Alex

2008 slágere lehet a fényképezőgépbe épített GPS

Ha a jóslat valóra válik, ezentúl már nem csak azt tudjuk majd minden fényképről, hogy pontosan mikor készült, hanem azt is, hogy hol.

A kijelentést Kanwar Chadha, a GPS chipeket készítő Sirf Technology alapítója tette. "A legtöbb fényképezőgépgyártó komolyan foglalkozik egy GPS modul beépítésének gondolatával. A tervek már jövőre valósággá válhatnak." Ugyan Chadha véleménye biztosan elfogult a kérdésben, de a CNet szerint iparági kapcsolatai és befolyása miatt közlését nem szabad figyelmen kivül hagyni. A Ricoh már jelenleg is árul GPS vevővel kiegészített fényképezőgépet, a Canon és a Nikon pedig drágább SLR termékeihez kinál ilyen hozzákapcsolható kiegészítőt.

A geotagging azt jelenti, hogy a fotós számítógépén összepárosítja a készített képeket és a GPS vevője által rögzített koordinátákat. A fényképezőgépbe épített GPS ennek folyamatát automatizálja, a képeket hasznos metaadatokkal egészíti ki. "A legtöbb esetben a helybélyegzés sokkal fontosabb, mint az időpont feltüntetése." - állítja Chadha. Előnye, hogy egyszer majd egy külföldi utazáson készült régi képeinket nézegetve akkor is tudni fogjuk, hogy pontosan melyik katedrális előtt állunk, ha emlékeink már fakulni kezdenek róla. Használatával már nem csak időrendben állíthatjuk sorba a felvételeket, hanem hely szerint is csoportosíthatjuk azokat, de egy adott képet keresve is fontos segítség lehet.


Ricoh 500SE - integrált GPS-el

A technológia a robbanásszerűen terjedő képmegosztó oldalak használatával összekötve a személyiségi jogok védelmének új dimenzióját veti fel: még óvatosabbnak kell lennünk, ha nem akarjuk, hogy az egész világ tudja hol élünk, kik vagyunk. Ha valóban elterjed, az embereknek sokkal nagyobb figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy melyik képet és hova rakják ki. Éppen emiatt nem lenne meglepő, ha a geotagging csak egy képkészítési opció lenne, amit bármikor ki lehet kapcsolni, vagy a Flickr és más megosztó oldalakon privátra lehetne állítani a képkészítés helyét. Persze másik oldalról a hatóságok biztosan örülnek a dolognak, de ez szempontunkból mellékes.

Probléma lehet a GPS vevők fogyasztása: az eszközök helyzetüket műholdak alapján állapítják meg, és ez sok energiát igényel. Az pedig nem járható, hogy a fényképezőgépek állandóan, a felvételek előtt be, majd kikapcsolják az egységet, mivel időbe telik, amíg az pontosan képes jelezni a koordinátákat. Az új eszközöknél ez az idő legjobb esetben is kb. 30 másodperc, de ha magas épületek között vagyunk akár több perc is lehet. Fotózásnál ez használhatatlanul hosszú, hisz ez alatt az idő alatt lemaradhatunk a témáról.

Chadha közlése szerint van megoldásuk a ki-be kapcsolás problémájára. Ennek alapötlete az, hogy a GPS vevő le tudja egyszerűsíteni, fel tudja gyorsítani a folyamatot azáltal, hogy kiszámolja a műholdak legvalószínűbb helyzetét, ezáltal Chadha szerint 10 másodperc környékére gyorsulhat a szinkronizáció. Ugyan a GPS-ben lévő szoftver végzi a számításokat, de a friss, pontos műholdhelyzet eltárolásához néhány naponként majd egy internetre kötött számítógép segítsége is szükséges.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerygrey #20
    pár év múlva, amikor a GPS-PNA, a PDA és a mobiltelcsi összeolvad egyetlen kis készülékben

    Az inkább pár évvel ezelőtt volt :)

    Egyébként az EXIF információ benne marad a képben, nekem van Firefoxhoz olyan plugin, ami bármilyen weboldalba beágyazott képen jobbklikkre megmutatja az adatokat. Szóval elég óvatlanul fellőni egy GPS-adatokkal ellátott képet a Flickr-re és máris nyilvános az infó. Mondjuk az ilyen "feltöltöm a képet az új százhetes plazmámról és akkor majd megtudják hogy hol készült és betörnek hozzám" gondolatmenetet nevetségesnek tartom, de kellemetlen szituációk előfordulnak. Asszonyka pölö megtudhatja, hogy a vinyón talált meztelen csajszit ábrázoló fotó érdekes módon pont ott és pont akkor készült, amikor az ura "üzleti út" jogcímen távol volt :)
  • Zro #19
    Ha van egy túra gps-ed, esetleg kivehető a kocsiból, akkor ingyenes porgramok segítségével később a képek metaadataiba bármikor beírhatod a gps koordinátákat. Nem kell ehhez összekötni a gps-t a fényképezővel, sem egybe építeni vele. S ez bármelyik digitális géppel működik, csak be kell állítani a pontos időt.
  • Möci #18



    A GPS, az jel kibocsájtó és jelfogó egyben -ugyanúgy, mint a mobilok-. Tehát igen is dm-re tudható, hogy hol vagy. Magyarul "A GPS (Global Positioning System)" NEM CSAK "a HASZNÁLÓJA számára jelent infót".

  • TomiBone #17
    Blasta, ugyanmár. Akkor nem olvastál még Orwellt vagy Huxley-t.
    1984, Szép új világ.
  • mrzed001 #16
    Ez már megtörtént 1-2 éve ;)
  • AgentKis #15
    Szerintem mobilokban lesz ennek értelme majd pár év múlva, amikor a GPS-PNA, a PDA és a mobiltelcsi összeolvad egyetlen kis készülékben.
  • AgentKis #14
    Megtalálni nem, de ha elveszett, legalább Ő tudja hogy hol van!
  • Blasta #13
    Amiről Te beszélsz az nem GPS rendszer, hanem valami követős kémcucc.
    A GPS (Global Positioning System) a HASZNÁLÓJA számára jelent infót, nem pedig egy másik személy számára. Ergo egy sima GPS-t használó személyt még nem lehet ezzel a rendszerrel megtalálni...
  • Akuma #12
    Hasonló képp, mint ahogy a síkképernyős monitorok elterjedtek...
  • Akuma #11
    Nem csak fényképezőben, de pl cipőben is lesz GPS rendszer, sőt azon se csodálkoznék, ha bőr alá is beültetnék... és a szív általi vér lökésekből termelne áramot magának. Aki elveszik, eltűnik, azt meg lehetne így találni.

    Szóval nem hülyeség fényképezőben sem, ami ma luxusnak számít az 5-10 éven belül egy teljesen természetes dolog lesz mindenki számára...