb esetben évtizedekig csak álmodhattak, az ma gond nélkül megvalósítható. A távközlési adattárolás és és más eszközök által biztosított lehetőségek egyszerre gigantikusak és félelemkeltőek. Felmerül a kérdés, hogy ezen a területen egyáltalán még biztosítható-e a megfelelő ellenőrzés. Gondatlanság lenne csupán arra számítani, hogy az európai államok és azok hivatalnokai nem élnek vissza ezekkel a lehetőségekkel" - hangsúlyozta Georg Bürstmayr bécsi ügyvéd.

Az új szabályok különösen az ügyvédek és az ügyfeleik, az újságírók és az informátoraik, az orvosok és a betegeik, valamint a lelki segélyszolgálati munkát végzők és a segítségüket kérők kapcsolatát nehezíti meg. Mindez pedig nem elfogadható mértékű beavatkozás a jogállamiságba és a polgárjogokba az állam részéről. "A probléma nem áll meg az országhatároknál. Csak az Európai Unióban 500 millió embert érint. Éppen ezért fontos, hogy egységesen és harciasan lépjünk fel a folyamatok ellen" - tette hozzá Benn-Ibler.

Morten Kjaerum, az EU Alapvető Jogok Ügynökségének igazgatója szerint az úgynevezett EU-Charta nemzetközi tekintetben is az első és jelenleg egyedüli alapvető jogi katalógus, amelyben szerepel az adatvédelemhez való jog. A charta integrálása a Lisszaboni Szerződésbe azt jelenti, hogy reális esély nyílik a reset-gomb megnyomására és az adatgyűjtési őrület leállítására. "Annak az életmódunknak a védelme, amit mi társadalomként annyira becsülünk egyben azt is jelenti, hogy azokat az értékeket is óvjuk, amelyek ezt az életmódot egyáltalán lehetővé teszik" - szögezte le a bécsi ügyvéd.

A rendezvény megnyitóján dr. Gerhard Benn-Ibler azt követelte az osztrák kormánytól, hogy semmiképpen se valósítsa meg a távközlési adatok tárolását, hanem nyújtson be egy tiltakozó beadványt az ügyben az Európai Bírósághoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #3
    Nem tudom hányan olvastatok Cyberpunk könyveket, de azokban leírt sötét jövő elég gázos. A lényege hogy az államok hatáskörét addig korlátozzák, hogy a cégek városrészeiben, felhőkarcolóiban biztonság van, a közutakon semmi sem garantálja a biztonságod. A lényege hogy a cégeknél lehet kamera, stb megfigyelhet, de a közembereket leszarják mi lessz velük, amíg nem a cégnek dolgozol. A Cégek pénzüknél fogva befolyásolják az államot, de csak saját érdekükben, és a közember senkit nem érdekel. Sokszor a cégek okozzák a legtöbb gondot.

    Egy erős állam ami felügyeli a cégeket és embereket, de nem él vissza az infóval az sokkal jobb lehet. Bár itt az emberek magatartása miatt van sok emberben ellenérzés, és a politikusok mint az állam vezetőibe vetett bizalom is érthető okok miatt csökken.

    Erre jó példa pl a wow. A wow-ban is láthattak minden játékost, és nyomon követhettek, mégis sokan olyan területekre tévedtek ami nem megengedett) És ezekre csak utólag jöttek rá. Hiába a lehetőség ha nem élnek vissza vele, és nem figyelnek meg mindenkit. Pl én is jártam még meg nem nyitott területeken, és észre sem vették. Pedig programozással megoldható lett volna hogy ha valaki odatéved szól a progi nekik autómatikusan vagy kidob engem.

  • okosan gyerekek #2
    Let us believe in them!
  • Tetsuo #1