Szekeres Viktor

Fanboys - Rajongók háborúja

1998-at írunk, már csak pár hónap a Baljós árnyak premierjéig, amikor pár fanatikus rajongó elhatározza, hogy ellopja Lucas farmjáról a félkész filmet.

Magyarország 2009. A Fanboys hazai megjelenése remekül mutatja a hazai mozis helyzetet, annak változását, mely nagyjából a DVD-piac mintájára alakul át. Miközben az amerikai blockbuster-tenger majd mindegyik sikervárományos képviselője elér hozzánk, addig észrevehető, hogy az elmúlt hónapokban minimálisra csökkent a kisebb filmek jelenléte, a kevésbé népszerűbb kommerszek és az ismertebb artfilmek csak nehézkesen vánszorognak be a hazai mozikba.

Azonban akárcsak az elmúlt években tapasztalhattuk a DVD-s piacon, megjelentek és nem lankadnak az apró, sufniprojekteket gondozó kiadók, forgalmazók, mint a Cirko-Film, az Odeon vagy a Cornerfilm. Ők filmjeiket nem 30-40 kópián forgalmazzák, hanem mindössze egy-kettőn, meggazdagodni sem fognak a pár száz néző által váltott jegyeken, azonban igaz szerelem-projekteket láthatunk általuk itthon, olyan filmeket, melyekkel meg akarják ismertetni a nézőket és nem a lehúzásuk a fő cél.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Szó se róla, de a 2007-es premierre készített Fanboys Amerikában is nagyon sokáig nem találta az utat a mozikba, majd pedig hosszas halogatás után (és a stúdió utasítására történt, a filmből csont nélküli komédiát faragni akaró újraforgatások miatt) az idei premier meg is bukott, pedig az ember azt gondolná, hogy az efféle rajongói filmeknek megvan a maga népes rajongótábora. Úgy tűnik mégsem.

De minket ez nem aggaszt, mi láthatjuk és élvezhetjük a filmet, közben pedig hálát adhatunk az égnek, hogy a Fanboys - Rajongók háborúja nem a manapság oly divatos, de rémisztően gagyi paródiafilmek táborát növeli, hanem egy igazán hangulatos, poénokkal tűzdelt, de olykor keserédes road movie. A filmben hőseink autóba vágják magukat és Amerika egyik pontjáról megpróbálnak eljutni egy másik, jóval távolabbi pontra. Persze útjuk során történik velük egy és más, jobban megismerjük az SW-rajongó karaktereket, akik hiszik, hogy semmi sem akadályozhatja meg őket, hogy lenyúlják a Baljós árnyak munkaverzióját.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Szerencsére a (nem olyan) sok bennfentes poént azok is érthetik valamennyire, akik nem Han Solo-ízű nyalókát szopogattak lefekvés előtt a gimnáziumi koleszszobában és olyanok is, akik Boba Fett-alakú fotelben nézték újra meg újra az első trilógiát. Meg aztán - valljuk meg - a kívülállóknak mindig is viccesek a geekek, a kockák, az pedig külön öröm, hogy a Fanboys meg sem kísérel véleményt mondani a második trilógiáról, bár a Jar Jar-tetoválás a film egyik legnagyobb poénja.

A Fanboys erőssége, hogy nem állítja be hülyének a Star Wars-rajongókat, illetve csak úgy mutatja be őket, amin nem lehet megsértődni. Bár meglehet, hogy a Star Trakes fanboy-ok egy része kicsit el fog kámpicsorodni saját ábrázolásukon, de tegyük fel, hogy nekik is van humorérzékük, mint ahogy volt William Shatnernek és azon Star Wars-színészeknek, akik röpke cameót vállaltak a filmben. Mellettük egyébként még olyan ismert színészek ugrottak be egy-egy apró szerepre, mint Seth Rogen, Christopher McDonald, Danny Trejo, Kevin Smith vagy Danny McBride.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A fanatikus rajongás, mint kiderül, nem egyenlő a dilinyóssággal, viszont az is bizonyossá válik a Fanboys kapcsán, hogy a jó hangulat és a jó poénok nem tesznek jóvá egy filmet. A Fanboys-ot jó nézni, jó a hangulata, jópofának is mondható, azonban valami összetevő hiányzik belőle, hogy igazán emlékezetes mozifilm legyen. Így kénytelenek vagyunk megmaradni az "aranyos és ajánlható" minősítésnél. Mostanság a hollywoodi filmek zöme ezt a mércét sem érte el. Sok, a Fanboys - Rajongok háborújához hasonló filmet, road movie-t láthattunk az elmúlt 10 évben, de nem eleget, épp ezért öröm, hogy hozzánk is elért. Igazi geekmozi - nem csak geekeknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #57
    A Babylon 5-öt a helyedben mint a villám pótolnám ... egy igazi zseni igazi remekműve. Ez az 1 olyan sorozat volt eddig, ahol 1-1 rész közötti 1 héten keményen forgott az agyam, hogy kitaláljam a folytatást (azaz én mit tennék a főszereplő helyében)
    A Star Wars volt az első, ahol volt "valamicske" űrháború és űrstratégia (az eredeti BSG-t felejtsük, az nulla volt ilyen téren), a + könyvekben jópár (Thrawn mesteri csatái), majd jött a Star Trek a maga valljuk be nevetséges űrcsatáival.
    A Babylon 5 (sose látott) mesteri szintre emelte az űrháborút, űrstratégiát (az új BSG is max egy rossz vicc ehhez képest)
    Hangulatra nem egy idealisztikus Star Trek féle nyálverzum, meg nem is egy Star Wars féle katonaverzum, meg nem is egy Farscape féle viccverzum vagy egy BSG féle uncsiverzum ... valahogy egy sokkal reálisabb univerzum, valós jellemekkel, emberi és nem emberi jellemhibákkal.
    Szerintem 20 éven belül nem valószínű, hogy még egy B5 szintű sorozat napvilágot lásson, túl sok túl nagy színész és író zseni kell hozzá.
    Ha megnézed majd rájössz, hogy a (rengeteg nagyagyat foglalkoztató) NASA miért kapott a fejéhez a StarFury vadászok láttán :)

    A1-es egy könnyűfa + parafa + karton vitorlázó repcsimodell volt kb 1,5-2 méteres szárny fesztávval ... szóval még engem is képes volt a levegőbe emelni amikor nem akadt le a felhúzókötélről
  • Kferro #56
    Na, terveimmel ellentétben nem sikerült tegnap a zenéket meghallgatnom. Majd megpróbálok idebent trükközni, hogy hallgatni tudjam őket.

    Ma is írnak zenéket a játékokhoz, csak valóban ezek nem annyira nagybetűsek. Szépek, kellemesek, de nem annyira karakteresek, mint anno. Érdekes nem, hogy hamarabb eszünkbe jut egy kb. 20 éves játék zenéje, mint egy maié? Valahogy nem tudom felidézni egyetlen kortárs játék zenéjét sem... pedig erősen próbálkozom.

    A Babylon 5 az én életemből kimaradt, így nagyon véleményt se tudok mondani. Egyébként ha már javítóhajó: a NASA vajon valóban tervezi ilyenek megépítését? Mert főleg mostanában igencsak szükség lenne rájuk, amikor már kapásból úgy indul egy Space Shuttle út, hogy megvan a kockázata annak, hogy már a felszállásnál megsérül. Bár gondolom, ez a kockázat semmivel sem nagyobb, mint az elmúlt 20 évben, csak a média jobban felkapja az ilyen hírt.

    Karton A1-es? Az meg mi?
    A-Wingem sajna soha nem volt, viszont a Falcon most is ott figyel a polc tetején. :)
    Ajánlom ezt a videót neked:

    http://www.farposst.ru/2009/08/23/Custom__04__2005___sborka_1_72_X_Wing_Fighter.html
  • mrzed001 #55
    Hát igen, a régi szép idők amikor még ZENÉT csináltak a játékokhoz.
    Ez manapság már nem szokás. Nem is tudom melyik volt az utolsó olyan játék, amely alatt egyedileg készített jó zene volt.

    Az International Karate zenének van ott olyan változata is, amit emberek adnak elő ... amolyan capella szerű ... kjó

    Ha már a fanságnál járunk az eddig legnagyobb reális találmány az Elite radarján kívül a Babylon 5 StarFury vadász: még a NASA is fejet emelt JMS előtt, tervbe vették hasonló elvű javítóhajók fejlesztését.
    Az Elite radarja mintha le lenne egyébként védetve, ezért nem tűnik fel más játékokban.

    Valaha maketteztem, volt karton A1-esem, meg van A-wing + Falconom is.
    Persze bolti, nem home made
  • Kferro #54
    Pontosítok:

    "hogy is feledhettem el Rob Hubbard zenéjét!"

    hogy is feledhettem el Rob Hubbard nevét! :)
  • Kferro #53
    Aztaaa! Köszi a linket!
    Amint olyan gép közelébe érek, ami alkalmas hang lejátszására (mondjuk otthon :) ), meghallgatok pár kedvenc zeneszámot. Szerencsére úgy látom, hogy az International Karate zenéje is megvan. :)
    Mostanában gondolkodtam annak a zeneszerzőnek a nevén, aki sok játéknak írta a zenéjét, de nem jutott eszembe. Most viszont megláttam, s fogtam a fejem, hogy hogy is feledhettem el Rob Hubbard zenéjét!
    Már előre félek a zenék meghallgatásától, hogy mennyi noztalgikus emléket fognak felidézni dicső ifjúkoromból...

    Az Elite radarja valóban zseniális volt! A valóágban inkább tudnám elképzelni, hogy egy űrben mozgó hajó ilyet használjanak, mint az X-Wing 2D-s radarját. Apropó X-Wing, mostanában olvastam itt az SG-n, hogy készül egy új játék e témában. Remélem igaz lesz a hír, mert a cikk igen kétséges volt.

    Csak halkan kérdezem: egész véletlenül nem makettezel? :) Csak mert múltkor találtam egy videót, amelyben egy japán makettező rak össze egy X-Szárnyút, s közben mindeféle SW-s dolgot mutogat...
  • mrzed001 #52
    Supremacy van win alá is, igaz butácskább, szóval én C64-es emulátorral szoktam játszani (amiga verzsönből meg hiányzik a vége, amikor nyertél)
    A feltucsingolt game zenékért meg érdemes ide elnézni: http://remix.kwed.org/
    Kjó feldolgozások vannak itt: Last Ninja, Supremacy, Another World, Gordian Tomb ... fejlesztéshez, vezetéshez ideális :)

    Elite-ban C64-en 1-el voltam az elite fokozat alatt (amigón valamit átírtak, ott villámgyorsan ugrált felfelé a fokozat ... C64-en 1 hét volt 1 fokozatlépés ... az eleje felé, aztán 3-4 hét) ... körbejártam az összes galaxist, megcsináltam az igen nehezen elérhető überdurva küldetéseket, egyszerre megküzdöttem 3-4 Thargoid anyahajóval (+ a normál Thargoid vadászok, amiket indítottak is), elpusztítottam prototípust, megszereztem a láthatatlanná tevő cloack device-ot ....
    Imádtam. A radarja A LEGJOBB amit valaha láttam (X-Wing igen szenvedés volt utána, annak a radarja semmi ehhez képest)

    De ott van a jövőbelátás képesség, meg a veszélyérzet
    a veszélyérzet független volt a személytől és helytől ... szóval azt azért igen durva lett volna elnyomni EGYSZERRE az összes jedinél ;)

  • Kferro #51
    Hú, tényleg elég gáz a vége az TSCC-nek... Nem értem, miért kell ennyire variálni. Miért nem lehet hű lenni az eredeti történethez. Ja, hogy ehhez komolyan meg kellene eröltetni az írók agyát?
    A legjobb példa a mostanában a TV2-ön vetített Kisiklottak (Derailed) című film, Clive Owen-nel és Jennifer Anistonnal. Semmi különös nincs a filmben, egész egyszerűen írtak hozzá egy kiváló sztorit, ami lebilincseli az embert, miközben nézi. Csak ajánlani tudom.

    "C64: jelenleg is az egyik kedvencem a világ első RTS game-ja, a Supremacy (meg az Elite is :)))"
    Ó igen, a Supremacy! Magával a játékkal én nem sokat játszottam, de a szomorkás zenéjére a mai napig emlékszem. Gyönyörű volt.
    Az Elite meg kötelező darab volt akkoriban. Miután rájöttem, hogy mit is kell csinálni, s már be is tudtam dokkolni, nagy örömömet láttam a kereskedésben. A mai napig meg van az a füzetem, amibe leírtam, hogy az egyes helyeken mi mennyibe kerül. :)

    "De ott van a jövőbelátás képesség, meg a veszélyérzet..."
    Ez igaz. Tényleg látniuk kellett volna, hogy nagy baj közeleg. De lehet, hogy konkrét személyt nem láthattak? Luke is csak onnan tudhatta volna, hogy Leiáékat éri baj, hogy ismerte és szerette őket? Mint amikor messziről látsz egy embert, s sokkal könnyebben felismered, ha jobban ismered.

    "Márpedig aki a médiát uralja, az uralja a világot ... itt ma is."
    Á, dehogy! ;)
  • mrzed001 #50
    TSCC legvége:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    az ifjú John Connor a jövőbe megy, ahol a lázadókkal találkozik (akik nem ismerik, mint az ellenállás nagy vezetőjét), valamint vele kb egykorú testvérével (aki az után készült, hogy ő elment a jövőbe) aki az ellenállók vezére ... ja meg kedvenc kis robijának (Cameron) emberi verziójával/eredetijével ... lehet hányni


    C64: jelenleg is az egyik kedvencem a világ első RTS game-ja, a Supremacy (meg az Elite is :)))

    "Lehet, hogy ő maga álcázta az ő kisugárzását."
    De ott van a jövőbelátás képesség, meg a veszélyérzet (jedi erők) amiket úgyszintén el kellene nyomnia ... mindenkiben

    " igen durva beavatkozásnak hatna."
    Ugyan, sokkal jobban kommunikálható a médiában: A Jedik templomukból támadást indítottak a szenátust védő flotta ellen (pár klón :P), mire azok válaszcsapásként elpusztították a Jedik templomát ... ennyi.
    Az, hogy egyesével lemészárolni, na azzzz nehezen kommunikálható, mert: a gyerekek nem veszélyesek, leölésük egyértelmű gonoszság, meg is adhatták volna jedik magukat, és mégsincs egy se letartóztatva .... szóval nagggggyon média gebasz.
    Márpedig aki a médiát uralja, az uralja a világot ... itt ma is.
  • Kferro #49
    "Ha fejreállok sem tudnék 1980-ban megalkotni egy dual-core x-1 mikronos csipet)"
    Na ne szórakozz! Oszt' mé' nem??? :)))

    "Aztán a második vége az garantáltan sokaknak ki fogja verni a biztosítékot."
    Erre kiváncsi lennék. Nem írnád le pár szóban?
    Amúgy most hétvégén néztem meg a T4-et, s egész jó lett... volna, ha nem Terminator filmről lenne szó. Könyörgöm, miért nem lehet felkérni Cameront, hogy készítse el a folytatást???

    "joystick darabokból összerakott fadobozos C64-es kontrollerem"
    Na végre egy élő ember, aki rajtam kivül ismeri a C=64-et! :))
    Én meg egy átalakítót csináltam PC-hez, hogy a tesóm használni tudja a C-64és Kraft Joyát. :)

    "node a teljes Jedi templom (+ a galaxisban szétszórt össz jedit) az összes mesterrel "megvakít" 1 darab Sith ?!?!???"
    Nézzük meg más oldalról. Nem biztos, hogy a Sith mester vakította el őket. Lehet, hogy ő maga álcázta az ő kisugárzását.

    "A parancsot követően űrből egy hirtelen csapással nullára bombázni és kész, nem bemenni és egyesével nyisznyasz marhaság"
    De egy ilyen akció a coruscanti lakosság (na meg persze galaxis többi állampolgára) szemében igen durva beavatkozásnak hatna. Így meg ki tudja meg, hogy mi lett a Jedikkel, s milyen módszerekkel semlegesítették őket. Szóval szerintem ez jó volt így.
    Egyébként annál a jelenetnél én látom rosszul, vagy valóban más ritmusban lépdel Anakin és a klónok? Ha így van, akkor miért nem csökken látványosan közöttük a távolság? :)

    "És igen, én ELVÁROM, hogy legalább annyira ismerje a teljes sztorit, mint a legnagyobb fan ... MINIMUM ;)"
    Detto.
  • mrzed001 #48
    "Hogyan sikerült elcseszni a TSCC-ben a történetet? "
    Már a s1-ben is volt ha jól emlékszem időutazás (aha, persze, visszaküldtek egy mérnököt megépíteni ... persze ... a megfelelő technológia nélkül??? Ha fejreállok sem tudnék 1980-ban megalkotni egy dual-core x-1 mikronos csipet)
    Aztán a második vége az garantáltan sokaknak ki fogja verni a biztosítékot.

    "30 év múlva is fel fogod ismerni? :)"
    Manapság is nagyot mosolyogtam, amikor a gyerekkoromban joystick darabokból összerakott fadobozos C64-es kontrollerem a kezembe került :)) Igaz nem álltam át a sötét oldalra :)

    "Az valóban érdekes, hogy a Jedik nem veszik észre Palpi sith mivoltát, de gyanítom, hogy valamiképp álcázni tudta. "
    Meg a jövőbelátó képességüket, meg a veszélyérzetüket meg minden ... egy Jedit még talán, node a teljes Jedi templom (+ a galaxisban szétszórt össz jedit) az összes mesterrel "megvakít" 1 darab Sith ?!?!???

    "Az űrből azért nem lett volna reális, mert nem hiszem, hogy egy adott pillanatban valamennyi Jedi egyazon helyen tartózkodott volna."
    Az templomról volt szó, ott ezért eléggé egy helyen voltak. A parancsot követően űrből egy hirtelen csapással nullára bombázni és kész, nem bemenni és egyesével nyisznyasz marhaság (aki jól elbújik, az így túléli)

    "Nehogy már egy 9 éves kisfiú pusztítson már el egy bazi nagy űrállomást"
    és "véletlenül" ... persze ... igen, 16 éves rendbe lett volna, pláne hogy Amidala mennyivel idősebb volt nála
    És igen, én ELVÁROM, hogy legalább annyira ismerje a teljes sztorit, mint a legnagyobb fan ... MINIMUM ;)
Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Fanboys - Rajongók háborúja (Fanboys)
színes feliratos amerikai vígjáték, 90 perc, 2008

Rendező: Kyle Newman
Forgatókönyvíró: Ernest Cline, Adam F. Goldberg, Dan Pulick
Zeneszerző: Mark Mothersbaugh
Operatőr: Lukas Ettlin
Producer: Evan Astrowsky, Dana Brunetti, Matthew Perniciaro, Kevin Spacey

Szereplők:
Sam Huntington (Eric)
Chris Marquette (Linus)
Dan Fogler (Hutch)
Jay Baruchel (Windows)
Kristen Bell (Zoe)
Christopher McDonald (Big Chuck)
Seth Rogen (Seasholtz admirális)