Berta Sándor

170 000 PC-t rendelt a német Szövetségi Munkaügyi Hivatal

A közelgő parlamenti választások előtt egy közbeszerzési botrány borzolja a kedélyeket Németországban. A napokban vált ismertté, hogy a Szövetségi Munkaügyi Hivatal összesen 170 000 új és bizonyos szempontokból extra felszereltségű számítógépet rendelt.

A hírre sokan felkapták a fejüket, hiszen bár a legnagyobb német állami hivatalról van szó, amely 160 000 embert foglalkoztat, a 170 000-s tétel mégis kirívóan nagynak mondható. A legtöbben azért bírálták az intézményt, mert sokallták a kereken 68 millió eurós beszerzési árat, ami PC-nként átlagosan 400 eurós vételárat jelent. Becslések szerint a beszerzési összeget akár 3,4 millió euróval is csökkenteni lehetett volna.

A Szövetségi Munkaügyi Hivatal kifejezetten olyan konfigurációkat vásárolt, amelyekben 4 gigabájt memória található és amelyeknek nyolc USB-portja van. "A megrendelt eszközök számítási teljesítménye jóval nagyobb annál, mint amire a feladatok elvégzéséhez szükség lenne. Mindez további felesleges milliókkal terheli meg az amúgy is eladósodott államháztartást. A köztársaság adósságórája már így is az 1,6 milliárd euróhoz közelít" - jelentette ki Matthias Warneke, a Steuerzahler (Adófizető) nevű honlap háztartási és pénzügypolitikai részlegvezetője.

A szakember szerint felmerült a gyanúja, hogy a hivatalos közbeszerzési kiírás ellenére sem került sor tisztességes versenyre. A hivatal ugyanis további 10 000 PC-t rendelt és ezt a lépést azzal indokolta, hogy ezekkel akarja lecserélni a képzési és tesztelési célokra használt számítógépeit, valamint hogy szükség van tartalékegységekre is. A konfigurációk mellett a hivatal rendelt további 100 000 egeret és 15 000 billentyűzetet. Az intézmény azzal indokolta az extra funkciókat és a nagy teljesítményt, hogy ezekre szükség van a videokonferencia-beszélgetések megtartásához.

"Mindez oda vezetett, hogy kizárólag Intel processzorokkal szerelt gépek jöhettek szóba. Ez pedig nem hasonlít egy tisztességes versenyre" - közölte Warneke. A szakember kritizálta azt is, hogy minden alkalmazott, még a titkárnők és az elnökségi tagok munkatársai is nagy teljesítményű PC-ket kaptak. A szövetségi belügyminisztérium ajánlása alapján egyébként bőven elegendők lettek volna a 2 gigabájt memóriával szerelt számítógépek.

Az is vitát váltott ki, hogy a közbeszerzési eljáráson csak nagyobb cégek indulhattak, kis- és közepes vállalatok nem, holott a német kormány kiemelt kérdésként kezeli az utóbbiak támogatását és megrendelésekhez jutását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #15
    Egyebkent a nemeteknel a vita azon van, hogy lehetett volna 5%-al olcsobb gepeket is vasarolni. Egyebkent a megadott ar eleg kedvezmenyes, de ennel lett volna kb. 5000 forinttal olcsobb is (kb. 2GB ram ara). Szerintem ez inkabb politikai vita mint technikai.

    "xpvel/vistával 1 gigaherts körüli pc is elég, 256 mb rammal (bár manapság már olcsó az 1 giga ram is)"

    Anno egy PII-esbe tett az ember 256MB-ot, ma mar jopar pdf-es dokumentum nagyobb ennel, de egyebkent ma mar nagyon olcso a 4GB ram is, 256MB-ot meg nem nagyon kapni az uj gepekhez.
  • Sanyix #14
    hoppá országunk, Mutyisztán ideológiai határai terjeszkednek :)
  • szombi #13
    gondolom ebben a monitor is benne foglaltatik, szerintem nem túl irreális, bár tény h. olcsóbb is lehetne...
  • zola2000 #12
    "PC-nként átlagosan 400 eurós vételár"

    De az csak 120ezer forint, egy kakaóbiztos gép egymillióba kerül.
  • Epikurosz #11
    A billentyűzet meg gondolom kakaóbiztos. :-)
  • zola2000 #10
    Most olvasom vissza magamat: "Otthonra/irodába ha van mellette konzol" jah irodába konzol ^^
  • zola2000 #9
    Otthonra/irodába ha van mellette konzol, akkor xpvel/vistával 1 gigaherts körüli pc is elég, 256 mb rammal (bár manapság már olcsó az 1 giga ram is), olyan videokártyával amin van videoshader, ha az ember hd filmeket akar nézni (én 6 ezerért vettem rader 9600at használtan), igény szerint vinyóval/dvd íróval.
  • szombi #8
    2 giga elég?

    512MB is a titkárnői célokra! +linux nemdebár?

    persze, közeleg a választás, meg kell vhogy szedni magukat...
  • Alfa Of NS #7
    Gigászi LAN-parti van készülőben némethonban
  • Epikurosz #6
    rengeteg. A wikipédia segít.