Gyurkity Péter

Doménbiznisz a VT-lövöldözésből

Az Egyesült Államokban gyorsan üzletet csináltak a Virginia Tech campusán végbement ámokfutásból és felvásárolták az esettel kapcsolatban szóba jöhető doméncímeket. A bevett gyakorlat eddig jó pénzt hozott a szemfüleseknek.

Több hírforrás is beszámolt arról, hogy a VT-lövöldözés utáni napokban ugrásszerűen megnőtt a doménregisztrációk száma, legalábbis az esettel kapcsolatos, arra emlékeztető címek esetében. A SANS biztonsági kutatócég összeírása szerint rövid időn belül 551 ilyen doménnevet regisztráltak, amelyekből mindössze 2 tartozik valamilyen jótékonysági szervezet alá, további 57 pedig "ártatlan" besorolást kapott, vagyis nincs köze az esethez. A nagy többség viszont parkolóállásban várja, hogy egy pénzes magánszemély vagy szervezet komoly összegért felvásárolja, busás hasznot szállítva ezzel a regisztrálóknak.

A beszámolók szerint az Egyesült Államokban napjainkban teljesen elterjedt praktika, hogy az ismertté vált botrányokkal, hasonló ámokfutásokkal vagy bármilyen más jelentős eseménnyel kapcsolatos doméneket magánszemélyek gyorsan felvásárolják, hogy azután jó pénzért értékesítsék. Veszítenivalójuk nincs, hiszen a regisztráció a legtöbb esetben mindössze 10 dollárba kerül, az ily módon lefoglalt címeket pedig sokszor megveszik a hozzátartozók, vagy azon szervezetek, illetve vállalatok, amelyek hirdetni szeretnének az adott elérhetőségen.

A mostani ügyből egy phoenixi férfi igyekezett gyorsan hasznot húzni, aki az első híradások után több érintett domént is gyorsan beregisztrált. Elmondása szerint ebben semmi rosszat nem lát, hiszen nem árt senkinek, egyébként pedig ezekből az esetekből mindenki igyekszik bevételre szert tenni. Egyes címek több ezer dollárért kelnek el, az illető pedig abban reménykedik, hogy több, a fegyvertartás, illetve -használat ellen küzdő szervezet komoly összegeket áldoz majd a címekre.

A gyakorlattal szemben természetesen többen ágálnak, legfőképpen azok, akik a gyászoló családokat igyekeznek megvédeni. Olykor éppen az elhunytak, kárvallottak családtagjai kénytelenek megvásárolni a doméncímeket, mégpedig nem kis összegekért - megoldás azonban nincs, hiszen maga a gyakorlat nem törvénytelen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba42 #14
    Undorító állatok, ezeknek semmi sem szent? Az a rohadt köcsög meg, aki azt mondta, hogy ezzel senkinek sem árt, az rohadjon meg, mert igenis belegázol ezzel az áldozatok családtagjainak lelkébe!!!
  • ferceg #13
    http://www.vtshooting.com/
    (csak probalkozas volt, de bejott :) )
  • Bith #12
    Én sem értem, hogy miért is lennének kénytelenek...
    Mondjuk azt se, hogy milyen oldalakat lehetne tenni ezekre a címekre. Bár, nemtom, hogy mik ezek a nevek, az is igaz, mert 1 példa sem volt.
  • lammaer #11
    Tényleg nem világos, ugyan miért is KÉNYTELEN bárki megvásárolni egy domaincimet... ok, ha egy cégről van szó, akkor neki fontops lehet, de ha ellopják a biciklimet, én nem érzek kényszeres vágyat a www.biciklilopas.hu cim megvásárlására...
  • Kagemusha #10
    Ragalmazasert perelve meg ok kapnanak es nem nekik kellene fizetni erte... szerintem.
  • L3zl13 #9
    Talán nem akarták, hogy a hozzátartozóik nevéből vagy haláluk körülményeiből mások morbid tréfát űzzenek...
  • Yv@n #8
    "Olykor éppen az elhunytak, kárvallottak családtagjai kénytelenek megvásárolni a doméncímeket, mégpedig nem kis összegekért..."

    Huh? Miért is? Drágábban adja a pék a kenyeret, ha nem veszi meg?
  • Tothenkopf #7
    gondolom állambácsinak,legalábbis egy része...
  • szombi #6
    Adta volna el valakinek...

    Szerintem meg ott a gond, hogy csak a regisztrálásért kell fizetni, a fenntartásért nem.
    Pontosan hova megy a regisztrációs díj???
  • Tothenkopf #5
    Jah,amikor Hofi meghalt akkor derült ki hogy valami egyetemista nevén volt a hofi.hu már évek óta... Mondjuk volt a gyerekben tisztesség mert lemondott róla ingyen az özvegy javára.