Gyurkity Péter

Százmagos chipekkel hódítana egy új jövevény

A még mindig újoncnak számító Tilera saját fejlesztéseivel nagyobb teljesítményt és jóval nagyobb hatékonyságot ígér mind az AMD, mind pedig az Intel megoldásaihoz képest - a szerverek szegmensében hódítanának.

A cég mindössze két éve van jelen a szerverek piacán, ahol saját processzoraikkal szeretnék megvalósítani mindazt, amitől a két nagy szerintük még igencsak messze áll. Most egy újabb sorozatot mutattak be, amelyek modern gyártástechnológiával, alapvetően eltérő felépítéssel, kellemes sebességgel, valamint még kellemesebb fogyasztással érkeznek.

Az előző generáció tagjai még 90 nanométeren készültek, kevesebb maggal, és általában véve kedvezőtlenebb mutatókkal. A most ismertetett Tile-GX azonban a TSMC 40 nanométeres eljárásával készül, nagyon is jól skálázható, a tervek között szerepel a 16, 36, 64, illetve 100 magos változatok piacra dobása, amelyek kivétel nélkül alacsony étvággyal jelennének meg - a legnagyobb példány például mindössze 55 wattot igényelne 1,5 GHz-es órajelen. A 64 bites magok mindegyikéhez 64 kB elsőszintű, valamint 256 kB másodszintű gyorsítótár társul, ezt pedig legfeljebb 26 MB megosztott L3 cache egészíti ki (az egyes magok helyi gyorsítótárának megosztása is hatékonyabb lett).


A Tilera nagy hangsúlyt fektet az eltérő felépítésnek köszönhető előnyök ismertetésére. Míg az AMD és az Intel többmagos fejlesztéseinek belső felépítését a közlekedési csomópontokhoz, a kereszteződésekhez hasonlítják (ahol értelemszerűen gondot okozna 24, vagy akár 32 út találkozása), saját megoldásuk hálószerűen kapcsolja össze az egyes magokat, így hatékonyabban használja ki azokat, a magok száma pedig sokkal könnyebben növelhető. Gondot jelent azonban számukra, hogy fejlesztésük nem x86-kompatibilis (bár együttműködhet ezen chipekkel, megosztva a feladatokat), így jelenleg néhány jobban ismert, elterjedt platformra kénytelenek támaszkodni, mint például az Apache webszerver és a MySQL.

A cég elsősorban a webbel kapcsolatos szerverfeladatokra koncentrál, itt reméli chipjeinek elterjedését (bár alacsony ismertségük és az eltérő szoftveres platform miatt nem lesz könnyű dolguk). Az első változatok jövőre érkezhetnek, míg a százmagos verzió 2011 elején mutatkozik majd be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pasi29uk #20
    Szegeden ez a csekélység (+kommentezés) elég a ketteskéhez már akinek elég a kettes :DDDDD
    Arra írtam, hogy elég sok szoftver hagy "némi" kívánnivalót maga után. Persze vannak oprendszerek, ahol mielött futtatnál egy programot belejavíthatsz a forráskódba ha elég tökös vagy hozzá...
  • osztmivan #19
    a való életben ez még így sem ér semmit
    megfelelő dokumentálás és tesztelési környezetbe ágyazás nélkül csak egy használhatatlan modul
  • Sanyix #18
    És ez most valami brutális követelmény?
    Normális helyen alapnak kéne lennie...
  • pasi29uk #17
    Szerintem az a baj, hogy a jelenleg használt szoftverek kódja egy rakás fos... ehhez próbálnak hardvert gyártani.
    Halkan megjegyzem, hogy nálunk progmaton kevés volt a KETTESHEZ, ha az adott problémára írt programod hiba nélkül futott. Kellet a jó futás idő és az átlátható kód is...
  • osztmivan #16
    álmodtam egy légvárat magamnak
    de a légvár kipukkadt és a pukitól felébredtem
  • kissmikki #15
    Egyáltalán nem kell messzire menni, hogy egy többmagos szervert valahol ki tudjanak használni: a nagyobb vállalatok az üzleti adatok elemzésére OLAP rendszereket használnak, amik igencsak igénybe veszik a párhuzamosságot. És nem csak adatbázis szinten, hanem az indexelés, cache-elés, különböző real-time számítások riportokban és adatátvételkor igencsak CPU intenzív feladatok. Mondok egy példát is hátha valaki kételkedik :) SAP BI + BI Accelerator. Ez utóbbi annyira hardver intenzív, hogy a SAP csak hardverrel együtt árulja előre csomagolva... Ugyan abban még csak Intel procik vannak, de hát ki tudja mit hoz a jövő :)
  • xyl #14
    Kell azért hozzávaló alaplap, meg C fordító, a többi megoldható... Van azért egy-pár alkalmazás, amihez jól jön az ilyen, sőt nagyobb fokú párhuzamosítás. (Pl. neurális hálók, SETI, kódtörés) - hogy csak azokat említsem, amik most hirtelen eszembe jutnak. Amúgy a kódtörés, mindenféle titkosítás feltörése bizonyos antiszociális csoportosulásoknak jól jöhet...
  • Sanyix #13
    nem hittem volna hogy valaki komolyan veszi, de tévedtem :)
  • dinnyegodre #12
    Míg az otthoni "hurka gépekbe" (szerverekhez képest) jó az 1proci - 2magos is, ezt aláírom, és az otthoni alkalmazásokkal tényleg semmit nem tudnál kezdeni a 4proci, procinként 4 maggal, netán a 100maggal,

    addig a szervereknek a lényege, hogy egyszerre nagyon sok szálon fut, és jó, ha ezeket nem úgy kell futtatni, hogy vár(más fut), vár(más fut), fut(más áll), vár (más fut),... <-- persze ezek rendkívül gyorsan.

    Nem jobb ez : 1.progi_fut(1.mag), 2.progi_fut(2.mag), 3.progi_fut(3.mag),... ?

    Kérem, a windowst egyelőre úgy felejtsük el, ahogy van ilyen téren. Mégcsak nem is asztali gépekre tervezett linuxot futtatnak ezen. Ehhez igen, kell oprendszer, de ha valami jól kihajtja őket, áldás. Pláne, ha kevesebbet is fognak fogyasztani.

    De azért jó lesz megvárni a végét, ugyanis egyelőre még a 10gigahertz sem jött el, amit úgy beharangoztak még anno. Más felé irányult a fejlesztés. Véleményem szerint jelenleg úgy és ott állunk, hogy a fejlesztések ismét több ágra szakadtak szét. Valaki ebben hisz, valaki abban. Hogy mi fogja túlélni ezt a versenyt, azt mi már csak meglátjuk.

    Nem vitának írtam, csak gondoltam megosztom a gondolataimat veletek. Hátha tudtam valami okosat is összehozni. :)
  • Komolytalan #11
    Ennyi magnál elvérzik még a memória is, nem csak a vinyó. MySQL meg Apache 100 magon? Most őszintén, egy Apache mi a p.csát csinál akár 1-nél több maggal? Szerverünkön néha eléri az 1% processzor használatot is, annyira proci intenzív. MySQL másabb téma, de az is csak akkor, ha memóriában van a teljes adatbázis.
    Fordítsanak rá linuxot, meg csináljanak rá JAVA VM-et, ha el is akarnak belőle adni. Anélkül nem ér egy kalap sz.rt se.