Szekeres Viktor

A Kaptár 3. - Teljes pusztulás

Ritka jelenség, hogy egy film folytatása jobban sikerüljön, mint az első rész, de hogy a harmadik pipálja le, az tán csak a Resident Evil 3-nak sikerült.

Ki tudja, talán a rendezőváltás volt a kulcs? Vagy az, hogy ezúttal sokkal inkább a játékalapokra építkeztek? Mindenesetre a Kaptár, vagyis a Resident Evil harmadik epizódja nem fog különösebb csalódást okozni. Főleg hogy logikus feltételezni, hogy olyanok fogják megnézni, akik az első két részt is kedvelték valamennyire és az első részt Umbrella Corp.-ostól, Milla Jovovich-ostól gyűlölők minden bizonnyal távol tartják magukat a trilógia lezárásától.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az első Resident Evil amolyan furcsa hibrid volt, hiszen sem a zombifilmek rajongóit nem kápráztatta el (sőt mosolyogásra késztette), sem a hardcore monitorfejűeket, akik kontrollert hordanak övcsatként. Nagyrészt a két műfaj közt lebegőket találta meg, olyanokat (is), aki a játékot sem ismerték, akiknek bőven elég volt, hogy egy női modell lenge, de mégis divatos ruhában, valamint egy kemény latino csaj shotgunnal lerúgja/szétlövi/bedarálja a renegát zombik fejét. Igazi agyatlan szórakozás volt a zárt térben játszódó mozi, nem csoda a siker - és a folytatások.

A második részben nyílt a tér, új főellenség érkezett, új ruha került Alice-re és kapott pár lemészárolható társat is maga mellé (ismét egy kemény csajt), de az Apokalipszis valahogy mégiscsak távolról szagolhatta az előd nyomdokait. És ebbe a szeretem-nemszeretem helyzetbe robbant be a harmadik rész, ahol már nem egy város keretei között játszódik a történet, hanem az amerikai pusztaságban, a sivatagban, vagyis lőttek a klausztrofób hangulatnak.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ebben a sivatagban keres a világ lakosságának majdnem teljes kihalása után túlélő hordákat egy járműkonvoj (bennük régi ismerősök) és ugyanezen a terepen bolyong magányos vándorként Alice, aki az Umbrella Corp. figyelő szemei elöl próbál rejtőzködni. Naná, hogy a két "csapat" útja kereszteződik és a fene nagy egymásra találásba a zombik is beszállnak.

Természetesen a történetben nem kell filózófikus mélységeket keresni. Akár egy számítógépes játékban, úgy gördül előre a történet az egy zombitól, a sok zombin át a rengeteg zombiig, s az egyhangúságot csak egy-egy combosabb, pálya végi főellenség szakítja meg, hogy a végén a nagy összecsapásra is sor kerülhessen. (Hogy aztán azt meglehetősen kurtán-furcsán lerendezzák...)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

De éppen ettől az egyszerűségtől, kiszámíthatóságtól (kábé sejthető, hogy kiket milyen végzet fog érni) lesz annyira ütős a film, hiszen a készítők így az egyéb aspektusokra tudtak koncentrálni. A vizuálelemek tökéletesen sikerültek. A sivatag, az "elsüllyedt" város pazar látványt nyújt és mostani jelmezét saját divattervezőjével készíttető Milla Jovovich sem panaszkodhat. Minden bizonnyal visszasírnánk, ha a negyedik rész nem vele kerülne leforgatásra.

Russel Mulcahy rendező (Hegylakó, később megbízható B-filmek) iparos, de Brett Ratnerrel ellentétben jó munkásember és baromira tudja, hogy mi kell a népnek - vagy a kritikusnak. Eleve jobb eséllyel indul a film, ha a kétdimenziós karakterek közül a nőneműek emelkednek ki és kaszabolják az ellent gépkarabéllyal, de ha ezeket a képeket ide-oda suhanó dinamikus helikopteres felvételekkel sikerül dúsítani, akkor egy csattogó, ugyancsak iparos zenével meg is van a siker.

Rövid, véres, szórakoztató film a Kaptár 3, mely bár a játékra épül, de nem a játékot kell keresni benne, hanem a puszta szórakoztatást. Ez megvolt, kipiálhatjuk, és lehet mosolyogni a filmekben mélyebb értelmet keresők hadán.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
A kaptár 3. - Teljes pusztulás
(Resident Evil: Extinction)

feliratos francia-ausztrál-német-angol-amerikai akciófilm, 94 perc, 2007

Rendező: Russell Mulcahy
Forgatókönyvíró: Paul W.S. Anderson
Zeneszerző: Tyler Bates, Charlie Clouser
Operatőr: David Johnson
Producer: Paul W.S. Anderson, Jeremy Bolt, Robert Kulzer

Milla Jovovich (Alice)
Oded Fehr (Carlos Olivera)
Ali Larter (Claire Redfield)
Iain Glen (Dr. Isaacs)
Mike Epps (L.J)
Spencer Locke (K-Mart)
Gary Hudson (Umbrella kapitány)
Ashanti (Betty)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • savior #63
    megneztem a feliratban. mar csak azt nem ertem miert raktak ezt a vegere?
  • savior #62
    a film legvegen elhangzik egy mondat. valami olyasmi hogy: ...te mocsok. a tobbit nem erteni. ki mondja ezt es miert?
  • Laki89 #61
    honan tudnámn ezt leszedni?
  • avatar12 #60
    Szerintem jo volt a film csak aszt nem értem miért kell így befejezni mert
    a 4.rész más sztorit fog el mesélni, és akor ez igy félbe marad szerintem más befejezés kelet volna.
  • klman #59
    Hát sztem meg vmi hihetetlenül trágya film. Az első rész még jó volt hát a 2őőőő.. na ez meg nemtom oké h ha horror akkor agyatlan deh ez hol horror:P
    A története öö sablonos? jah loptak pár filmből... homokféreg jah sztem is kellett volna meg vmi sötét jedi hamár mila jedi lett..
  • II Rocky II #58
    vagyis ugy kéne most.hogy Resident Evil 3 - Teljes pusztulás
  • dobdav #57
    sztem is jó film volt, de rájöhetnének végre a magyarok, hogy a "Kaptár" kifejezés csak az első részre passzolt. Az első rész Resident Evil:Kaptár, ezzel az erővel így is fordíthatták volna: Kaptár:Kaptár!
  • Doom 4 #56
    egész jó film vólt sztem bár mondjuk kitalálhattak volna valami jobb módot hogy megöljék a dokit meg a sivatagban is lehettek volna valami nagyobb homok férgek vagy valami de amúgy jó volt
  • Tekken5 #55
    Milla Natasha Jovovich, 1975. december 17-én Kijevben, Ukrajnában született.
    :DD Akkor idén lesz 32... Hm...
  • Tekken5 #54
    Ezen jót röhögtem :DDD Én nem dohányzom ;)