Kruza Richárd

Digitális fényképezőgép gyerekeknek

Melyik gyermek ne kérné el meglehetős gyakorisággal apa fényképezőgépét néhány kattintásra? A Fisher-Price ötlete jó, a megvalósítás már kevésbé.

Van közülük olyan is, aki ilyen kéréssel néha sikerrel jár, de van amelyik soha. A gyerekek fejlődése szempontjából - többek között - az egyik alapvető szempont az, hogy mi veszi körül, mivel játszik, tehát milyen tárgyakkal tölti idejét. Ha szeretne fotózni, és soha nem jut fényképezőgéphez, folyamatos elutasítás és csalódás éri. Éppen ezért ha saját fényképezőgépe lesz, annál nagyobb számára a birtoklás öröme.

Milyen egy ideális gyermekfényképezőgép? Elméletileg olyan, mint a Fisher-Price Kid-Tough Digital Camera (Gyermek-álló digitális fényképezőgép) nevű modellje. Ebben a "piaci szegmensben" alig van választék, lényegében ez a modell szinte egyedülálló, éppen ezért kár, hogy a tervezők több tanulságos hibát is elkövettek.


A reklám szerint nagyon strapabíró a kis gép, a cég weboldalán ugyanis hatalmasakat esik, és legurul a lépcsőn - ez kicsit azt sugallja, mintha alapvetően teljesen vandál gyermekektől szenvedne a világ. Mindenesetre a gép egyben vízálló is, tehát valóban, ha a csöppség kiviszi magával a játszótérre vagy a strandra, nem történhet nagy baj. Eddig rendben is van a dolog.

Hátoldalán egy 1,6 collos kijelző található, amit komponálásra és fotók visszajátszására egyaránt lehet használni. Átnézeti kereső is van a gépen, sőt - mindjárt kettő is, amitől a gyermek némi túlzással identitászavarba kerülhet a gép mibenlétét illetőleg, ugyanis használata olyan, mintha egy periszkópba nézne. Ráadásul a duplakereső nem több mint két sima lyuk, tehát komponálásra csak nagyjából alkalmas - az egész nagyon furcsa.


Ami szintén degradálja az eszközt az a szenzor, ugyanis ennek minősége még a mai közepes mobiltelefonokét sem éri el: 0,3 megapixeles felbontással még esélye sincs a gyereknek akár egyetlen elfogadható fotót készíteni. Az ilyen minőséggal az a baj, hogy még véletlenül sem érintkezik használója a fotózás szépségével, és semmilyen fejlődési lehetőséget nem nyújt neki. Éppen azt a kíváncsiságot tompítja benne, ami megvolt akkor, amikor a szülő gépét szerette volna elkérni, és infantilis szinten tartja őt. A játéknak pedig az lenne az egyik fő célja, hogy fejlesszen.

A külső megjelenéssel kapcsolatban hasonló a helyzet: nagyon rövid az a periódus, amíg a gyermek értékeli az ilyenfajta látványt (ha egyátalán értékeli). A külső 94 x 123 x 63 mm-es méret meglepően nagy, és a gépen hatalmas méretű gombok vannak, pedig a gyerekek köztudottan kisebbek a felnőtteknél és kisebb a kezük is, ráadásul a gyermek orra előtt virít a méretes törlőgomb. Ez sem túl jó, mert ez törölgetésre, és nem fotózásra készteti őket, ezzel csökkentve az esélyt a fotók jövőbeli megőrzésére. A gyerek újra és újra fotóz, majd töröl, ezzel tevékenységének és fotóinak semmilyen jeletősége nem lesz.

Furcsa, hogy a játékokat gyártó cég így tervezzen meg egy terméket. Kicsit olyan mintha - már bocsánat - hülyének néznék a gyerekeket, és persze a szülőket is. Ez a megállapítás különösen a 150 dolláros vételár tükrében érvényes, hiszen ennyi pénzért korszerű kompakt gépet is lehet kapni. A koncepció tehát nagyon jó, viszont a megvalósítás egyelőre messze van az ideálistól - sajnos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • karmicsek #13
    Jellemző, ezek asziszik hogy a gyerek valani csökkentett értelmi képességű rinyálógép aki csak arra jó hogy drága vackokat sírjon ki otton de tojnak rá hogy aztán mit kezd vele, kedves Gerigrey: mondjuk annak hogy a képei később használhatók legyenek valamire, és hogy a fényképezésnek több értelme legyen mint hogy Dezsőke nyomd szépen a gombot, nézd milyen szép piros meg sárga foltok lettek.
    Egyébként meg mér nem lehet ennyiért egy normális gépet adni, azon is van simán lenyomható exponáló gomb csak szerencsével persze még jó is jesz a kép.
  • irkab1rka #12
    Gerygrey,

    miért nem használsz 320x200-as felbontást, miközben ilyeneket irogatsz?

    babajaga,

    már bocs, de a haverom kislánya már 2 éves korában videokat csinált a telómal, nem véletlenül, hanem mikor rájött, hogy ilyent is lehet, ő is akart csinálni, és kérte, hogy mutassuk neki, hogy mit vett fel. Nem nyomkodni akarta, hanaem videot akart rögzíteni. Azt csinálni, amit a többiek.
    Most már aktívan nyomul, és kifejezetten igényli hogy adjam oda neki a gépet mikor látogatóba megyek.

    A gyerekek nem hülyék, csak tapasztalatlanok.
  • Gerygrey #11
    Hagyjuk már ezt a baromságot, hogy a megapixelnek bármi köze van a képminőséghez. A cikkben levő képek 440*329 = 0,14 megapixelesek, egy gyereknek ennél minek nagyobb _felbontású_ kép?
  • babajaga #10
    "0,3 megapixeles felbontással "

    mikor a tervező, megrendelő is hülye.
  • babajaga #9
    Van egy életkor ami alatt nem érdemes fényképezőgépet venni gyereknek. A 3 év alatt pont az. még a 4 év is.Az a szülő hülye aki nem tudja hogy a gyerekének mikor lehet adott dolgot venni.
  • kvp #8
    Nem tudom, hogy olvasta-e valaki a gyarto weboldalan az ertekeleseket. Az egyik vevo a 3 eves gyereknek vette, egy masik a 22 honaposnak, szoval akkor is megfelelt volna ha nincs benne elektronika csak egy csorgo. Megint masik vevo pedig arra panaszkodik, hogy tul bonyolult es korulmenyes a kepek torlese es kellene ra valami egyszerubb megoldas. Negyedik szulo az autista gyermekenek vasarolta, aki tobbnyire mindent osszetor, de ezt meg nem sikerult neki. Ezek fenyeben a szulok sem lehetnek valami tul okosak, sot igazabol nekik lenne inkabb szukseguk hasonloan egyszeru termekekre, de a gyerekek sem olyanok akiknek feltetlen digitalis fenykepezogep kellene. A kepminoseg egyebkent egy 10 eves videokamera tudasat hozza, csak eppen allokeppel. Ez a minium felbontas amit egy telefonba manapsag meg be mernek rakni, mint masodlagos kamerat. Egyszeruen a gyarto nem talalt olcsobb szenzort. Az ara pedig pont az atlag amerikai kozeposztaly penzehez van szabva, tehat nekik ez egy filleres dolog.
  • Gabe Dearborne #7
    Az ilyesmire mondták annak idején: olcsó játék hülye gyerekeknek. Már ha 150 dollár olcsónak nevezhető.
  • Ferrer #6
    Kinek van szüksége ezek után DSLR-re?
  • Carsee #5
    Ha nem lenne ilyen drága akkor "must have" lenne :) Szeretnék vele megörökíteni, néhány döbbent arcot ha ezzel fotóznék :)
  • MrPrise #4
    0,3 megapixel? Némelyik gyerek szebbet rajzol ;-)