18
  • Sanyix
    #18
    hát nem.
  • nickwearby
    #17
    "
    Az informatika az tipikusan egy olyan szakma ami maximalis elhivatottsagot, naprakesz ismereteket es jo problemamegoldo keszseget igenyel. Aki ennek eleget tesz az felul marad, aki meg nem az bukik. Ez errol szol."

    hát ja, jobb helyeken ez minden szakmára igaz
  • nickwearby
    #16
    ez egy szubjektív felmérés,
    nekem ebből inkább az derül ki,hogy a nők x %-a úgy érzi, nem kap annyit mint a férfikollégái.
    aztán ki tudja, ez mennyiben fedi a valós helyzetet.

    még mielőtt valaki leharapná a fejem,
    nem mondom, hogy a probléma nem létezik,
    de talán nem a legjobb módja ilyen módon felmérést készíteni.

    ez így inkább szenzációhajhásznak tűnik, mint objektívnek.
  • Kelly73
    #15
    Ha nem tudnám hogy mennyit termelünk havonta be a cégnek nem jártatnám a számat. Állandóan azon töri a fejét hogy tőlünk mit tud még elvonni, közben meg kétkézzel szórják a pénzt mind a 4-en a családjukban... Hidd el, busás haszna van a tulajnak, csak jó a könyvelője...
  • JTBM
    #14
    Szerintem azonos munkáért azonos pénzt fizetnek nagy átlagban.

    A probléma ott lehet, hogy nem tudják mérni az azonos munkát, tehát statisztikát vesznek elő, ahol nem jön ki, hogy két pl. programozó milyen munkát végez, csak az, hogy a nők általában kevesebbet keresnek.

    Pedig az alacsonyabb kereset oka a rosszabb/kevesebb munka és nem az, hogy nők.
  • Yv@n
    #13
    "Az most más tészta hogy az adott egyén milyen munkatempóval vagy egyéb tulajdonságokkal bír."

    Annyira azért nem. Adott A és B. A ugyanazt a munkát feleannyi idő alatt végzi el mint B. Ez esetben mindketten elvégezték ugyanazt a munkát, de ugyanannyit is ér az elvégzett munkájuk?
    (Adott példában épp mindegy A és B neme.)
  • Benoke
    #12
    Szerintem is gáz hogy ugyan azért a munkáért a nők kevesebbet kapnak. Az most más tészta hogy az adott egyén milyen munkatempóval vagy egyéb tulajdonságokkal bír. Egyszerűen ha megfelel az elvárásoknak akkor ugyan azt kel kapnia és kész. Ez nem a középkor... Szomorú hogy itt tartunk még mindig. Az hogy ki mennyire szeret dolgozni női informatikusokkal azt most hagyjuk. Találkoztam mindkét szélsőséggel, de ez férfiak esetén is ugyan így megvan.
  • Socket
    #11
    Hagyjuk már a vállalkozó szapulását! Mi nekünk is vállalkozásunk van,állandóan beszívatnak a megrendelők, akkor is mi vagyunk a rosszak?
  • JTBM
    #10
    Sopronból simán dolgozhatnál a sógoroknál. Ott tényleg magasabbak a bérek, mint akár Budapesten. Személyes tapasztalatom a 25-30% többlet Ausztriában Budapesttel szemben. Ez egyébként már eléggé pozitív, mert régebben akár kétszeres pénzt is lehetett Ausztriában keresni.

    Vidéken egyébként a világ minden táján sokkal alacsonyabbak a bérek, így van ez az USA-ban is. Cserében vidéken az ingatlan sokkal olcsóbb, egy nem rossz helyen fekvő 200nöl-s építási telek vidéken 1-5M, kis-közepes városban, pl. Fehérvár 5-15M Budapesten 40-200M. Az építkezés is valamivel olcsóbb vidéken, mint Budapesten, de ott már nincs akkora különbség.
  • torreadorz
    #9
    Nem teljesen jól látod. Budapesten a legmagasabb a bérek, kb 2-2.5x-e az átlagosnak.
    Ezután jön fejér megye, majd a többi nyugat magyarországi megye. A legszegényebb megyék viszont kelet magyarországon vannak.
    Szóval ha te sopronból elindulsz kelet felé, akkor pontosan azt fogod tapasztalni hogy a bérek magasak (esetleg magasabbak mint a te városodban) hisz pl fehérváron jó eséllyel többet kereshetsz mint sopronba. Aztán megérkezel budapestre és mégtöbbet kapsz. Aztán átléped pest határát keletre, lóf@szt nem fogsz keresni.

    Szóval a kolléga arra célzott hogy kelet magyarországi fizetések << nyugat magyarországi fizetések, és nem arra hogy nyugat magyarországról elindulsz pestre.
  • Celeborn
    #8
    Ez érdekes. Viszont elhiszem, hogy keleten nem fizetik meg, de nyugaton igen? Fura, nem vettem észre. :) Én soproni vagyok, ennél nyugatabbra már nincs Mo., viszont a fizetésem nem sokkal több, mint a közalkalmazottaké. Itt van 1 nagy cég, a Sörgyár, ott voltak jók, de legalábbis jobbak a bérek, de az informatikusok többségét eltávolították, mert majd a Hollandok megoldják valahogy okosba... Viszont az ismerőseim akik keletebbre dolgoznak eleve 2x annyit keresnek mint én, ha egészen Pestig megyünk akkor aztán igazán elképesztő bérekkel lehet találkozni. Szóval én úgy látom, hogy a vidék úgy nagy általánosságba hátrányos helyzetben van. De az is lehet, hogy csak én csinálok rosszul valamit. :) A kihasználás egyébként itt is működik...
  • Kelly73
    #7
    Én a magyaroszági felmérésre lennék nagyon kíváncsi. Meg arra, hogy miért nem szabják meg "a szegény szerencsétlen állandóan veszteséget termelő vállalkozásoknak ahol 10 milliós autóval furikázik anyuci 2 céges autót tart fenn a cég, évente 4x mennek nyaralni, új üzletet nyitnak, létszámot bővítenek," hogy mennyit kelljen fizetni azonos munkáért. Sajnos az ország keleti részén a vállalkozók leszarják hogy milyen tudásod van mennyi tapasztalattal, szakmásított minimálbéren felül dobnak még valamit és vagy dolgozol vagy nem. Ha nem, akkor éhenhalsz. Szemrebbenés nélkül kihasználnak, megaláznak, visszaélnek a helyzetükkel, mert tudják hogy más munkalehetőség meg nincs. Család mellett nem ugrál az ember, nem lehet kockáztatni. Ugyanezért a munkáért a nyugati részen többszörösét kapják az emberek, szószerint! Először országon belül kellene egyforma bérezést elérni... Ja és ezen a részen nem igazán találkoztam női informatikussal, pedig sok helyen megfordulok...
  • HM
    #6
    Több pénzt akarnak a titkárnők?
  • Narxis
    #5
    ahahahahahahah adnék nekik egyenlőséget
  • rigidus
    #4
    Hat igen. Keves a jo informatikus, a noi informatikusok kozott meg megkevesebb. Az a keves amelyik meg keni vagja a szakmajat azt meg igy is ugy is megfizetik.

    Csak hat ebben a szelsoseges "liberalizmusban" olyan ez mint a hatranyos helyzetu szines- es nemesfemtolvaj.

    A masik meg, hogy ha bevonjak a feminista "civil" szervezeteket, hogy verjek az asztalt a "szar munkaert tobb penzt" cimszoval a kutya se fog noi informatikust alkalmazni.

    Az informatika az tipikusan egy olyan szakma ami maximalis elhivatottsagot, naprakesz ismereteket es jo problemamegoldo keszseget igenyel. Aki ennek eleget tesz az felul marad, aki meg nem az bukik. Ez errol szol.
  • Ferrer
    #3
    A nőknek otthon kéne maradniuk, így is elvesznek egy csomó jó helyet..
  • Kandurex
    #2
    Ezzel csak az a gond, már aki dolgozott együtt nőkkel, hogy nagyságrendekkel kisebb a teher és stresszbírásuk, valamint a munkatempójuk is lassú, ennek fényében szerintem reális a kisebb fizetés, még akkor is, ha imádom őket, és minden tiszteletem az övék.
  • kukacS3K
    #1
    ha ennyire rosz a helyzet miért nem alkalmaz mindenki nőket? sok pénzt megspórolhatnának a munkaerővel, nem kéne drága férfiakat fizetni:D