Szekeres Viktor

Vénusz - Öreg kecske és a só

A Lolita-történetek mindig is népszerűek voltak. Az idős férfi és a szemtelenül fiatal lány sztorija volt annyira pimasz, hogy Oscar-jelölést érdemeljen.

Vannak olyan színészek Hollywoodban, akik egyenesen kiabálnak jutalomjáték iránt. Az ember azt hihetné, hogy a 75 éves Peter O'Toole is közéjük tartozik, még egyszer, utoljára visszatér, hogy az Arábiai Lawrence főszerepe után nyolcadjára is Oscar-díjra jelöljék, de tudjuk, hogy nem erről van szó. Egyrészt 2003-ban már megkapta a tiszteletbeli aranyszobrocskát, másrészt pedig Peter O'Toole nem egy hattyúdal erejéig tért vissza, hanem aggastyán kora ellenére továbbra is dolgozik, hisz nem kevesebb, mint négy filmje vár premierre. Ja, hogy közben a Vénuszért mégiscsak megkapta az Oscar-jelölést? Véletlenek márpedig nem léteznek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

O'Toole (Maurice) mondhatnánk, hogy saját magát játssza a Vénuszban. Egy ismert angol színészt alakít, aki azonban neve ellenére sem jutott el a halhatatlanok panteonjába, s bár szakadatlanul dolgozik, nagyjából hasonló, haldokló öregemberes szerepek jutnak neki. Barátjával, az ugyancsak éltes korú Iannel szokásos napi rutinjuk alapján élik életüket, amikor is betoppan kettejük életébe A Nő, vagyis Jessie, Ian unokahúga, aki azonnal felborítja az öregek megszokott bioritmusát. Mivel Ian nem érez magában kellő energiát, ezért Maurice szárnyai alá veszi a vidéki lányt és elhatározza, hogy megismerteti őt Londonnal. A folyamat során - ahogy az lenni szokott - inkább Jessie ismerteti meg Maurice-t magával.

A sokat szidott amerikai filmakadémia, mint már oly sokszor, ezúttal is éles szemű volt. Lehet bármennyire is szidni a válogatási módszereket és a kedvencek előnyben részesítését, O'Toole tökéletesen megérdemelte a jelölést. Ha sportszerűek akarunk lenni, azt is el kell ismerni, hogy mint az előző hét alkalommal, ezúttal is voltak jobbak nála.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Sajnos az erős színészjelenlétű filmek végzete a Vénuszt is utolérte, mert hiába döbbenünk le újra és újra O'Toole szenvedélyén és hitelességén (naná, hogy hiteles ilyen szerepben!), a film mégiscsak nagyon andalítóra sikeredett. A Vénusz tempója épp olyan öreges, mint a színészek folytonos fújtatása, s bár ha a nézőt elnyeli a nagyon is angolos miliő, akkor megbocsáthat ezen melléfogásnak. Az ütemtelenség miatt a film közönsége is minden bizonnyal idősebbekből fog állni, s a fiatalok megint kihagynak egy nagyon emberi drámát. (Lásd, még a hazai, ugyancsak több potenciált rejtő nyugdíjas filmet, a Konyecet.)

Persze egy fő negatívumot kiemelő kritika is éppúgy taszíthatja a nézőt, de nyilvánvalóan nem a Vénusz lesz az a film, amire az SG-olvasók hada csoportosan elzarándokolna. Ezért hogy enyhítsem a negatív élt, sietnék is megjegyezni, hogy a tempón és a szokásos elmúláson csámcsogó klisés szólamokon kívül nagyjából minden klappol, a Vénusz öreges bájával ugyanis nagyrészt sikeresen kerüli el a filmes giccset.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Vénusz közel sem tökéletes, azonban nagyon szimpatikus film lett és olyan problémákról szól, melyekkel minden bizonnyal egyszer sokunknak szembe kell néznie. Mindenesetre ha egy valamit kellene kiemelnem, akkor mindenféleképpen O'Toole tűpontos, megható és önirónikus alakítása miatt érdemes látni a Vénuszt.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Vénusz (Venus)
feliratos angol vígjáték, 95 perc, 2006

Rendező: Roger Michel
l Forgatókönyvíró: Hanif Kureishi
Operatőr: Haris Zambarloukos
Zene: David Arnold

szereplők:
Peter O'Toole (Maurice)
Leslie Phillips (Ian)
Jodie Whittaker (Jessie)
Vanessa Redgrave (Valerie)
Richard Griffiths (Donald)
Beatrice Savoretti (pincérnő)
Philip Fox (doktor)
Lolita Chakrabarti (nővér)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lemming #20
    Hasonló a cipő, csak én nem vettem ezt olyan viccesen.

    Mindenesetre mindenki úgy cseszi el az életét ahogy tudja.
  • Anteris #19
    isten bocsássa meg de sohasem csíptem ezt az ürgét. Valahogy az arcberendezése nem jön be nekem, nem tudom komolyan venni.
  • opeca #18
    A Jákob Lajtorjája az aztán tényleg fantasy.
    A Tortúra meg végképp:-)

    Ha nem olvasod el figyelmesen a hozzászólásokat, akkor minek válaszolsz?
  • CarajoEsp #17
    Mondok neked én: Jákob Lajtorjája.
    Vagy mondjuk a Tortúra, Remény rabjai.
    De biztos igazad van, ez mind gáz, élljen a Willow:)
  • opeca #16
    Miért, mi a bajod a Gyűrűk Urának karaktereivel?

    "Stílustól függetlenül egy filmnek azért kellene, hogy minőséget nyújtson, ahhoz, hogy "jó"-nak lehessen hívni."

    Miféle minőségre gondolsz?
    Mondj, egy szerinted minőségi filmet.
  • NEXUS6 #15
    Szal ez egy vígjáték lesz? Hmmm...

    Bár én is hatalmasat röhögtem amikor kiderült, hogy az exem is egy ilyen apókáért hagyott el;)))

    Hát ugye a női lélek...
  • JeD #14
    "És egy jó fantasyhoz nem kell más, mint a látvány és a karakterek jó kidolgozása."

    Jézus, ezek csak úgy bevillannak neked? Vagy hosszasabb elmélkedést igényel egy ilyen ökörség kitalálása?!
    Stílustól függetlenül egy filmnek azért kellene, hogy minőséget nyújtson, ahhoz, hogy "jó"-nak lehessen hívni. A látvány önmagában messze nem elég. És ha a karakterek kidolgozásához a Gyűrűk Urát említed, mint mintát, háááát...
  • opeca #13
    "Mégis, hogy gondoltad, hogy igy hipp-hopp leszögezed, hogy ilyen filmekre nincs szükség?"

    Nagyon egyszerű :-)
    Meri kell nagyokat mondani!

    "Több süti akciófilmre, amiben klisé-klisé hátán és 10 perc után túlhorkolja az ember a legnagyobb robbanásokat is?
    Vagy esetleg még több tinikomédia kellene? Amiben (hogy-hogy nem) klisé-klisé hátán? Kiváncsian várom, hogy mégis mi az a filmstílus amire szerinted szükség lenne?"

    Nem, de Te is tudhatod, nem erre gondoltam. Hozzászólásaim egyikéből sem lehetne erre következtetni.

    Egyébként, ebbne a filmben mi lesz az a nagy egyediség, frenetikum, ami miatt überelni fogja a huszadrangú tinikomédiákat?

    "A fantasy csak a HP és GYU óta vonz bárkit is, elöttük a kutya sem nézte a fantasy filmeket (nem véletlenül..10-ből 11 überszar volt..."

    Egyrészt nem baj, a lényeg, hogy az emberek rájöttek, egy jó fantasy igazán üdítő szórakozást nyújt, teljesne ki lehet kapcsolni a valóságot, másfelől a kijelentésed nem állja meg a helyét.

    Én emlékszem, már a Willow idején is tömve volt az Uránia.
    A Gyűrük Ura pedig igazi "blockbuster" volt. Pedig valljuk be, a történet maga nem volt nagy szám, de a látvány, a karakterek kidolgozttsága bizony kasszasikernek bizonyult.
    És egy jó fantasyhoz nem kell más, mint a látvány és a karakterek jó kidolgozása.
    Ha esetleg még egy jó kis történet is párosul ezekhez, az már a tökéletes is.


  • opeca #12
    Hát megmondtad, az biztos :-)
  • opeca #11
    Pont az ellenkezőjét állítottam!
    Mármint, hogy 3 ilyen Blikket össze kéne gyúrni és kijönne egy nívósabb újság!

    a Radio Flyer jó film volt - ifjúsági film, ami ritka manapság -, de sajnos egy évtizedben, egyszer lehet megnézni, mert sem mozgalmasnak, sem látványosnak nem nevezhető.

    Márpedig engem a mozi szórakoztasson!