Szekeres Viktor

John Rambo - Senkit sem kímél

Stallone a remekül sikerült Rocky Balboa után, ezúttal a John Rambo-ban mutatja meg mire képes hatvanévesen. Előre szólunk, a film nem angol kisasszonyoknak készült.

Negyedik részéhez érkezett a Rambo - ha ezt a hírt meghalljuk mondjuk tíz éve, szánakozva mosolygunk egyet, hogy nem volt jobb dolga szegény Sylvester Stallonénak, majd annyiban hagyjuk a dolgot. Azonban 2008-ban nem mosolygunk, hanem várjuk a filmet (ugye?), mint ahogy vártuk a Rocky 6. részét is. Pedig egy filmsorozat hatodik epizódja (kivéve, ha "Fű"-vel kezdődik és "rész"-szel végződik a címe...) nem feltétlenül szokott rászolgálni a tömegek figyelmére, s a kritikusokéra pláne nem.


Ezúttal azonban más a pálya, így mi is foglalkoztunk bőven az új Rambo-filmmel. Kiderült, hogy nagyjából a világpremierrel egy időben kerül idehaza is bemutatásra. Láttuk a magyar plakátot (és a John Rambo magyar címet), jófajta, meglehetősen brutális előzetesekben tobzódhattunk és vagy háromféle címet kellett megjegyeznünk, míg kiderült, hogy Stallone legújabb rendezésének Rambo lesz a címe. Egyébként sokan nem tudják, hogy az első Rambo-film a First Blood (Első vér) titulust kapta, csak bizonyos országokban rambózták le a David Morell thrillere alapján készült filmet. Nem aratott instant sikert, csak később VHS-en és a tévében lett annyira kedvelt, hogy három évre rá elkészülhetett a Rambo 2, amely már kellő aratást rendezett a jegypénztáraknál is.

'82-t és '85-öt követően egy "minek?" kérdésre választ sosem adó harmadik epizód következett. Ebben jól mutatott a felpumpált izomzatú Stallone géppisztollyal a kezében, hullottak benne az afgánok rendesen, de az egész nem volt több egy kártyanaptár alapanyagnál. Peter MacDonald filmje nagyjából a sorozatot is kinyírta, illetve 19 éves pihenőre küldte.

A Rocky Balboa 2006-os premierje azonban olyan kritikai sikert aratott (a totális közönségsiker elmaradt, csak az ötödik legsikeresebb lett a hat Rocky-film közül), hogy Stallone úgy döntött, hogy John Rambo is megérdemli a feltámadást és azt, hogy ne üres agyú akcióshősként emlékezzenek rá az emberek, hanem teljesen másképp. Épp ezért az új Rambo-filmben, a John Rambo-ban megpróbálta újraértelmezni az egész trilógiát és visszanyúlt a '80-as évek klasszikus akciófilmjeinek hangulatához.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A kialakult Rambo-képet nem lesz egyszerű megváltoztatni, de az előzetesek alapján látszik, hogy nem kisasszonyok sportját fogja űzni a vietnámi veterán. S bár a filmgyilkos NC-17, vagyis csak 17 éven felülieknek korhatár szóba sem jöhetett, azonban az R - melyet még a Die Hard 4-gyel sem mertek megjátszani - ott lifeg a filmen. Bár sokan kirívó brutalitásról regélnek, idehaza nem tartják túlzottak erőszakosnak a John Rambót, hiszen a Fűrész 4-gyel szemben nem bélyegezték meg a mozigyilkos "X"-kategóriával a magyar döntnökök.

A pénteken bemutatott film történetéről röviden annyit érdemes tudni, hogy Thaiföldön kezdődik, ahol is John Rambo összeszed egy csapat zsoldost, hogy egy folyómenti faluban eltűnt keresztény misszionáriuscsapat nyomába eredjen. Természetesen áll továbbra is az axióma, hogy egy akciófilmen nem a történetet kell számonkérni, azonban a John Rambo esetében erre sem nagyon panaszkodhatunk.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A filmet pénteken mutatták be Amerikában és nagyjából a Rocky Balboa nyomdokain debütált. Ahogyan az várható volt, inkább az idősebbeket vitte a filmszínházakba, a fiatalok meglepő módon ezúttal csak PG-13-as korhatáros Meet The Spartans című paródiafilmre váltottak jegyet, mely ha csak pár százezer dollárral is, de megelőzte a hétvégén a 18,2 millió dollárral debütáló Rambo 4-et.

A John Rambo február 7-i hazai premierjéig hátralévő pár napot pedig minden bizonnyal már féllábon is kibírjuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GErYkE83 #45
    Tegnap néztem meg a filmet. Nem kaptam levegőt, egyszerűen hihetetlen volt!!!
    Ilyen jól már rég éreztem magam moziban, csak kár hogy hamar vége lett!
    5. részt a népnek!!! KELL :D Végre újra gyerek lehettem+! Köszönöm Stallone!
  • Risu Führer #44
    hát basszus ledöbbentem.ez a film igen jó.a sztori, a jelenetek, az akció.minden.sztem jó hogy nem az egész az akcióra épült mert most már nem állná sztem meg a helyét egy Rambo 2 vagy 3 féle akciófolyam.bár a kritikusok mind a 2 és a hármat lehúzták de nekem mind a 4 epizód kibaszottul kurvára nagyon tetszett.bár azért a vége...vazz beszarás
  • Magnum PI #43
    Miután megnéztem a film, felhívott a haverom hogy milyen volt ,de nehogy spoilert mondjak. Mondok neki: bazdki ez a Rambo, itt nincs spoiler. Rambo megy és megöl mindenkit. Ebben az évben nem tudom hogy fog-e film ennyire kellemes 1,5 órát adni. Csak leültem, és átmentem alfába, és néztem a filmet. Hihetetlen volt.
  • Gauge #42
    Én tegnap láttam és nekem is kibaszottul tetszett bár a stori elég gyenge volt. Ettől függettlenül ezermilliószorszer elvezetesebb mint az AvP2.

    Kár, hogy ilyen rövid lett és meg egy normális helikortert sem lő Rambo...ebből látszik, hogy változnak az idők :)
  • Skeez #41
    Tán inkább egyszerre forgatták a két filmet.
    Csak a Rocky előbb került mozikba.
  • antgecc #40
    Nah tegnap megnéztem én is a filmet. A sztori végtelenül egyszerű és fantáziátlan: probléma adódik, rambót megkérik oldaja meg, rambó megy megoldja.

    De! Ebben a filmben tökre nem ez volt a lényeg, hanem az, hogy milyen is a háború és a halál. Hogy milyen érzés olyan helyen élni és harcolni. És a film ezt hihetetlenül visszaadta. Borzongtam, izgultam, gyűlöltem és majd kiugrottam a bőrőmből örömömben, mikor Rambo nekilátott a darának. A fegyverek nem olyan menő hangon durrogtak, mint egy vagány akciófilmben, hanem valósághűen, petárda hangon csattanva sültek el. Olyan hangosan, hogy érezni lehetett az erejüket.

    Azt, hogy mi miért történik úgy ahogy Burmában, a filmből nem derült ki, mert mint mondtam, egyáltalán nem ez volt a lényeg (sztem). Hanem az, hogy milyen borzalmas egy emberi halál, plána ha ilyen kegyetlenül következik be.

    Nem akarom túllihegni, nem vagyok filmkritikus is író, de ez a film iszonyat jó volt. Ahogy öcsémnek is, nekem is ez volt életem legjobb mozis élménye és talán az egyik legjobb film is, amit láttam.
  • silentb #39
    Én sem vagyok az a moziba járós tipus (inkabb kivárom a tékát) de ezt nem hagyhattam ki és megnéztem "nagy vásznon" :)
    Szerintem is marha jó lett....pontosan erre számítottam, hihetetlen látványos jelenetek voltak benne az tuti.
    John Rambo: Fantasztikus látvány, szokásos Rambos sztori

    ui: csak ajánlani tudom :)
  • ddt500 #38
    Na ma megnéztem a filmet. Pontosan azt kaptam amit vártam. Fatalytik, brutalytik minden mennyiségben!Marha jó volt! Tetszett!
  • Glutamin #37
    Az nem botox hanem növekedési hormon. Sztem egyébként meg Sly annyira megörült a Rocky-ban elért formájának (fizikum), hogy gyorsan leforgatták a Rambót is amíg össze nem szakad:D

    Ez a Julie Benz barna hajjal már egészen komolyan néz ki. Sokkal jobb mint a szőke változat. Bár tény, hogy a Dexterben a szerepe sem a férfifaló volt.
  • Pluskast #36
    Az 5. rész mikor jön? 15 év múlva? Rambó a nyugdíjas házban kinyírja az öregeket mert nem kapta meg a reggeli barack kompótját