Alex

Dupla képstabilizálás egy Fuji fényképezőgépben

A Fuji új nyolc megapixeles Finepix terméke a bemozdulásmentes felvételek érdekében dupla képstabilizálással fog megjelenni, négy különböző színben.

A Fuji közvetlenül a CES jövőheti megnyitója előtti utolsó munkanapon, tegnap jelentette be új nyolc megapixeles, Finepix Z100fd tipusnevű fényképezőgépét. Ez egy vérbeli, kezdőknek szánt termék, olyan képességek garmadájával, melyek feljavítják a gyengébb felvételeket, illetve a végletekig leegyszerűsíti a fényképkészítés folyamatát, megspórolva az utólagos számítógépes feldolgozást. Ebből következően persze igényesebb, a manuális beállításokkal babrálni szerető amatőröknek nem ajánlható, de a csupán kattintani szerető többség biztosan megtalálja benne számítását.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A négy színben (rózsaszín, ezüst, barna és fekete), fémházban, karcmentes burkolattal boltokba kerülő szerkezet a korábbi Z5fd-t váltja le, és hoz apróbb változtatásokat. A csupán 19,8 mm vastag, 138 grammos gép ötszörös optikai zoomra képes (36 - 180mm ekv., F3.8 - F4.8). Hátsó kijelzője 2,7 coll képátlójú, 230 ezer pixeles. Jellemzői felsorolásánál elsőként a "Dual Image Stabilization" rendszert kell kiemelni, mely a piacon lévő két megoldást kombinálja: a CCD szokványos, mechanikus képstabilizálását magas érzékenységre kapcsolás (max. ISO1600) egészíti ki.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Összesen 16 témamód (tűzijáték, buli, strand stb.) egyszerűsíti le a beállítás folyamatát. Duál shot módban egymás után két kép készül, először vakuval, majd vaku nélkül. A gép mindkettőt elmenti, és később, otthon visszanézve ráérősen eldönthetjük majd, melyik sikerült jobban. Figyelmet érdemel még a blog mód, melynél a képeket automatikusan 640 x 480 (QVGA) vagy 320 x 240 képpontra méretezi át, mentesítve az egyszerű felhasználót ennek PC-s elvégzésétől. Arcfelismerő rendszere már 10 arcot tud detektálni - a gép egy kiválasztott, elsődleges személyre állítja a fókuszt, hogy ez a terület biztosan éles legyen attól függetlenül, hogy az a kompozíción belül hol helyezkedik el. Szintén új a vörösszem eltávolítás módja: a fényképezőgép érzékeli a nyusziszemű alanyokat, majd a felvétel elkészülte után automatikusan kijavítja a képet. Persze ennél valamivel profibb (és drágább) megoldás lenne a vaku optikától távolabbra helyezése, ami által létre sem jönne ez a hiba.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Természetesen videófelvételre is képes, 640 x 480, illetve 320 x 240 pixel felbontásban, 30 képkocka/másodperc sebességgel, monó hanggal. Ilyenkor az optikai zoom nem használható. Az elkészített képeket infravörös kapcsolaton is áttölthetjük egy azt fogadni képes kompatibilis eszközre, például egy nyomtatóra. Az idők szelének engedve a Fuji már rugalmasabban kezeli a memóriabővítés kérdését, hiszen a masina az eddigi, a gyártónál kizárólagos xD kártya használaton túl már az SD és az SDHC memóriát is kezelni tudja. A cég közleménye szerint a Finepix Z100fd 249 dollár ellenében már ebben a hónapban leemelhető lesz a boltok polcairól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #43
    Tudod ez érdekes dolog sokkal kényelmesebb ezt a monitort nézni nekem.Van olyan ember aki nem érzi a huzatot, de attól ugyanúgy károsodik mint más, aki a huzatból vagy elmegy vagy megszünteti.
  • valamit #42
    Neked más szempont fontosabb, úgy helyesebb, mint, hogy neked van fontosabb szempont. Lehet ő is látja azt a szempontot (főleg ha ismerősöd), csak kevésbé fontos neki. Apróság talán, de így nem az egódról szól, hanem a látásmódodról.
  • G_ArchAngel #41
    értsd: a pókok árán, nem a színén (sry, my fault)
  • G_ArchAngel #40
    lehet nem mondasz hülyeséget, de fejlettebb világok pro grafikus és fotóstúdióban Appla Cinema Displayt használnak, ami szintén ezüst/elox/alu-szerűség...

    a fotósok körében (már aki megengedheti magának:() szintén népszerű MacBook Pro notebook szintén elox/alu...

    rengeteg Eizo szintén ezüst, LaCie kék... - mondhatni a grafikusok számára készülékek színe teljesen mindegy:)

    nem a keret színén kell változtatni, hanem a drága kalibráló pókokén...:(
  • babajaga #39
    Van a tükrösöknél ezüst színű, nyáron nem forrósodik át annyira. Viszont most vettem egy TFT monitort direkt feketét rendeltem mert idáig krémszínű volt és a káva elég sok fényt vert visza. Jól tettem mert most a kávát nem lehet látni annyira a képernyő jobban kiugrik. Eszembe se jutott hogy a gépházzal ami krémszínű harmonizáljon. Nekem van fontosabb szempont.
  • G_ArchAngel #38
    mondjuk nem mellékes, szerintem jó a marketing: választhatsz a BMW-d vagy a női táskáddal megegyező színben...

    amúgy SLR-nél sem lenne hülyeség a terepszínű (természetfotósoknak) vagy fehér burkolat (ne melegedjen a tűző Napon)

    sokan fikázzák a színvilágot, de nem kevesen vagyunk akik pl. az alumínium iMac-hez alu asztali lámpát vagy hangszórórendszert választunk a fekete/fehér/szürke/akármi helyett...
  • PíszLávJuniti #37
    Igen, egy fényképező legfontosabb paramétere a színe!
    gratulálok a marketingnek :)
  • babajaga #36
    De azonos vagyok.
  • szten #35
    Babajaga! Csak kiváncsiságból: Nem vagy véletlen azonos a prohardveres "ottkar" nevű forumozóval?
  • Gabe Dearborne #34
    Még egy a "nesze semmi, fogd meg jól" szériából. Mellesleg igazad van, én is használtan vettem egy CANON EOS300D-t, és állíthatom, hogy ennél jobb üzletet nem is csinálhattam volna. Kell a francnak ultrakompakt gép. NEKEM dolgozzon az automatika, ha már van, ne HELYETTEM.