SG.hu

Epson TW420 ismertető

A karácsonyi vásárlási lázra minden gyártó különös figyelmet fordít, különösen igaz ez a szórakoztató-elektronikai termékeket forgalmazó cégekre. Az Epson a házimoziban látja a nagy pénz lehetőségét.

A gazdasági válság optimalizálásra késztet minden piaci szereplőt, a legjobb ár-érték arányú eszközöket igyekeznek piacra dobni. Az Epson múlt hónapban megjelent új projektora tökéletesen megfelel ezeknek a kívánalmaknak, mivel a figyelemre méltó technikai adatok mellett vállalható árazással találkozunk. Az EH-TW420 kifejezetten otthoni felhasználásra készült, célja, hogy olcsón nagyfelbontású moziélményt nyújtson a lakásokban, akkora képátlóval, amekkora falfelülete a nappalinak csak van.

Maximális felbontása 1280 x 720 pixel, azaz megfelel a 720p szabványnak. Ez jelentősen magasabb szintű minőséget jelent, mint egy kommersz tévé által nyújtott 576 sor, de elmarad a teljes HD felbontástól, mely 1920x1080 képpontot takar. Beépített 140 Wattos lámpája igényli a teljes 246 Wattos energiafelhasználásának több, mint felét, ezért külön figyelmet érdemel: 2000 Lumenes fényereje kategóriájában kiváló érték, mint ahogy a működési időre adott 3000 órás garancia is kiemelkedő. Ugyan sokan a lámpa rövid élettartamát, és kicserélésének drágaságát hozzák fel a projektorok legfőbb hátrányaként, de számoljunk utána: a 3000 óra napi 2 óra használattal, azaz napi egy filmmel számolva is több, mint négy éves élettartamot jelent!


A TW420-at gyártója ugyan a nappalikba szánta, de ettől még szükség esetén akár előadótermekben is használható, mivel - megfelelő távolságból - akár 7 méteres képátlót is elérhetünk vele. Ilyenkor természetesen a kép fényessége csökken, de ezt a helyiség besötétítésével ellensúlyozhatjuk. A kép élességét és nagyságát kézzel kell beállítanunk, a vetítési helyzetet pedig csavarmenetes lábaival igazíthatjuk megfelelőre. Adott esetben a plafonra is szerelhető, a vetített kép menüből megfordítható. A képarány 16:9-es (natív) vagy 4:3-as lehet, függően attól, hogy embermagasságú fejekkel híradót nézünk, vagy csak fényképeket mutogatunk rokonainknak.

A projektorok második sarkallatos pontja a kontrasztarány. Ez a gyakorlatban a látható kép legalacsonyabb és legmagasabb fényességű pontja közötti különbséget jelenti, aminek különbsége a technológia sajátosságaiból adódóan nehezen növelhető. Mivel fekete fényt nem lehet sugározni, marad a fehér szín erejének növelése, de ennek is vannak hátrányai, mivel növeli a szoba általános megvilágítását, rontva a moziélményt. Ebben a tekintetben a TW420-nál lévő 2000:1-es adat közepesnek számít; az oktatásra, üzleti prezentárciókra készített modelleknél 400:1, 700:1 az általános érték, míg a valamivel drágább modellek már 10000:1-et tudnak.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy nem teljesen fekete a fekete, de ezt némileg ellensúlyozza az átlagon felüli fényerő, azaz akkor sem romlik nagyon a képminőség, ha nem besötétített szobában nézünk filmet, vagy ha a szobában ég a villany.


Csatlakozás terén mindenki megtalálhatja számítását, van rajta S-Video, kompozit, D-sub, HDMI és monitoraljzat is, így gond nélkül rádughatjuk a számítógépet, videót, DVD-lejátszót vagy a játékkonzolt. Különlegesség az USB és az SD kártya foglalat, melyek elsősorban fényképek bemutatására, például a családi nyaralás élményeinek megosztására szolgálnak. (Egy ilyen megtekintése után kicsit viccesen hatnak a modern digitális fényképezőgépek sajtóközleményeiben olvasható, a nagyméretű hátsó kijelzőt és a képek zenés lejátszást kiemelő mondatok.)

Működési zaja csekély, azt eredendően a lámpát hűtő ventilátor okozza. A specifikáció szerinti 28 dB kiváló értéknek számít, nem befolyásolja semmiben a filmnézést. (Otthoni mozizásra egyébként is ajánlott egy 5.1-es térhatású hangrendszert venni, ez ma már néhány tízezer forintból megoldható, és hatalmasat dob az összhatáson.)

A TW420 egy kifejezetten általános felhasználásra készült, többcélú projektor, kiváló ár-érték aránnyal. Ugyan vannak nála olcsóbb 720p projektorok is, de mellette szól a 3 éves általános garancia mind a lámpára, mind a termékre, a gazdag csatlakoztatási lehetőség, a nagy fényerő és a halk működés. Hátrányai csak az árából erednek: nem 1080-as (Full HD) és alacsony a kontrasztaránya, dehát valamit valamiért. Az a család, amelyiknél ilyen van a karácsonyfa alatt, még évekig elfelejtheti figyelni a nagy képátlójú tévék áresését, mivel a filmnézésnél igenis a méret a lényeg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • magus #16
    mivan, nem fizetett a megrendelő a hozzászólásomra? : D
  • Sir Quno Jedi #15
    Azért, amiért nem "terjednek" a LED-es asztali projik, csak a mobilok. Semmelyik gyártó sem szívesen gyártana 20k+ üzemórás LED-es projikat, ha 1xcsinálhat fostalicska, aranyáron cserélhető, melegedős és hangos szarokat is, amiken 10x annyit kaszál és amiket bizony úgyis cserélgetni kell 3-4évente, hiába az izzócsere.

    Én mióta ellopták a régi projimat, megfogadtam, hogy míg nem lesznek KUSSOLÓS, LED-es (vagy akáhogy oldják meg nekem tökmind1), LCD TV-khez fogható üzemórás projik, addig nekem nem kell újra egy sem. Kiábrándító éjszaka az a zaj, amiket ezek produkálnak (+fogyasztás).
  • Gamecube86 #14
    Hát... nekem ziher hogy nem érné meg egy ilyen ketyere, pedig szeretnék.
    Dehát valami mocskosul irreális az izzó csere ára. Bár fogalmam sincs mi kerül benne ilyen sokba dehát mindegy. Megvettem a kis 32" lcd-m és ez is bőven megteszi monitor helyett. Majd ha milliomos leszek akkor lecserélem egy projektorramert az a 3000 óra nekem egy évre de még 10 hónapra sem lenne elég :/
    Valaki világosítson felp kérem mi a francért ilyen drága az izzó csere.
  • emerte #13
    "A DLP előnye annyi, hogy füstös helyiségben is jó a képe"

    Hát nem tudom, mi nem dohányzunk, de inkább nézek itthon dlp-t mint lcd-t.
    (Segítek: a színvilága miatt és a minimális screen door miatt)
  • Gerygrey #12
    Nem olvastad el a hozzászólásom első felét, amiben azt írtam hogy a 200 ezres LCD-vel simán partiban van ez a projektor.
  • Cat #11
    "nem derül ki, hogy ez egy LCD kivetítő, ami a gyengébb technológia (DLP az igazi)"

    Ez hülyeség. A DLP előnye annyi, hogy füstös helyiségben is jó a képe, viszont ott van hátrányként a szivárvány effekt.

    "De azért én a 127 centis plazmát nem cserélném le rá :) (azért a 10.000:1 kontrasztarány és a full HD felbontás inkább, mint ez)"
    Amiről te beszélsz, az duplaár. Amit írtam, 127 centis plazma az nem Full HD, hanem ugyanúgy 720p, mint ez. Ha Full HD-re vágysz, ez a projektor egy 102 centis Samsung LCD-vel van egy árban.
  • JTBM #10
    A cikk nem vitte túlzásba a szakszerűséget, pl. nem derül ki, hogy ez egy LCD kivetítő, ami a gyengébb technológia (DLP az igazi)

    Az ára meg 180K körül van, 160K-ért külföldi netboltból lehet listaárat kapni, ami a végén mindennel együtt jóval 180K felett lesz. (Tiszta vásárló megtévesztése egyébként...)
  • Gerygrey #9
    Ezen van HDMI :)

    170 tényleg nem rossz, egy 200 ezres "HD ready" LCD helyett szerintem jobb választás. De azért én a 127 centis plazmát nem cserélném le rá :) (azért a 10.000:1 kontrasztarány és a full HD felbontás inkább, mint ez)
  • emerte #8
    az 1280x1024 csak annyit jelent, hogy fogadja.
    inkább arra kell figyelni hogy mit tud natívban, mert ez a lényeg.
    Efelett úgyis homályosak a betük.
    Minen DVI bemenet, ha ott figyel rajta a HDMI? Csak a cikkből hiányzik..
    Optoma is 200k körül van, ami jó még, és kedvező az az Infocus X9.

    "Lumenes fényereje kategóriájában kiváló érték"
    Bőven SOK házimozi célra..
  • kozik #7
    az én vacak benq-mhoz adtak tavasszal egy tartalék lámpát is 8k-val többért. és az is 3000/4000h-ra van meghirdetve. 1280x1024-ig megy, és ami a legfontosabb, ezzel ellentétben van hozzá dvi bemenet. mert azért jobb helyen az kell, hogy számítógépről hajtsunk (ne jöjjön nekem senki dvi - d-sub átalakítóval, az más technológia). és elég gyors játékhoz is. csak ne próbáljatok lego bármit kooperatívban kivetítve éjszaka, mert a szomszéd nem szereti :-D