Gyurkity Péter

Radeon HD 3800 X2 - 4x-es CrossFire két kártyán

A CES alatt bemutatkozott az ATI kétprocesszoros grafikus kártyája, amelyet akár párba is köthetünk, négy chip erejét ötvözve így az nVidia ellen. A Mobility vonal is frissül, a HD 3000 sorozat tagjaival.

A HD 3800 X2 - amelyet más források 3870 X2 néven emlegetnek - a kiállítás alatt mutatkozott be először, ahogy az várható volt. Az ATI, immár az AMD részeként, ezzel hosszú évek óta először tér vissza a kétprocesszoros grafikus kártyák területére, és most ettől a fejlesztéstől reméli, hogy versenyben marad a rivális GeForce kártyákkal.

A kártya két HD 3870 chipre - kódnevén ATI RV670 - épül, ezek kiszolgálására pedig kereken 1 GB memóriát tartalmaz. 640 stream processzorával a cég reményei szerint eséllyel veszi fel a harcot a GeForce 8800 Ultra kártyákkal, a teljesítményt pedig még tovább növelhetjük a kártyák párba kötésével, ugyanis a CrossFire csatlakozó sem maradt le a fejlesztésről. Ezzel tehát egyszerre négy grafikus chipre támaszkodhatunk, ami nem kis erődemonstrációt ígér, más kérdés, hogy ezt valószínűleg nem túl sok szoftver esetében használhatjuk ki, és természetesen a fogyasztás is nem kívánt szintet érhet el.



A kereskedelmi forgalomban legkorábban február végén, illetve március elején jelennek majd meg ezek a kártyák. Addig még az ATI-ra vár a feladat, hogy meghatározzák a pontos órajelet - ez ugyanis még mindig nem dőlt el -, valamint az árat, amelyet úgy kell majd megszabniuk, hogy lehetőleg ne riasszák el azonnal az érdeklődőket.

Időközben a Mobility vonal, vagyis a laptopokba szánt kártyák sorozata is frissül, itt is megjelennek ugyanis a HD 3000 egyes tagjai. A Mobility 3400 és 3600 kártyák a készülő új Puma mobil platform részeként érkeznek majd, DirectX 10.1 és PCI Express 2.0 támogatással. A gyártók a kimeneteknél DVI, HDMI és DisplayPort között választhatnak, emellett pedig megoldott a nagy felbontású, HD DVD és Blu-ray tartalmak lejátszása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #40
    Már 120-ért kapsz... Nem is olyan rosszat.
  • G18XM8 #39
    Na és veszel nekem hdtv-t 300-400 ezer forintért?
  • madass #38
    ennyiér kapol xbox360-t vagy nemsokára ps3-t azt amit arra kiadnak az max grafin akadás nélkül egy hdtv-vel kicsit nagyobb élvezet....
  • Holtsáv #37
    MSI Radeon HD3870 X2 Over Clock Edition
    860/1800MHz, 1024MB GDDR3, PCI-Express
    3 év garancia
    bruttó ár: 113 400 Ft

    Hát ez inkább 650USD, mint 400-450...
  • dez #36
    Kicsit kevered a dolgokat... Melyik lett volna - akkor - az a szégyenletes kártya?

    Egyébként most mind a két cég ezt csinálja.
  • BobaFett #35
    ennyi pénzt VGA-ra ? a fenét, inkább elkurvázom :)
  • Gaboca76 #34
    Van egy kis rossz érzetem, ha valaki még emlékszik az nVidia kezdeti nagy riválisára a 3DFix cégre akik csinálták „vudu” vega kártyákat az próbálta így meg fogni ezt a céget !
    Mi lett az eredménye? Nem bírta a versenyt lemaradt ! És csődbe ment!!!!
    Ennek az volt az eredménye hogy nVidia verseny társ nélkül maradt jó ideig következmény:Ki dobot egy olyan kártya szériát hogy még ma is szégyenli! Nagy botrány is volt belőle!
  • debut12 #33
    Már mos van olyan rosszul megírt játék, aminek kell ez a teljesítmény. Gondoljunk csak a Crysisra, jön a Far Cry2, BF Bad Company, Stalker 2.
    Ezeknek mind atomerőmű kell a nagyfelbontású megjelenítéshez, főleg ha szép nagy monitorod van!
    Azért hogy versenyt tarthat az nVidiával kétlem, mert 2008ban dob ki 2GPUval rendelkező kártyát, ami a 2007es csúcs 1magos nVidiát akarja lealázni???
    Igaz ha jó áron adja akkor szép számmal fogják vinni!
  • Devon Májsz #32
    szerintem meg inkább ne vga-ra költsön, hanem adja nekem a pénzét:P
  • angol #31
    mondjuk mindenki azt és annyiért vesz amit akar, de őszintén ez a 150-180e per vga kicsit meredek ahhoz hogy két éppen futó gém jól nézzen ki, tulajdonképpen az a véleményem hogy kapja be mindenki, jah