Napi Online

Visszatér a Lenovo élére egykori vezetője

Visszatér a világ negyedik legnagyobb számítógépgyártója, a Lenovo Group Ltd. élére Jang Jüang-csing, akit négyéves szolgálat után az IBM PC-üzletágának 2005-ös felvásárlásakor állítottak fel a vezérigazgatói székből.

Utóda, a most lemondásra kényszerült amerikai William Amelio azzal szerzett nevet magának, hogy a Dell, a világ második legnagyobb pc-gyártója az irányítása alatt négy év alatt megduplázta ázsiai eladásait. A Lenovónál nem tudta folytatni sikereit: a társaság piaci részesedése folyamatosan csökken - 2008 október-decemberében például 7,2 százalékra zsugorodott az egy évvel korábbi 7,5-ről -, a válság következményeivel pedig végképp nem tudott megbirkózni. Ennek jele, hogy a vállalat a decemberben végződött harmadik üzleti negyedévében 96,7 millió dollár veszteséget szenvedett el, ami háromszorosa a Bloomberg elemzői előrejelzésének. Az árbevétel 20 százalékkal zuhant, ezen belül Kínában, Tajvanon és Hongkongban 6,5, Latin-Amerikában, a cég legnagyobb Kínán kívüli piacán pedig 22 százalékkal esett.

A Lenovo a következő negyedévben igyekszik hozzáigazítani üzleti modelljét az olcsóbb termékek előretörését hozó piaci tendenciához - áll a társaság közleményében. A szakértők ugyanakkor meglehetősen pesszimisták a Lenovo lehetőségeivel kapcsolatban, úgy vélik, súlyos nyomást gyakorol a vállalat profitjára, hogy elsősorban a magasabb nyereségrátával értékesíthető, drágább komputerek piacain, Európában és az Egyesült Államokban veszít pozícióiból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • atomkrumpli #2
    s10e netbookot is sikerült jól elbaltázniuk :-(
  • bigjoe #1
    Én ingyen megmondom nekik, hogy mi a megoldás..
    1. Innováció..
    2. Minőség... (Mióta nem az IBM a ThinkPad gyártója sokkal szarabb a minőságe)