Berta Sándor

Megakadályoznák a vezetés közbeni SMS-írást

Több amerikai vállalat is olyan szoftverek mgalkotásán dolgozik, amelyek képesek megakadályozni, hogy az autósok SMS-t írjanak.

A vezetés közbeni mobiltelefonálás sok országban tilos és akit rajtakapnak az komoly pénzbüntetésre számíthat. Ettől függetlenül sokan megszegik a szabályt és emellett egyre jobban terjed egy másik jelenség is: a gépkocsiból való SMS-küldés. Aligha kell ecsetelni, hogy ha a szakértők szerint már a mobiltelefonálás is komoly kockázatot jelent, akkor az SMS-írás még nagyobb veszélyeket hordoz magában, hiszen az autósnak gyakorlatilag folyamatosan a készüléke kijelzőjére is kell figyelnie. Ezzel pedig azt kockáztatja, hogy balesetet szenvedhet vagy okozhat.

Szerencsére a problémával nem csak a politikusok, hanem a technológiai cégek is foglalkoznak. Számos amerikai vállalat fejleszt olyan programokat, amelyek képesek megakadályozni a vezetés közbeni SMS-írást. Ezeknek az alkalmazásoknak az egyetlen komoly hátránya, hogy a használatukhoz jelenleg még mindenképpen egy GPS-funkcióval ellátott okostelefonra van szükség.

A fejlesztők egyike a Safe Driving System. A cég munkatársai egy olyan megoldáson dolgoznak, amely képes átvenni egy mobil készülék funkcióit, amint észleli, hogy az autós beszállt az autójába és vezetni kezdi a gépkocsiját. A rendszer fogadja a hívásokat és az SMS-eket, de blokkolja a hozzájuk való hozzáféréseket. A Key2SafeDriving egy kulcs segítségével működik, amit beépítenek a járműbe és a Bluetooth-technológiának köszönhetően teszi lehetetlenné a mobilok használatát. A termék hamarosan megjelenik a világpiacon, ára 100 dollár lesz, azonban egyelőre csak Windows Mobile operációs rendszert használó eszközökön lesz használható.

A vancouveri Aegis Mobility a mobilok GPS-modulján alapul és ezek információi alapján állapítja meg, hogy a jármű mozog-e vagy sem. A DriveAssist blokkolja a beérkező hívásokat és SMS-eket, lehetőség van ugyanakkor segélyhívások kezdeményezésére. A rendszer a következő évben mutatkozik be és a havidíja 6-12 dollár között lesz. A szintén kanadai Mobivox más úton indult el, ugyanis képes a beérkező szöveges üzenetek felolvasására. A kényelemnek azonban ára van, SMS-enként 29 cent.

A Vlingo hasonló szolgáltatást kínál az iPhone és a Blackberry készülékek tulajdonosainak. Az iPhone esetében ugyanakkor nem működik az SMS-blokkoló, lévén az eszköz nem engedélyezi az alapvető funkciók korlátozását. Eddig egyébként az Egyesült Államokban 17 szövetségi államban tiltották be a vezetés közbeni e-mail- vagy SMS-írást. A büntetések meglehetősen szigorúak. Utahban például a pénzbírság elérheti a 750 dollárt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Erik a Viking #22
    Aki vezetés közben SMSezik, annak simán bevonni örökre a jogosítványát!
    Pont.
  • bakagaijin #21
    Ha pl kötelezővé teszik a használatát (kis lobbitevékenységgel meg sokkoló videókkal megspékelve) akkor máris kaptak sok-sok előfizetőt. Egyébként azért működhet, mert az amerikaiak inkább egyedül mint valakivel utaznak az autóban (tehát nincs utas aki sms-ezzen), a tömköz és a vasúttársaságok sem túl népszerűek (inkább az idősek körében), hajót/repülőt meg viszonylag egyszerűen lehet szűrni. De amerikán kívül ez épp emiatt nem működne.
  • Dynamic #20
    Csodálkozol, amikor kamionosokat látok vezetés közben regényt olvasni vagy rejtvényt fejteni.
  • blessyou #19
    Ez az, én is ezen akadtam fenn. Ez kábé olyan, mintha vezetés közben a másik kezeddel kirakóznál, vagy keresztrejtvényt fejtenél...
  • Zoliz #18
    Tényleg ennyire eltorzult volna már a világ vagy én vagyok elmaradott?

    Mindenesetre fura ez az egész ami itt folyik ebben az eltorzult digitális világban. Tényleg vannak olyan hülyék akik vezetés közben SMS-t írnak?

    Undormány.
  • xNoodlex #17
    "Ennek tényleg csak az lenne a megoldása (?), hogy pofátlanul magas pénzbirság, valamint vezetéstől (autó,motor, háztartás...stb) való végleges eltiltás, közmunka, mittomén."

    Ezzel egyetértek.
  • halgatyó #16
    Sokan vélekednek úgy, hogy minden hülye rendelkezés mögött valakinek az anyagi érdekei lehetnek.

    Jelen esetben például az lehetne a gyanú, hogy valakik kifejlesztették a hanggal vezérelhető telefont. És persze el szeretnének adni minél többet.
    Szerintem hamarosan meglátjuk.
    (az én személyes véleményem ezzel kapcsolatban teljesen más)
  • Balintos #15
    ne vegyen el olyan hülye nőt aki vezetés közben sms-eket ír/a gyerekeibe nevelje bele, hogy ne játszanak kamikaze-t
  • Dynamic #14
    Ne csak magadra gondolj. Lehet, hogy az autót nem csak te használod, hanem a gyerek vagy a feleséged és az ő érdekükben fizetsz elő egy ilyen szolgáltatást.

    Amúgy szerintem a hangvezérlés is lehet egy alternatíva. Mármint nem csak a parancsokra gondolok, hanem olyan szoftverre, amely a rögzített szöveget karakterekké alakítják, így nem kell pötyögni, hanem csak bemondani a szöveget.
  • hiftu #13
    Ez működne. 3 próbálkozás után kalapáccsal ugyanazt.