Berta Sándor

Videókkal készült vérengzésére a blacksburgi ámokfutó

A világ talán még csak most ocsúdik fel a Virginia Tech campusának területén elkövetett sokkból. A gyász mellett az idő múlásával egyre több részletre derül fény a mészárlás hátterére és az elkövető viselkedésére.

Cho Seung-Hui nevét néhány nappal ezelőttig családtagjain, tanárain és néhány diáktársán kívül alighanem senki sem ismerte. Viszont a fiatalember utolsó tette ezt alapjaiban változtatta meg: a Virginia Tech campusának területén vérengzést végrehajtó fiatalember a világ összes televíziójának hírműsorába bekerült, az ő képe tekintett vissza az elmúlt napokban a legtöbb hírportál nyitóoldalán. A kétes dicsőséget azonban 32 ártatlan ember megölésének és több társa megsebesítése árán érte el.

Amíg a világ egyik része azon vitatkozik, hogy jó-e a jelenlegi fegyvertartási gyakorlat az Egyesült Államokban vagy, hogy az egyetem vagy a rendőrség vezetői felelősek-e a mészárlásért, egyre több mozaik kerül előtérbe. Cho Seung-Hui régóta tervezte tettét, és a gyilkosságok előtt egy csomagnyi felvételt, szám szerint 27 videót, 43 fotót és számos más dokumentumot küldött az NBC amerikai televíziónak. A csomagot gyorsfutárral küldte el a tévétársaságnak és ugyan az már kedden megérkezett, de csak szerdán bontották ki. Az NBC először tegnap közölt részleteket az anyagokból.


A képeken Cho több helyen látható, amint éppen pózol a kamera előtt a fegyverei és kései társaságában. "Százmilliárdnyi esélyetek volt megakadályozni a mai napot. De úgy döntöttetek, hogy folyjon az én vérem. Egy sarokba állítottatok és csak egy lehetőséget hagytatok nekem. A döntést ti hoztátok. Most a ti kezetekhez tapad a vér, amit soha nem fogtok tudni letörölni" - hallható az egyik videón. A csomag a videókon és a felvételeken kívül tartalmazott egy 1800 szavas nyilatkozatot is. Az egész küldeményt az FBI jelenleg is vizsgálja.

Az üggyel megbízott nyomozók kulcsfontosságúnak nevezték a felvételt, amelyen látható, amint Cso kést szorít a saját torkának, majd fegyvert fog a kamerára. "Kéjesen feláldoztatok, rákkal fertőztétek meg az agyamat, és folyamatosan megerőszakoltátok a lelkemet " - hangzik el a felvételen, amelyet a feltételezések szerint Cso már hat nappal a tömeggyilkosság előtt elkezdett felvenni. Cho csomagjának címzettje Steve Capus, az NBC hírigazgatója volt, aki szerint a fiatalember tele volt gyűlölettel. Az iratban megemlítette Eric Harris és Dylan Klebold nevét, ők 1999. áprilisában tizenkét diáktársukat és egy tanárt öltek meg a coloradói Columbine középiskolában, majd öngyilkosságot követtek el. A két vérengzőt a dél-koreai származású hallgató mártíroknak tekintette és alighanem a példaképéiül szolgálhattak.


A kérdés, miszerint meg lehetett volna-e állítani az Egyesült Államokban tanuló fiatalembert, jogos. Különösen annak fényében, hogy az agresszív és a depresszíós viselkedése miatt már korábbról ismerték a helyi hatóságok. Amint azt Wendell Flinchum, a campus rendőrségének munkatársa elismerte, a diákot 2005 végén a Virginia Tech kérésére kivizsgálták egy pszichiátriai intézetben, az egyik ismerőse ugyanis azt mondta, hogy Cho öngyilkosságra hajlamos. Korábban két lány jelentkezett a campus rendőrségén, akiket molesztált és zaklatott. A pszichiátriai intézetből viszont alig egy napos ott tartózkodás után kiengedték. Egy orvos megállapította, hogy "szellemileg zavart", azonban kijelentette: nem jelent veszélyt önmagára vagy a másokra. Sajnos tévedett.

"Minden kicsapongásotok sem volt elég. nem voltak elegek ahhoz, hogy kielégítsétek a hedonisztikus igényeiteket. pedig mindenetek megvolt. A szívemet szétromboltátok, a lelkemet megerőszakoltátok, a tudatomat pedig kitöröltétek. Nektek köszönhetően Jézus Krisztusként halok meg azért, hogy gyengébb és védtelenebb emberek generációit inspiráljam" - hallható az egyik videón. Az 1800 szavas nyilatkozatból világossá vált az is, hogy Chónak már legalább egy éve komoly pszichikai problémái, valamint erőszakos kényszerképzetei és fantáziái voltak. Nem véletlenül kérdezik az áldozatok hozzátartozói, hogy a fiatalember hogyan juthatott fegyverekhez? Az persze már egy más kérdés, hogy az áldozatokat az esetleges későbbi felelősségre vonások sem hozzák vissza.


Alig telt el néhány nap a blacksburgi események óta, már legalább tíz amerikai államban fenyegettek meg ismeretlenek egyetemeket, közép- és főiskolákat. Több oktatási intézményt ki kellett üríteni és átmenetileg be is kellett zárni. A Minnesotai Egyetemen például nyolc épületet is kiürített a rendőrség. Greg Hestness, a helyi egyetemi rendőrség vezetője szerint teljesen megszokott dolog, hogy egy ilyen vérengzés után ennyi fenyegetés érkezik. "Nem engedhetjük meg magunknak, hogy nem foglalkozunk ezekkel az esetekkel és nem kockáztathatjuk meg, hogy esetleg tévedünk" - tette hozzá az egyetemi rendőrfőnök.

S valóban bármi történhet. Egy 16 éves észak-karolinai diák megfenyegette két diáktársát, majd lelőtte magát - közölte a huntersville-i rendőrség. Az eset után a város összes iskoláját bezárták. Joggal merülhet fel tehát sokakban a kérdés: minek kell még történnie ahhoz, hogy valami megváltozzon?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)