Berta Sándor

Németország: fellélegezhetnek a kisebb fájlcserélők

A jövőben számos német szövetségi tartományban érezhetik magukat biztonságban a néhány zeneszámot vagy filmet feltöltő felhasználók.

Elsőként Észak-Rajna-Vesztfália három főügyésze állapodott meg arról, hogy ezentúl azokban a kisebb szerzői jogsértési ügyekben, amelyekben fájlcserélők a gyanúsítottak, nem indítanak eljárást. Ezt a megállapodást később megerősítette a Düsseldorfi Tartományi Főügyészség szóvivője is. Az egyezményhez várhatóan csatlakoznak a bajor, a baden-württembergi, a szászországi és a szász-anhalti tartományi főügyészségek is.

A jövőben csak azután indítanak eljárást a fájlcserélők ügyében, ha bizonyítható, hogy filmek, zeneszámok, játékok vagy szoftverek nagy mennyiségű kalózmásolatát töltötték le vagy terjesztették és a céljuk az anyagi haszonszerzés volt. A határérték 3000 euró, vagyis csak azokban az esetekben indul nyomozás, ahol az okozott kár elérte ezt az összeget.

A döntés hátterében az áll, hogy Észak-Rajna-Vesztfáliában a helyi ügyészek többször is panaszkodtak a havonta a fájlcserélők ellen beérkező átlagosan 5500 feljelentés miatt, amelyeket egyszerűen nem tudtak feldolgozni. A feljelentéseket minden esetben a zene-, a film- és a pornóipar érdekeit védő szervezetek tették. Az eddigi nyomozások havonta átlagosan félmillió eurójába kerültek a német államnak, ezáltal az adófizetőknek. Az ügyészek megállapították, hogy az esetek döntő többségében a feljelentők célja nem az elkövetők mielőbbi megbüntetése, hanem az adatgyűjtés volt, hogy így később minél több fájlcserélőt perelhessenek be.

A szóvivő ugyanakkor elmondta, hogy a kalózmásolatok készítése, terjesztése továbbra is bűncselekmény. Az eltérés a korábbi évekhez csupán annyi, hogy nem a kishalakat szeretnék megfogni. Különbséget tesznek abban a tekintetben is, hogy mi a terjesztett mű. Egy, a mozikba kerülő új film kalózkópiájának terjesztése nyilván nagyobb kárt okoz, mint ha valaki például a Casablancát töltötte volna le az unokájának.

Idén tavasszal a wuppertali ügyészség úgy döntött, hogy nem emel vádat a fájlcserélők ellen. A testület vezetőjét emiatt feljelentették a film- és a zeneipari szervezetek. Később a frankenthali bíróság kimondta, hogy a fájlcserélők elleni perekben nem használhatók fel bizonyítékként az IP-címek. A szeptember elsejétől hatályba lépő, módosított német szerzői jogi törvény egyik paragrafusa maximalizálja a fájlcserélők ügyében hozott megrovások vagy figyelmeztetések esetén fizetendő kártérítések, illetve pénzbüntetések összegét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vajon kiki #18
    "...akinek nincsen számítógépe..." ...

    ...az -és különösen a mai világban- valószínűleg nem vágyik, se filmre, se videojátékra, se olcsón, se drágán... (MAXIMUM (!) marad a tv-rádiónál)

    ...arról tkp. nem is érdemes beszélni, mert ez a fórum elsősorban azoknak szól, akiknek van, vagy legalább érdeklődést mutatnak iránta...
  • vajon kiki #17
    azt azért megsúgom, hogy semmi firewall, vagy routet nem blokkolja, és nem is történt az adott időpontban ilyenirányú változtatás....
  • vajon kiki #16
    aha. és azt mivel magyarázod, hogy órákon keresztül nem ment nálam a TOR, az említett 9050-es porton,(persze net meg minden egyéb volt közbe) majd mikor átkapcsoltam kézzel egy másik portra (18789 amit hasraütésből írtam be), MILYEN ÉRDEKES, hogy egyből meglódult...

    Ez kizárólag a 9050-es port szolgáltató által történt BLOKKOLÁSÁT jelenti és a 9050-es portot pedig legjobb tudomásom szerint a csak TOR és azon belül is ÉN szoktam használni (de én viszont NAGYON) ... tkp. ez az alapértelmezett SOCKS portja a TOR hálónak. Szokott volt régegebben még a 8118 is lenni bár ez leginkább csak belső port. Ha van valami egyéb , logikus 5leted, hogy mégis mi a manótól szállt el nekem csak és kizárólag a 9050-es port ilyen "rejtélyes" körülmények között, akkor légyszíves osszad már meg velünk, mintegy tanulságképpen ! Kössz !
  • eto demerzel #15
    na nehogy maaa. osszeeskuves elmelet... le sem .... teged. meg a tor halodat. egy ekkor tarsasagnak te 1 kis piszok vagy, es abbol is az erdektelen tipus. nem te vagy a vilag kozepe.
  • zola2000 #14
    Szerintem meg nem, akinek nincs számítógépe, csak egy egyszerű ember, az honnan szerezzen olcsón cdket, dvd filmeket, videojátékokat? :)
  • atlagember #13
    Végre egy ésszerű döntés. Követni kellene minden országnak!
  • vajon kiki #12
    csak érdekességképpen említem meg hogy mennyire működik hazánkban a kínai tipúsú cenzúra és a hatóságok nyomulása, hogy nálam a TOR alapértelmezett 9050-es portját fogták és egyszerűen lekapcsolták a T. szolgáltatók , gondolom azért, mert látták hogy miket irogatok itt ezen a fórumon és hogy milyen titkosítást használok... hát boccs... azonnal átálltam egy másik portra, mind a 65500 portot csak nem fogják lekapcsolni
  • vajon kiki #11
    hát most mit mongyak erre??

    most , mikor látják már hogy bukott a helyzet, és az utolsókat rúgják, még benyomnak egy olyan cikket, mintha ők engedték meg volna nekünk, hogy élhessünk... nagy kegyesen

    hát köszönjük szépen , tudunk mi élni nélkülük is...

    titkosított csatornákon keresztül idáig is és eztán is le fogunk tudni tölteni bármit az internetről, ha megengedik, ha nem.
  • FoodLFG #10
    Azér' nem kell elpoénkodni
  • Vorpal #9
    "3000 euró" - naponta 3szor felülirom - de ki nem