Gyurkity Péter

Hiányolják az egyenlő bérezést a női IT-alkalmazottak

Brit felmérés szerint a szakmában dolgozó nők többsége még mindig nem hisz abban, hogy megfelelő intézkedéseket alkalmaznak az egyenlő bérezés biztosításához - az előléptetéseknél azonban már más a helyzet.

A szigetországban az Intellect legújabb felmérése szerint tovább csökkent a férfi és női dolgozók bérezése közötti eltérés, ám ez nem minden kérdésben hozott megnyugvást utóbbiak számára. A Perceptions of Equal Pay névre keresztelt éves felmérésben ugyanis a megkérdezettek 53 százaléka vélte úgy, hogy eltérő neme miatt kevesebb bérezést kap, illetve hogy munkaadóik szándékosan nem beszélnek nyíltan a kérdésről. A hallgatás még több női alkalmazott számára zavaró.

Nem csoda, hogy a válaszadók 57 százaléka beszél a cégen belüli kidolgozott részletes és nyilvános útmutatások hiányáról, ez pedig továbbra is problémát jelent. A kutatócég adatai szerint az eltérés még mindig jelentős, a szigetországban például átlagosan 21 százalékkal kevesebb juttatást kapnak a nők az IT területén belül ugyanazon munkáért, ezt mások pedig úgy fogalmazzák meg, hogy október 30-at követően gyakorlatilag ingyenmunkát végeznek a gyengébbik nem képviselői. A rossz mutatók ellenére azonban a felmérés alapvetően pozitív eredménnyel zárult, a helyzet ugyanis javulóban van.

2006-ban még csak 37 százalék vélte úgy, hogy fizetésük azonos a férfi kollégák juttatásaival, ez idén már 47 százalék, vagyis csaknem a megkérdezettek felének véleménye. Ez azt mutatja, hogy a cégek valóban tesznek lépéseket az ügyben, és ezzel a női alkalmazottak is tisztában vannak. Az előléptetéseket illetően még tisztább a kép, itt ugyanis 80 százalék gondolja úgy, hogy nincs többé jelen a korábbi felső határ, a munkaadók egyaránt támogatják a férfi és női alkalmazottak előléptetési próbálkozásait. 55, illetve 59 százalék ért egyet abban, hogy a vállalatok támogatják a sokszínűséget, valamint a rugalmas munkavégzést.

A nagy többség számára sokat jelentene, ha a vállalatok belső felmérést tartanának az egyenlő bérezés kérdésében és az ennek eredményeként megszülető útmutatásokat nyilvánossá tennék - ez 69 százalék számára a leendő munkahely kiválasztásában is nagy szerepet játszana.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #18
    hát nem.
  • nickwearby #17
    "
    Az informatika az tipikusan egy olyan szakma ami maximalis elhivatottsagot, naprakesz ismereteket es jo problemamegoldo keszseget igenyel. Aki ennek eleget tesz az felul marad, aki meg nem az bukik. Ez errol szol."

    hát ja, jobb helyeken ez minden szakmára igaz
  • nickwearby #16
    ez egy szubjektív felmérés,
    nekem ebből inkább az derül ki,hogy a nők x %-a úgy érzi, nem kap annyit mint a férfikollégái.
    aztán ki tudja, ez mennyiben fedi a valós helyzetet.

    még mielőtt valaki leharapná a fejem,
    nem mondom, hogy a probléma nem létezik,
    de talán nem a legjobb módja ilyen módon felmérést készíteni.

    ez így inkább szenzációhajhásznak tűnik, mint objektívnek.
  • Kelly73 #15
    Ha nem tudnám hogy mennyit termelünk havonta be a cégnek nem jártatnám a számat. Állandóan azon töri a fejét hogy tőlünk mit tud még elvonni, közben meg kétkézzel szórják a pénzt mind a 4-en a családjukban... Hidd el, busás haszna van a tulajnak, csak jó a könyvelője...
  • JTBM #14
    Szerintem azonos munkáért azonos pénzt fizetnek nagy átlagban.

    A probléma ott lehet, hogy nem tudják mérni az azonos munkát, tehát statisztikát vesznek elő, ahol nem jön ki, hogy két pl. programozó milyen munkát végez, csak az, hogy a nők általában kevesebbet keresnek.

    Pedig az alacsonyabb kereset oka a rosszabb/kevesebb munka és nem az, hogy nők.
  • Yv@n #13
    "Az most más tészta hogy az adott egyén milyen munkatempóval vagy egyéb tulajdonságokkal bír."

    Annyira azért nem. Adott A és B. A ugyanazt a munkát feleannyi idő alatt végzi el mint B. Ez esetben mindketten elvégezték ugyanazt a munkát, de ugyanannyit is ér az elvégzett munkájuk?
    (Adott példában épp mindegy A és B neme.)
  • Benoke #12
    Szerintem is gáz hogy ugyan azért a munkáért a nők kevesebbet kapnak. Az most más tészta hogy az adott egyén milyen munkatempóval vagy egyéb tulajdonságokkal bír. Egyszerűen ha megfelel az elvárásoknak akkor ugyan azt kel kapnia és kész. Ez nem a középkor... Szomorú hogy itt tartunk még mindig. Az hogy ki mennyire szeret dolgozni női informatikusokkal azt most hagyjuk. Találkoztam mindkét szélsőséggel, de ez férfiak esetén is ugyan így megvan.
  • Socket #11
    Hagyjuk már a vállalkozó szapulását! Mi nekünk is vállalkozásunk van,állandóan beszívatnak a megrendelők, akkor is mi vagyunk a rosszak?
  • JTBM #10
    Sopronból simán dolgozhatnál a sógoroknál. Ott tényleg magasabbak a bérek, mint akár Budapesten. Személyes tapasztalatom a 25-30% többlet Ausztriában Budapesttel szemben. Ez egyébként már eléggé pozitív, mert régebben akár kétszeres pénzt is lehetett Ausztriában keresni.

    Vidéken egyébként a világ minden táján sokkal alacsonyabbak a bérek, így van ez az USA-ban is. Cserében vidéken az ingatlan sokkal olcsóbb, egy nem rossz helyen fekvő 200nöl-s építási telek vidéken 1-5M, kis-közepes városban, pl. Fehérvár 5-15M Budapesten 40-200M. Az építkezés is valamivel olcsóbb vidéken, mint Budapesten, de ott már nincs akkora különbség.
  • torreadorz #9
    Nem teljesen jól látod. Budapesten a legmagasabb a bérek, kb 2-2.5x-e az átlagosnak.
    Ezután jön fejér megye, majd a többi nyugat magyarországi megye. A legszegényebb megyék viszont kelet magyarországon vannak.
    Szóval ha te sopronból elindulsz kelet felé, akkor pontosan azt fogod tapasztalni hogy a bérek magasak (esetleg magasabbak mint a te városodban) hisz pl fehérváron jó eséllyel többet kereshetsz mint sopronba. Aztán megérkezel budapestre és mégtöbbet kapsz. Aztán átléped pest határát keletre, lóf@szt nem fogsz keresni.

    Szóval a kolléga arra célzott hogy kelet magyarországi fizetések << nyugat magyarországi fizetések, és nem arra hogy nyugat magyarországról elindulsz pestre.