Gyurkity Péter

Két részletben rajtolnak el az AMD hárommagosai

Nyilvánosságra került az AMD hárommagos processzorainak kiadási sorrendje, amely szerint a két sorozat között egy éves eltérés lesz. A grafikus részleg nagy ugrást vár a novemberben érkező RV670-től.

A friss részletek szokás szerint a tajvani alaplapgyártók berkeiből szivárogtak ki, és ezekből már végre az is kiderül, hogy a processzorgyártó pontosan milyen különbségeket tervez az egyes sorozatok között és mikor számol a megjelenésükkel. Érdekes, hogy közel egy éves eltérés lesz a debütálás időpontja között, igaz a gyártástechnológiai váltáshoz kétségtelenül idő kell majd.

A 65 nanométeren gyártott hárommagos chipek eszerint elsőként 2008 márciusában bukkannak majd fel, legalábbis az első generáció. Ezen processzorok a Toliman kódnévre hallgatnak, támogatják a Socket AM2+ foglalatot, a HyperTransport 3.0 technológiát, valamint a DDR2 memóriát. Harmadszintű - megosztott - gyorsítótáruk 2 MB, és egészen pontosan március végén jelennek meg a boltok polcain. A második sorozat csak 2009 elején/közepén várható, ennek tagjai viszont már 45 nanométeren készülnek, a DDR3 memóriákat is kezelik, és ennyiben nagyjából ki is merülnek különbségek.

Az AMD legfrissebb negyedéves pénzügyi konferenciáján szóba került az RV670 kódnéven emlegetett új grafikus chip, amelynek megjelenése novemberben várható. Ezzel kapcsolatban Dirk Meyer ügyvezető igazgató elmondta, hogy a világ első 55 nanométeren készülő grafikus vezérlőjéhez nagy reményeket fűznek. Többek között azt várják, hogy megfordul az eddigi trend és megindul az elvesztett pozíciók visszaszerzése - az ATI bevétele többek között a HD 2900 XT késlekedése miatt is közel 40 százalékkal esett vissza, van mit tehát behozni.

Az RV670 eddig kiszivárgott részletei: DirectX 10.1 támogatás, PCI Express 2.0, Displayport kimenet, és nagyjából az R600-nak megfelelő teljesítmény, amelyhez viszont kedvezőbb fogyasztási és hőtermelési mutatók társulnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TheZsenyka #27
    Állítólag néha beindul a negyedik mag is, szóval lehetnek tüskék a renderelés sebességet rögzítő charton ha később visszanézed. Elképzelhető természetesen, hogy ez valamiféle urban legend, de miért rontsuk el a hiszékenyebb emberek kedvét azáltal, hogy megfosztjuk őket ilyen és ehhez hasonló cinikus, értelmet és szakirányú kolostorban eltöltött évek meglétét nem feltételező kijelentésektől? Uff, arghhh, roarr, ja és POW.
  • who am I 7 #26
    Áh, ellesték má a K6 idejében az ájemdétól, hogy kell lehúzni a népet
  • And01 #25
    Bocs dez igazad van 65nm-ben gondolkodtam.
  • Sanyix #24
    ja sajna, követik az intelt, nekik már nagy gyakorlatuk van, ők a p3-tól kezdve csinálják.
  • dez #23
    Igen, a 65nm-es K10-ekben (kiv Kuma). A 45nm-esekben viszont már 6MB L3 lesz. Én az utóbbiakról beszéltem, mint láthatod.
  • dez #22
    Most miért beszélsz hülyeséget?
  • 3M #21
    Válasz arty-nak:
    Ha igaz amit a Wikipedian írtak, akkor az AM2 és az AM2+ proci és alaplap kompatibilis egymással (természetesen egy AM2+-os processzor pár extra képessége nem jelenik meg az AM2-es lapon).

    http://en.wikipedia.org/wiki/Socket_AM2%2B
  • And01 #20
    dez
    Az Intel prociban van 6Mb L2
    Az Amd-ben magonként 512Kb L2 /+2Mb L3-nincs megosztva/
    A 3-magos valszeg olyan hogy letiltják benn a negyedik magot!
    Egyébként az Amd lényegesen jobban törekszik kompatibilitásra
    mint az Intel: wolfdale-új lap /p35-ös/, nehalem új lap /p38/
    Amúgy az új procik nem lesznek olyan olcsók: Intel&Amd
    mert magasabb ár- nagyobb hozam= elégedett részvényesek
    A vásárlók meg fizessenek {ne legyen igazam}
  • neoG #19
    de minden másra ott a pléjsztésön háom
  • MEdievil #18
    Nem csak játékok léteznek ;)