57
  • mrzed001
    #57
    A Babylon 5-öt a helyedben mint a villám pótolnám ... egy igazi zseni igazi remekműve. Ez az 1 olyan sorozat volt eddig, ahol 1-1 rész közötti 1 héten keményen forgott az agyam, hogy kitaláljam a folytatást (azaz én mit tennék a főszereplő helyében)
    A Star Wars volt az első, ahol volt "valamicske" űrháború és űrstratégia (az eredeti BSG-t felejtsük, az nulla volt ilyen téren), a + könyvekben jópár (Thrawn mesteri csatái), majd jött a Star Trek a maga valljuk be nevetséges űrcsatáival.
    A Babylon 5 (sose látott) mesteri szintre emelte az űrháborút, űrstratégiát (az új BSG is max egy rossz vicc ehhez képest)
    Hangulatra nem egy idealisztikus Star Trek féle nyálverzum, meg nem is egy Star Wars féle katonaverzum, meg nem is egy Farscape féle viccverzum vagy egy BSG féle uncsiverzum ... valahogy egy sokkal reálisabb univerzum, valós jellemekkel, emberi és nem emberi jellemhibákkal.
    Szerintem 20 éven belül nem valószínű, hogy még egy B5 szintű sorozat napvilágot lásson, túl sok túl nagy színész és író zseni kell hozzá.
    Ha megnézed majd rájössz, hogy a (rengeteg nagyagyat foglalkoztató) NASA miért kapott a fejéhez a StarFury vadászok láttán :)

    A1-es egy könnyűfa + parafa + karton vitorlázó repcsimodell volt kb 1,5-2 méteres szárny fesztávval ... szóval még engem is képes volt a levegőbe emelni amikor nem akadt le a felhúzókötélről
  • Kferro
    #56
    Na, terveimmel ellentétben nem sikerült tegnap a zenéket meghallgatnom. Majd megpróbálok idebent trükközni, hogy hallgatni tudjam őket.

    Ma is írnak zenéket a játékokhoz, csak valóban ezek nem annyira nagybetűsek. Szépek, kellemesek, de nem annyira karakteresek, mint anno. Érdekes nem, hogy hamarabb eszünkbe jut egy kb. 20 éves játék zenéje, mint egy maié? Valahogy nem tudom felidézni egyetlen kortárs játék zenéjét sem... pedig erősen próbálkozom.

    A Babylon 5 az én életemből kimaradt, így nagyon véleményt se tudok mondani. Egyébként ha már javítóhajó: a NASA vajon valóban tervezi ilyenek megépítését? Mert főleg mostanában igencsak szükség lenne rájuk, amikor már kapásból úgy indul egy Space Shuttle út, hogy megvan a kockázata annak, hogy már a felszállásnál megsérül. Bár gondolom, ez a kockázat semmivel sem nagyobb, mint az elmúlt 20 évben, csak a média jobban felkapja az ilyen hírt.

    Karton A1-es? Az meg mi?
    A-Wingem sajna soha nem volt, viszont a Falcon most is ott figyel a polc tetején. :)
    Ajánlom ezt a videót neked:

    http://www.farposst.ru/2009/08/23/Custom__04__2005___sborka_1_72_X_Wing_Fighter.html
  • mrzed001
    #55
    Hát igen, a régi szép idők amikor még ZENÉT csináltak a játékokhoz.
    Ez manapság már nem szokás. Nem is tudom melyik volt az utolsó olyan játék, amely alatt egyedileg készített jó zene volt.

    Az International Karate zenének van ott olyan változata is, amit emberek adnak elő ... amolyan capella szerű ... kjó

    Ha már a fanságnál járunk az eddig legnagyobb reális találmány az Elite radarján kívül a Babylon 5 StarFury vadász: még a NASA is fejet emelt JMS előtt, tervbe vették hasonló elvű javítóhajók fejlesztését.
    Az Elite radarja mintha le lenne egyébként védetve, ezért nem tűnik fel más játékokban.

    Valaha maketteztem, volt karton A1-esem, meg van A-wing + Falconom is.
    Persze bolti, nem home made
  • Kferro
    #54
    Pontosítok:

    "hogy is feledhettem el Rob Hubbard zenéjét!"

    hogy is feledhettem el Rob Hubbard nevét! :)
  • Kferro
    #53
    Aztaaa! Köszi a linket!
    Amint olyan gép közelébe érek, ami alkalmas hang lejátszására (mondjuk otthon :) ), meghallgatok pár kedvenc zeneszámot. Szerencsére úgy látom, hogy az International Karate zenéje is megvan. :)
    Mostanában gondolkodtam annak a zeneszerzőnek a nevén, aki sok játéknak írta a zenéjét, de nem jutott eszembe. Most viszont megláttam, s fogtam a fejem, hogy hogy is feledhettem el Rob Hubbard zenéjét!
    Már előre félek a zenék meghallgatásától, hogy mennyi noztalgikus emléket fognak felidézni dicső ifjúkoromból...

    Az Elite radarja valóban zseniális volt! A valóágban inkább tudnám elképzelni, hogy egy űrben mozgó hajó ilyet használjanak, mint az X-Wing 2D-s radarját. Apropó X-Wing, mostanában olvastam itt az SG-n, hogy készül egy új játék e témában. Remélem igaz lesz a hír, mert a cikk igen kétséges volt.

    Csak halkan kérdezem: egész véletlenül nem makettezel? :) Csak mert múltkor találtam egy videót, amelyben egy japán makettező rak össze egy X-Szárnyút, s közben mindeféle SW-s dolgot mutogat...
  • mrzed001
    #52
    Supremacy van win alá is, igaz butácskább, szóval én C64-es emulátorral szoktam játszani (amiga verzsönből meg hiányzik a vége, amikor nyertél)
    A feltucsingolt game zenékért meg érdemes ide elnézni: http://remix.kwed.org/
    Kjó feldolgozások vannak itt: Last Ninja, Supremacy, Another World, Gordian Tomb ... fejlesztéshez, vezetéshez ideális :)

    Elite-ban C64-en 1-el voltam az elite fokozat alatt (amigón valamit átírtak, ott villámgyorsan ugrált felfelé a fokozat ... C64-en 1 hét volt 1 fokozatlépés ... az eleje felé, aztán 3-4 hét) ... körbejártam az összes galaxist, megcsináltam az igen nehezen elérhető überdurva küldetéseket, egyszerre megküzdöttem 3-4 Thargoid anyahajóval (+ a normál Thargoid vadászok, amiket indítottak is), elpusztítottam prototípust, megszereztem a láthatatlanná tevő cloack device-ot ....
    Imádtam. A radarja A LEGJOBB amit valaha láttam (X-Wing igen szenvedés volt utána, annak a radarja semmi ehhez képest)

    De ott van a jövőbelátás képesség, meg a veszélyérzet
    a veszélyérzet független volt a személytől és helytől ... szóval azt azért igen durva lett volna elnyomni EGYSZERRE az összes jedinél ;)

  • Kferro
    #51
    Hú, tényleg elég gáz a vége az TSCC-nek... Nem értem, miért kell ennyire variálni. Miért nem lehet hű lenni az eredeti történethez. Ja, hogy ehhez komolyan meg kellene eröltetni az írók agyát?
    A legjobb példa a mostanában a TV2-ön vetített Kisiklottak (Derailed) című film, Clive Owen-nel és Jennifer Anistonnal. Semmi különös nincs a filmben, egész egyszerűen írtak hozzá egy kiváló sztorit, ami lebilincseli az embert, miközben nézi. Csak ajánlani tudom.

    "C64: jelenleg is az egyik kedvencem a világ első RTS game-ja, a Supremacy (meg az Elite is :)))"
    Ó igen, a Supremacy! Magával a játékkal én nem sokat játszottam, de a szomorkás zenéjére a mai napig emlékszem. Gyönyörű volt.
    Az Elite meg kötelező darab volt akkoriban. Miután rájöttem, hogy mit is kell csinálni, s már be is tudtam dokkolni, nagy örömömet láttam a kereskedésben. A mai napig meg van az a füzetem, amibe leírtam, hogy az egyes helyeken mi mennyibe kerül. :)

    "De ott van a jövőbelátás képesség, meg a veszélyérzet..."
    Ez igaz. Tényleg látniuk kellett volna, hogy nagy baj közeleg. De lehet, hogy konkrét személyt nem láthattak? Luke is csak onnan tudhatta volna, hogy Leiáékat éri baj, hogy ismerte és szerette őket? Mint amikor messziről látsz egy embert, s sokkal könnyebben felismered, ha jobban ismered.

    "Márpedig aki a médiát uralja, az uralja a világot ... itt ma is."
    Á, dehogy! ;)
  • mrzed001
    #50
    TSCC legvége:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    az ifjú John Connor a jövőbe megy, ahol a lázadókkal találkozik (akik nem ismerik, mint az ellenállás nagy vezetőjét), valamint vele kb egykorú testvérével (aki az után készült, hogy ő elment a jövőbe) aki az ellenállók vezére ... ja meg kedvenc kis robijának (Cameron) emberi verziójával/eredetijével ... lehet hányni


    C64: jelenleg is az egyik kedvencem a világ első RTS game-ja, a Supremacy (meg az Elite is :)))

    "Lehet, hogy ő maga álcázta az ő kisugárzását."
    De ott van a jövőbelátás képesség, meg a veszélyérzet (jedi erők) amiket úgyszintén el kellene nyomnia ... mindenkiben

    " igen durva beavatkozásnak hatna."
    Ugyan, sokkal jobban kommunikálható a médiában: A Jedik templomukból támadást indítottak a szenátust védő flotta ellen (pár klón :P), mire azok válaszcsapásként elpusztították a Jedik templomát ... ennyi.
    Az, hogy egyesével lemészárolni, na azzzz nehezen kommunikálható, mert: a gyerekek nem veszélyesek, leölésük egyértelmű gonoszság, meg is adhatták volna jedik magukat, és mégsincs egy se letartóztatva .... szóval nagggggyon média gebasz.
    Márpedig aki a médiát uralja, az uralja a világot ... itt ma is.
  • Kferro
    #49
    "Ha fejreállok sem tudnék 1980-ban megalkotni egy dual-core x-1 mikronos csipet)"
    Na ne szórakozz! Oszt' mé' nem??? :)))

    "Aztán a második vége az garantáltan sokaknak ki fogja verni a biztosítékot."
    Erre kiváncsi lennék. Nem írnád le pár szóban?
    Amúgy most hétvégén néztem meg a T4-et, s egész jó lett... volna, ha nem Terminator filmről lenne szó. Könyörgöm, miért nem lehet felkérni Cameront, hogy készítse el a folytatást???

    "joystick darabokból összerakott fadobozos C64-es kontrollerem"
    Na végre egy élő ember, aki rajtam kivül ismeri a C=64-et! :))
    Én meg egy átalakítót csináltam PC-hez, hogy a tesóm használni tudja a C-64és Kraft Joyát. :)

    "node a teljes Jedi templom (+ a galaxisban szétszórt össz jedit) az összes mesterrel "megvakít" 1 darab Sith ?!?!???"
    Nézzük meg más oldalról. Nem biztos, hogy a Sith mester vakította el őket. Lehet, hogy ő maga álcázta az ő kisugárzását.

    "A parancsot követően űrből egy hirtelen csapással nullára bombázni és kész, nem bemenni és egyesével nyisznyasz marhaság"
    De egy ilyen akció a coruscanti lakosság (na meg persze galaxis többi állampolgára) szemében igen durva beavatkozásnak hatna. Így meg ki tudja meg, hogy mi lett a Jedikkel, s milyen módszerekkel semlegesítették őket. Szóval szerintem ez jó volt így.
    Egyébként annál a jelenetnél én látom rosszul, vagy valóban más ritmusban lépdel Anakin és a klónok? Ha így van, akkor miért nem csökken látványosan közöttük a távolság? :)

    "És igen, én ELVÁROM, hogy legalább annyira ismerje a teljes sztorit, mint a legnagyobb fan ... MINIMUM ;)"
    Detto.
  • mrzed001
    #48
    "Hogyan sikerült elcseszni a TSCC-ben a történetet? "
    Már a s1-ben is volt ha jól emlékszem időutazás (aha, persze, visszaküldtek egy mérnököt megépíteni ... persze ... a megfelelő technológia nélkül??? Ha fejreállok sem tudnék 1980-ban megalkotni egy dual-core x-1 mikronos csipet)
    Aztán a második vége az garantáltan sokaknak ki fogja verni a biztosítékot.

    "30 év múlva is fel fogod ismerni? :)"
    Manapság is nagyot mosolyogtam, amikor a gyerekkoromban joystick darabokból összerakott fadobozos C64-es kontrollerem a kezembe került :)) Igaz nem álltam át a sötét oldalra :)

    "Az valóban érdekes, hogy a Jedik nem veszik észre Palpi sith mivoltát, de gyanítom, hogy valamiképp álcázni tudta. "
    Meg a jövőbelátó képességüket, meg a veszélyérzetüket meg minden ... egy Jedit még talán, node a teljes Jedi templom (+ a galaxisban szétszórt össz jedit) az összes mesterrel "megvakít" 1 darab Sith ?!?!???

    "Az űrből azért nem lett volna reális, mert nem hiszem, hogy egy adott pillanatban valamennyi Jedi egyazon helyen tartózkodott volna."
    Az templomról volt szó, ott ezért eléggé egy helyen voltak. A parancsot követően űrből egy hirtelen csapással nullára bombázni és kész, nem bemenni és egyesével nyisznyasz marhaság (aki jól elbújik, az így túléli)

    "Nehogy már egy 9 éves kisfiú pusztítson már el egy bazi nagy űrállomást"
    és "véletlenül" ... persze ... igen, 16 éves rendbe lett volna, pláne hogy Amidala mennyivel idősebb volt nála
    És igen, én ELVÁROM, hogy legalább annyira ismerje a teljes sztorit, mint a legnagyobb fan ... MINIMUM ;)
  • Kferro
    #47
    "Engem valószínűleg éppen azért ragadott magával az ep1-3 (és az azt megelőzőek is) mert szerintem nem csak fanatikusoknak készült..."
    De lehetett volna úgy is megalkotni ezt a 3 filmet, hogy ne köpjék arcon a fanatikusokat, és ne törjék szét az álmukat.


    "hanem olyanoknak is, akik még esetleg az egyik könyvet sem olvasták és akiknek nem tűnik fel hogy ep3 ban a tervrajzon a halálcsillag nem olyan szép mint ep 6-ban."
    Hogy is lenne olyan szép, amikor annak még csak a váza van gyakorlatilag meg? De gondolom, ezt nem csak a fanatikusok tudják. :)

    "A két trilógia elkészítése között pedig eltelt vagy húsz év, így ne várjátok hogy mindenre pontosan odafigyeltek az előző részekből."
    Pedig de. Nem is az a 20 év a lényeg, hanem az, hogy a filmeket kellett (volna?) Lucasnak többször is megnézni, s az ott látottakhoz, hallottakhoz görcsösen ragaszkodni. Ilyen pl. ez az "Apád nagy pilóta volt már mikor megismertem" dolog is. Ha a Ep IV-ben ez hangzott el, akkor ezt az Ep I-ben kutya kötelessége lett volna Lucasnak ennek megfelelően összehozni.

    "Nem az egyetlen nyert versenyre értette, hanem az űrhajóval megsemmisített űrállomásra, mely az áramot szolgáltatta a droidoknak Ep1-ben."
    Na igen, ez is a problémám. Nehogy már egy 9 éves kisfiú pusztítson már el egy bazi nagy űrállomást, amit sok száz droid véd. Persze, vele van az Erő, de mint láttuk, a győzelmének semmi köze nem volt az Erőhöz, inkább a szerencsén és a véletlenen múlt. S ez megint nem tetszik: szinte az SW megcsúfolása, hogy merő véletlenségből pusztit el a főszereplő egy űrhajót.
    Mennyivel hihetőbb lenn ez is, ha Anakin korát Lucas nem 9 évesnek, hanem 16-nak írja meg...
  • Kferro
    #46
    "Ha már róla esett szó, az Ep3 vége felé már mennyi lehetett, 30? Ő akkor már valaki volt, hiszen talán nem sokkal később (vagy előbb) szerepe lesz/volt a Koléria szerződés összehozásában."
    Igen, ottan körüli.

    "A Terminátor utolsó része márpediglen a T2 volt :)))"
    :)))
    Hogyan sikerült elcseszni a TSCC-ben a történetet? Én csak annyit láttam belőle, amennyit az RTL-en adtak, utána valahogy nem foglalkoztam vele. :)

    "Momentán én is azonnal felismerem a magamnak összerakott PC-ket :)"
    30 év múlva is fel fogod ismerni? :) Úgy, hogy közben átálltál a Sötét Oldalra, s világuralmi terveid vannak? :))

    Az valóban érdekes, hogy a Jedik nem veszik észre Palpi sith mivoltát, de gyanítom, hogy valamiképp álcázni tudta. Ez a rész zavar legkevésbé a filmekben. :)

    "A jedi rend bukása meg inkább űrből támadással lett volna reális, nem a megy Ani meg pár klón és lekaszabol mindenkit."
    Az űrből azért nem lett volna reális, mert nem hiszem, hogy egy adott pillanatban valamennyi Jedi egyazon helyen tartózkodott volna. Márpedig a Rend teljes megsemmisülése csak így lett volna lehetséges. Szerintem a történetben rendben van ez a rész. Amúgy meg nem láttuk mindegyik Jedinek a pusztulását, de a 66-os Parancs kiadása után képzeld el, hogy nem 1-2-3 klón kaszabol le egy Jedit, hanem akár egy századnyi. Akkora erőnek egy Jedi sem tud ellenálni.
  • mrzed001
    #45
    "Nem az egyetlen nyert versenyre értette, hanem az űrhajóval megsemmisített űrállomásra, mely az áramot szolgáltatta a droidoknak Ep1-ben"
    Akkor talán ideje újranézned ... (a filmben) vagy 1 órával korábban a Tatuinon találkoznak először, akkor mutatja be Qui-Gon Jinn egymásnak őket. Na ekkor igen "nagy" pilóta ...
  • Elldor
    #44
    Engem valószínűleg éppen azért ragadott magával az ep1-3 (és az azt megelőzőek is) mert szerintem nem csak fanatikusoknak készült, hanem olyanoknak is, akik még esetleg az egyik könyvet sem olvasták és akiknek nem tűnik fel hogy ep3 ban a tervrajzon a halálcsillag nem olyan szép mint ep 6-ban. Nekem az ep1-3 tetszett a legjobban, szerintem remekül megcsinálták. A két trilógia elkészítése között pedig eltelt vagy húsz év, így ne várjátok hogy mindenre pontosan odafigyeltek az előző részekből.

    ,,Én még mindig azon röhögök, amikor a Jedi visszatérben Obi van szelleme mondja Luke-nak, hogy "Apád nagy pilóta volt már mikor megismertem"
    Nagy, mi? 100 centi? Egy nyert versennyel? Legalább a saját művét ismerné."

    Legalább te ismerhetnéd a művét, ha már szerinted ő nincs tisztában a Star Warssal. Nem az egyetlen nyert versenyre értette, hanem az űrhajóval megsemmisített űrállomásra, mely az áramot szolgáltatta a droidoknak Ep1-ben. Így a csata kimenetele megváltozott, s szerintem te is nagy pilótának hívnál egy olyan embert aki felrobbantott egy ellenséges bázist és deaktiválta az ellenséges erőket.
  • mrzed001
    #43
    Remélem a canonban volt (nem a jedi erő vagy milyen műműben), nem szeretem keverni.
    Igen, Amidala egy kissé jediket megszégyenítően keresi a bajt és akciózgat egyszerű politikus lányka létére (Leia ugyebár nem csinált ilyet, legalábbis nem ennyire durván). Mon Mothma meg egy igazi vezéregyéniség, aki a szavával csatát képes nyerni, neki nem kell ugrabugrálni a lézerek elől.
    Ha már róla esett szó, az Ep3 vége felé már mennyi lehetett, 30? Ő akkor már valaki volt, hiszen talán nem sokkal később (vagy előbb) szerepe lesz/volt a Koléria szerződés összehozásában.

    A Terminátor utolsó része márpediglen a T2 volt :))) Azóta teljesen elmentek ott is a sztoritól, SŐT a TSCC végén totttttálisan elb.szták az egész storyline-t (meg közben vagy 2x, de az semmi a végéhez képest)

    C3PO egy eléggé egyedi robot, hiszen maga rakta össze különböző összeszedegetett alkatrészekből (roncsokból, szóval szedett-vedett), ráadásul éppen ezért egyedi. Momentán én is azonnal felismerem a magamnak összerakott PC-ket :)

    Politika, igen, azt a sz.rkavarást szépen bemutatja. Viszont az, hogy a nagy Sith mester direktbe beszélget a nagy Jedi mesterekkel (Yodával is) és azok nem veszik észre a bibit, az furi. A jedi rend bukása meg inkább űrből támadással lett volna reális, nem a megy Ani meg pár klón és lekaszabol mindenkit.

  • Kferro
    #42
    Erről a történetről még nem hallottam. Bevallom, nekem Padmé szerepe elég idegesítő. Nem tudok rájönni, hogy maga a karakter a hibás, vagy az őt játszó Natalie Portman játsza túl a szerepét, de amit pl. a Ep II. végén művel... Ehh! Mint valami akcióhős, de ezt már korábban említettem. Hogy lehet, hogy mondjuk MOn Mothmát nem tudom így elképzelni? :)

    "az igazi fanek csak az Ep4-6-ot tekintik canonnak"
    Ez kb. olyan, mint hogy sokan a Terminator sorozatot lezártnak tekintik a T2-vel...

    Node hiába látta Vader szétszedve, ha:

    1. Miért tételezte volna fel, hogy az a C3-as éppen az, amit valaha ő rakott össze?

    2. Ha bele is néz, hogy tudná megkülönböztetni más, hasonló típusú robotoktól? Talán kissé gányabbak az illesztések, forrasztások, de nem hiszem, hogy ennyire megvizsgálta volna.

    Viszont Lucas egy valamit nagyon jól elkapott a prequel részekben: a kavarást. Azt, hogy a politika mennyire áthatja az életünket, azt, hogy Palpatine milyen zseniális módon irányítja a dolgokat. Nagyon jól ábrázolja Anakin vívódását, és útját a Sötét oldal felé. És eléggé hihető a Jedi Rend bukása a társadalmi és politikai változások tükrében.
  • mrzed001
    #41
    És akkor még nem is lett megemlítve, hogy a könyvek szerint Luke azért elindul anyja felkutatására (azért egy magas rangú diplomatáról több mint sok anyag maradt volna fent csak a hivatalos birodalmi archívumban is!), és mintha lettek volna ott is említések róla (és nem Naboo meg hercegnő meg ilyesmi)
    Látod, annyi az ellentmondás, hogy az igazi fanek csak az Ep4-6-ot tekintik canonnak, 1-3 egyszerűen nem illeszkedik a storyline-ba.

    C3PO: node ott volt a Birodalom Visszavág, ahol hallhatta is, meg látta is szétszedve meg minden, szóval ott azért már rá kellett volna ismernie saját kis alkotására (min. a gyanu, alaposan megnézi akkor meg már egyértelmű)
  • Kferro
    #40
    Ha már az ikrek születését említetted: hogy is van az, hogy van Leiának emléke az anyjáról, aki szép volt, de szomorú? Onnantól kezdve, hogy ő megszületett, gyakorlatilag Padmé halott volt. Honnan lehet emléke róla? Persze, magyarázhatjuk az Erővel, hogy azon keresztül kapott emlékeket az anyjáról, de ez nagyon erőltetett.
    Ráadásul mi az, hogy még az orvosdroidok sem tudják, mibe hal bele Padmé???

    "C3: Vader építette, és még egy ilyen vasszívű szörnyeteg is lestoppolna kedvenc gyerekkori játéka/teremtménye láttán (Ep4)"
    Azért azt ne felefjük, hogy ez a típus elég gyakori volt a Köztársaságban, így gondolom, épült belőle pár millió darab, így Vader honnan tudhatta volna, hogy az az ő robotja? Akkor már inkább R2 lehetne neki ismerős, akivel ráadásul több időt is eltöltött, de mivel belőlük is sok-sok darab épült, így ez sem helytálló.
  • mrzed001
    #39
    Valljuk be, Lucas nem egy zseni, csak egy ipse aki rátette a kezét az aranytojást tojó sztorira. Igen, rengeteget szervezkedett a filmek elkészülése közben, hatalmas azon az oldalon neki az érdeme, no de mint író ...
    JMS aki a Babylon 5-öt készítette és írta, nos ő tényleg egy zseni, aki már a felvezetőrésznél is beharangozott olyan dolgokat, amik a 4. szériára lesznek egyértelműek és bontakoznak ki. Na Lucas nem ez a kategória.

    Az, hogy félkész a halálcsillag 1 amikor az ikrek megszülettek az egyik legnagyobb baklövés szerintem. Látványos, de elhibázott.

    A kirajzás hadműveletről már nagyon rég szó volt. Hiszen pont a Thrawn trilógia (1991!) ahol behozzák a sztoriba Karrde-t, C'baoth és Mara Jade-et? Na abban jó párszor tesznek említést a kirajzásról, hiszen éppen C'baoth volt a kirajzás hadművelet vezetője.

    R2: hát igen, és hova is tűntek az idő előrehaladtával azok a rakéták?
    C3: Vader építette, és még egy ilyen vasszívű szörnyeteg is lestoppolna kedvenc gyerekkori játéka/teremtménye láttán (Ep4)
  • Kferro
    #38
    Valóban, a Jedi kristály volt az. Nekem nem jutott eszembe a neve, csak az, hogy jó pár évvel ezelőtt olvastam egy Galaktikában, vagy Roburban. Persze, voltak benne jó dolgok, de valahogy az egész nagyon távol áll az igazi SW hangulattól.
    De most, hogy belegondolok, mindig is kissé furcsának tartottam, hogy az Ep IV. könyvváltozatának borítóján íróként George Lucas neve szerepel. Ha belegondolok, kissé nehezen tudom elképzelni Lucast íróként. Forgatókönyvíróként persze dolgozhat, de más könyvet és más forgatókönyvet írni. Így viszont van realitása annak, hogy ADF írta magát a könyvet. Ebben az esetben adott a kérdés, hogy a könyv elején szereplő idézet a Whill Krónikából ADF ötlete, vagy Lucasé? Hiszen ebben már említés történik a Régi Köztársaságról, a Szenátusról, sőt, magáról Palpatine-ról is. Hozzáteszem, ez az idézet az, amely a legjobban egybevág a prequel filmekben történő dolgokkal...

    Gondolom, a Halálcsillag Ep II-III.-ban szerepeltetése azért kellett, hogy a nép elhűljön, hogy "Odanézz! Az ott a Halálcsillag tervrajza!", vagy "Azta! Ott az épülő Halálcsillag!". Az, hogy valahogy nem logikus, nem számít. Nehogy azt mondja már nekem valaki, hogy 20 év alatt semmi nem szivárgott ki róla. Mert amikor Kenobi a Falconon azt mondja: "Ez nem hold! Ez egy űrállomás!", valahogy nem azt érzem, hogy tudott róla, vagy hallott róla, hanem egyszerűen a megérzései ezt sugallják.

    Lucas mentségére szolgáljon, hogy amikor a prequel filmek készültek (pontosabban a történetek írta), még szó sem volt a Kirajzásról, így C'Baoth is csak legfeljebb egy lehetett a számára (ha egyáltalán tudott róla), mint egy Jedi a sok közül. Az megint csak Zahn zsenialitása, hogy a Kirajzással nagyszerűen összekapcsolta a prequelt a későbbiekkel.

    Nekem egyébként bajom van R2 szerepeltetésével is. Minek kellett azt a rakétát a lábába szerelni? Csináljunk belőle is akcióhőst, mint Padméból (aki csak egy szenátor, mégis állandóan bajba kerül). Vagy az Ep III. elején mi az a kiugrás a Jedi vadászból? Mennyivel stílusosabb lett volna, ha Anakin az Erő segítségével leemeli, nem?
  • mrzed001
    #37
    A Jedi kristályra gondolsz? Nekem tetszett. Ő ott már jó előre felvetette pl, hogy a fénykard működik-e víz alatt, Luke sem egyből köveket erővel emelgető szupersztár, hanem meg kell harcolnia az erő megismeréséért (meg hasonlók)

    Ami az alapkönyvek bibliaként való elfogadását illeti, nos pont ennek a hiánya miatt nem elfogadhatók az új epizódok. Annyi de annyi az alapsztorival ellentétes dolog van benne, hogy ha könyvbe adták volna ki előbb, akkor nem kapta volna meg a canon besorolást.
    20 év alatt készül el a (Ep3 végén) félkész halálcsillag (Ep4-re), majd a második 2x akkora max 4-5 év elteltével már működőképes (Ep6-ra) ... de gyorsan dolgoztak hirtelen.
    A canon könyvekre meg még csak utalás sem volt. Sem C'boat, sem a kirajzás terv ... semmi.
    Sőt, még az Ep1-el is szembemegy 2, merthogy 1-ben Anakin-t túl öregnek titulálják, aztán a 2-ben ugyanolyan korú srácokat képez Yoda.
  • Kferro
    #36
    Valahogy mégsem hiszem, hogy ADF írta volna, mert van egy SW novellája, s az sem hangulatában, sem stílusában nem hasonlít a Ep IV.-hez.

    "Az EpI-II(-III) azért is lett olyan szar, mert Lucas vasmarokkal csinálta (forgatókönyvet is, mármint keményen fogta az írókat sztem), meg amit a forgatáson is művelt a pecsétjével ... nevetséges. "
    Ezzel még nem is lenne baj más rendező esetében. Lásd pl. Peter Jacksont, aki szintén hasonlóan tevékenykedett a Gyűrűk Uránál, s mégis, mennyire jó film lett. Igaz, Jackson kompromisszumra hajlamosabbnak tűnik, ráadásul ő könyvből dolgozott.

    "Nagy, mi? 100 centi? Egy nyert versennyel? Legalább a saját művét ismerné."
    :))
    Kérdem én, miért nem lehetett egyfajta Bibliaként tekinteni a klasszikus trilógia darabjaira, s azt ott elmondottaktól egy betűvel sem eltérni. Az általad említett példát is lehetett volna másként csinálni. Teszem azt, Anakinnal az űrben találkoznak, s épp valamiért egy kisebb űrhajót vezet. Így már hihetőbb lenne.
    De ott van az is, hogy minek kellett behozni R2-D2-t és C3PO-t? Simán elment volna a film nélkülük. Ráadásul amit C3PO művel, már-már szánalmas... Az EpII.-nek a végét szinte nem is bírom megnézni.
  • mrzed001
    #35
    Ha aláírta Foster a titoktartásit, akkor nem, merthát mégis rajta kívül ki tud arról, hogy mit írt?

    Az EpI-II(-III) azért is lett olyan szar, mert Lucas vasmarokkal csinálta (forgatókönyvet is, mármint keményen fogta az írókat sztem), meg amit a forgatáson is művelt a pecsétjével ... nevetséges.

    Én még mindig azon röhögök, amikor a Jedi visszatérben Obi van szelleme mondja Luke-nak, hogy "Apád nagy pilóta volt már mikor megismertem"
    Nagy, mi? 100 centi? Egy nyert versennyel? Legalább a saját művét ismerné.
  • Kferro
    #34
    Egyfelől ha pontosabban fogalmaztál volna, elkerülhettünk volna egy problémát, másfelől még mindig nem értek veled egyet ebben a "lefagyasztott leves" dologban. :)

    Én is hallottam ezt az Alan Dean Fosteres pletykát, bár jómagam nem hiszek benne. Ennyi idő alatt kiderült volna, ráadásul akkor Lucas nem maga kezdi megírni az Ep I.-et, s akkor jobb lett volna. :)
    Még mindig nem értem például, hogy miért kellett Anakin karakterét 9 évesre írni? Ha teszem azt 16 évesen ismerjük meg, az egész hihetőbb volna. Jobban elhinném, hogy egy akkor srác épít egy saját fogatot (bár így is hihetetlen kissé), s jobban is passzolna a Jediben látott Vader öregemberes ábrázatához.
  • mrzed001
    #33
    No látod, hogy sokban egyezik az álláspontunk. Amiben akkor nem, hogy a SW szerintem olyan, mint egy lefagyasztott leves ... néha bekerül pár percre melegítés fokozaton a mikróba, de felforralni soha többé nem forralják fel.

    Amúgy az eredeti SW4-et állítólag ugyancsak nem Lucas írta, hanem más (állítólag Alan Dean Foster)

    Ott egyébként én is azt hittem azt fogja mondani a srác :D
  • Kferro
    #32
    Igen, van a Thrawn-trilogia (Sötét erők ébredése, A Birodalom örökösei, és az Utolsó parancs). Emellett van az áll Thrawnról szóló két rész (A jövő látomásai és a Múlt kísértete), valamint a Kirajzás, melyben szerepel Thrawn, s nagyon jól kibontakozik előttünk, hogy ő valójában nem egy rossz ember, csupán egy remek katona. Véleményem szerint ez a könyv nagyon jó, nálam 10/10.
    S van a Túlélők keresése, melyben Thrawn nem jelenik meg, csupán beszélnek róla.

    A TCW megosztja az embereket. Vannak, akiknek tetszik, s vannak akiknek nem. Nekem tetszik, de sook baromság van benne, ami erősen lerontja az élvezeti értéket (pl. Anakinnak hogy lehet tanítványa?). Erősen látszik, hogy ez valóban a gyerekeknek készült, bár akkor sem értem, miért nem lehetett jobban kiegyensúlyozni a dolgot, hiszen a régi trilogiáról sem lehet elmondani, hogy csak a gyerekeknek, vagy csak a felnőtteknek készült, mégis mindkét csoport szereti.

    Kiváncsian várom az élőszereplős sorozatot.
  • Kferro
    #31
    "az isteni KOTOR 1-2 rpg"
    Imádom ezt a játékot, sok időt töltöttem vele.

    "Timothy Zahn a Trawn könyvekkel többet tett a SW univért, mint Lucas"
    Keblemre, barátom! :)
    Igaz, Lucas teremtette meg az SW univerzumot az Ep IV.-gyel (így mégiscsak övé az érdem), de Zahn építette igazán ki. Ő adta nekünk azt a zseniális karaktert, aki Vader után a legérdekesebb része az SW-nek, Thrawn személyében.

    ""És mi van ha szar a film?"
    Lehet, SPOILERES infó egyeeknek, de amikor Linus kijön a házból, s a többiek kérdőn néznek rá, hogy milyen volt, azt hittem azt fogja mondani: "Szar". :)
  • mrzed001
    #30
    Tudtommal a Thrawn sorozat egy trilógiából és egy duológiából áll ... bár igaz Zahn írt még egy kvázi Thrawn közeli duológiát a Túlélők Keresése, és ehhez egy előzmény könyvet is, a Kirajzást. Tehát ha így számoljuk 7 Thrawn központú könyvet.

    A baj az, hogy tizensok évig csak ült a babérjain, és tett a SW-ra. Most már elég öreg az összes eredeti szereplő, bár pl a Koréliai trilógiát most még le lehetne forgatni velük (és kaphatóak lennének rá, nyilatkozták is, Mark Hamilnak pl az óta nem volt normális szerepe)

    TCW meg annnnnnyira gyerekes, a teknőcök rajzfilm felnőttebb volt ennél.
  • mrzed001
    #29
    Hogy mit tett Lucas a SW univerzumért? Nézzük. Volt talán 2 fps a Jedi Academy 1-2 előtt, egy felháborító rts játék, majd az isteni KOTOR 1-2 rpg: 1000 évvel a múltba ... és talán csak a fejlesztő srácok rajongásának köszönhető, hogy volt azért valami kis összefüggés a normál SW-al (pár helyszín, pár faj, meg az Erő, ennyi ... mivel direkte -1000 év így szereplők nuku)
    Könyvet egyet sem írt Lucas (mendemonda szerint csak rábólogatott, hogy OK ezt ki lehet adni, mint SW, mert a jogok miatt bármi szar is, kapja belőle a pénzt és tesz rá). Aztán jött EpI és a rajongók felháborodása. EpII-re próbált valamit azért a rajongóknak is adni, de megmaradt benne a gyerekes bugyutaság, EpIII ami már valamennyire rajongói szemmel is ehetőnek mondható.
    Timothy Zahn a Trawn könyvekkel többet tett a SW univért, mint Lucas

    azt nem tudom, ki mit kúricált el, de az a kijelentés, hogy csak 3 film és más semmi, kissé erős.
    Egy kissé idéznék éppen a Fanboys filmből, talán az utolsó mondata (aki látta, érti):
    "És mi van ha szar a film?"
    Nos, az EpI elég sok fan szerint (kimondom:) szar volt, elég sokaknak az a véleménye, hogy a SW trilógia volt (és ennyi.)
  • Kferro
    #28
    Általánosítani próbálsz a saját tapasztalataidból, élményeidből, érzéseidből, de hidd el, az SW világa ugyanúgy él és virágzik, mint korábban, sőt! Nagyon sok fiatal az általam nem igazán kedvelt prequel részek miatt lett rajongó, s a mostanában látható TCW is erősíti ezt.

    Egyébként örülök, hogy egyetértünk a Thrawn történetekkel kapcsolatban. Nekem is nagy szívfájdalmam, hogy Lucas nem egy olyan remekműhöz nyúlt, mint a Thrawn trilógia. Amúgy, ha jól tudom, eddig összesen 6 Thrawnos könyv jelent meg, még akkor is, ha ebből csak négyben szerepel az igazi Thrawn.
  • mrzed001
    #27
    A Fanboys filmről volt ugyebár szó, ami az EPI bemutató előtt játszódik (tehát 99 előtt), így talán már jobban tudod értelmezni azt a mondatot.

    "Az más kérdés, hogy létrehozott egy olyan univerzumot, ami sok ezer, millió embernek az oxigén szükségességével egyenlő."
    Éppen ebből látszik, hogy nem érted. Valamikor réges régen, amikor még a magyar csatornákon hétfőnként adásszünet volt ... akkoriban a napi-heti 1 Star Trek rész a Sat1-en, na az életet mentett, így szépen sokasodtak a fan(atikusak), mert volt ami táplálja a (mindennapi) rajongást.
    No de SW volt össz 3 film (minimum 50x láttam minden részét, 10x min végigolvastam az összes magyarul megjelent könyvet), de éppen azért mert hanyagolva volt, (95-re már) valahogy felejtődött (könyv trilógiák közben még valamennyire élt (a remény), de amikor vége volt egynek és már 1,5 éve nem volt semmi új, akkor már temetve volt, hogy végleg vége ... Star Wars is DEAD).
    Ha meglátom az árusnál, hogy van egy új SW könyv, persze azonnal megveszem és kiolvasom, de valahogy nincs az a rajongás, hype, vagy akármi, mint volt régen (és a Thrawn 4-5 könyveken kívül nem is igazán jelent meg minőségi, sz.rt meg minek).
    És ebben hatalmas szerepe van annak az agyament Lucasnak ... á nem tudott volna ám csinálni SW folytatást, nem volt ám miből, csak mondjuk a Thrawn trilógiából (mára 5 részes), meg a Kolériaiból. Az hogy nincs olyan rajongás a SW-ért, ez elsősorban éppen Lucasnak köszönhető.

    Ha nincs film, akkor az már csak utójáték. Ez tény, ezt hidd el. A könyvet vásárlók tábora is egyre fogy az utolsó filmtől eltelt idő függvényében ... majd ha van film, akkor megugrik (mint minden más merchandise termék is).
  • Kferro
    #26
    Már elnézést, de ebből a mondatodból: "A Warsból ugyebár volt csak az a 3 film (addig, meg az igazi fanok szerint azóta is), és kész, szóval 20 év alatt el is felejtődött" hogyan szűrtem volna le, hogy te a prequel filmekre gondolsz? Vagy nem arra? Vagy mégis? Máskor fogalmazz világosabban, kérlek.

    Abban egyetértünk, hogy Lucas eléggé elcseszte az SW-t. Ugyanazt kellett volna csinálnia, mint anno az Ep V és VI. esetén, azaz másnak átengedni a rendezést. Lucas nem jó rendező. Az más kérdés, hogy léterhozott egy olyan univerzumot, ami sok ezer, millió embernek az oxigén szükségességével egyenlő.

    "És hogy 20 év alatt nem felejtődött el a SW? Igen, voltak játékok... könyvek... de ez már csak amolyan utójáték volt."
    Utójáték? Szerinted egy létrehozott univerzum csak a filmekben élhet tovább? Tehát ami a filmeken kivül volt/van/lesz, az csak szánalmas erőlködés, hogy a felszínen tartsák az SW süllyedő hajóját?
    Ez olyasmi lenne, mint ha egy Real Madrid rajongó azért vesz Real Madrid mezt, hogy nehogy elfelejtsék a csapatot. Ehh!
  • winnie
    #25
    gondolom azokra az ewokos és egyéb dolgokra céloz a kollega, nem értek hozzá.

    meg aztán te jobban vágod a scifit, de az SW univerzum kiterjedtségével még én is tisztában vagyok, hiszen rengeteg egyéb módon terjeszkedtek a képregényeken át a szerepjátékoig, s nem tudom, hogy lucas-nak ezekben mi szerepe volt, canon nem canon, de a megjelent anyagok eszméletlen részletessé az univerzumot. (más kérdés, hogy ezt csak a geekek, a nagy rajongók észlelték, a köznép nem.)

    azt nem tudom, ki mit kúricált el, de az a kijelentés, hogy csak 3 film és más semmi, kissé erős.
  • mrzed001
    #24
    Téééényleg, volt 3 film a Jedi visszatér és az EpI között ?!?!??? További szép álmokat.

    És hogy 20 év alatt nem felejtődött el a SW? Igen, voltak játékok (mind megvolt), könyvek (még a nem canon magyar kiadás is megvolt, + pár origi angol) ... de ez már csak amolyan utójáték volt.
    Ha nincs film, sorozat, akkor bizony feledésbe merül (új rajongókat nem szerez, a régiek kihalnak, elfelejtik).
    Ezért is volt mindig is hatalmas ST fantábor (>10 film, 5 sorozat iszonyat mennyiségű résszel), pedig a SW univerzum legalább olyan érdekes.
    Külön érdekes, hogy pl G.Lucas még csak el se olvasta a megjelent canon könyveket (még a 2 legjelentősebb trilógiát se) az EpI megíratása előtt (persze, mert ő írta mi, mint az alapművet, és nem ADF)
    Szóval G.Lucas nem kissé kúricálta el a SW univet, az EpI után a komoly időközben felnőtt fanok bizony nem kissé érezték elárulva magukat (bár inkább az EpI, mint még egy Holiday Special, az már kínzás volt)
  • Kferro
    #23
    Minek érveljek, amikor nyilvánvaló a tévedésed?
    3 film? A valóságban 6.

    20 év alatt el is felejtődött? Ha elfelejtődött volna, akkor nem lehetne eladni a könyveket, képregényeket, játékokat...stb, s akkor ez a film sem igen készült volna el?

    "Az igazi fanok addig is olvashatták a canon Star Wars univerzumban játszódó könyveket"
    A feleségem nem igazi fan, mégis jó pár SW könyvet elolvasott.

    Sajnos már most többet érveltem, mint amennyit ez az egész megérdemel.
  • mrzed001
    #22

    Az nem igazi ellentét :)
    Valójában minden scifi fan hogy úgy mondjam "kíváncsi lenne" a különböző filmes univerzumok összecsapására (B5 - Star Wars - Star Trek - BSG)
    Amiga korszak óta vannak ilyen fan made összecsapás videók (pláne mivel a B5 modelljei letölthetők voltak Amiga alá)

    A kedvencem még mindig a full mozis:
    Star Wreck: In the Pirkinning
  • mrzed001
    #21
    Ha értelmes vagy, tudsz érvelni ... de ha nem, akkor ne csodálkozz ha azonos színvonalú választ kapsz.
  • Kferro
    #20
    Ennyit tudtál reagálni?
  • xido
    #19
    sw vs st
  • mrzed001
    #18
    húúúú megjött az ész