Szekeres Viktor

Bazi nagy film - Borat-paródia a moziban

Ritka, hogy ilyet mondunk, de 2007-ben végre bemutatásra kerül egy olyan mozifilm, amelyben egyszerűen nem csalódhat az ember. Ideje volt már.

Nem csalódhatunk, hiszen, ahogy mondani szokás, kétféle ember van a világon. Azok, akiknek a mostani Friedberg-Seltzer paródiafilmek nettó 80 perc folyamatos röhögést jelentenek és azok, akik szerint már a tavaly Csajozós film is veszélyes hulladéknak minősülő vacak volt. A Bazi nagy film a híres elődök nyomain lépdel és egyre inkább átmegy cikibe, hiszen már nem is filmeket, hanem filmelőzeteseket parodizál, elég pár, még a kifigurázandó film (pl. a Borat) bemutatása előtt, a trailer alapján forgatott gegekre gondolni. (Ráadásul itt buknak le a készítők is, hiszen elég ciki egy humoros filmet parodizálni úgy, hogy az eredeti viccesebb marad a paródiánál - ld. Jack Sparrow.)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Bazi nagy film története szerint... Izé. Nem, itt valami nem stimmel. A filmnek nincs története, mindössze jelenetek egymás mögé fűzéséről beszélhetünk - mondhatnánk akkor, ha rosszmájúak lennénk, de nem tesszük, van sztori. Négy árva tiniről szól a mese, akik Vonka Vilmos csokigyárába tévedve bemennek egy furcsa szekrénybe és hirtelen egy fantáziavilág trónjáért vívott küzdelem kellős közepén találják magukat.

Igen, a Bazi nagy film, hiába a sok ismert alak a poszteren, igazából mégiscsak a Narnia krónikáit veszi alapul, időszakos jelleggel a C. S. Lewis fantasyjét próbálja kifigurázni kisebb-nagyobb sikerrel. Persze egy-egy jelenetet kapnak más filmek is, csak győzzük felismerni a paródiák tárgyait - talán a legkeményebb dió az idehaza a mozit elkerülő Nacho Libre és a nemfilmes, hanem inkább bulváros Mel Gibson utalás megfejtése lesz.

Az ilyesfajta fáradt paródiafilmekben (A Horrorra akadva első (és talán második) részét ne számítsuk ide, mert a végtelen ondófolyamok ellenére is több nagyságrenddel voltak értékesebb filmek) az a legnagyobb kihívás, az egyetlen érdekesség, hogy az ember rábukkanjon arra a poénra, ami valóban vicces, hiszen bármennyire is tehetségtelen két író készítette a forgatókönyvet, azért egyszer-egyszer nekik is elsülhet a kezük. És el is sült, mert az MTV-s Cribs paródia meglehetősen ötletdúsra sikerült, bár ezt csak az veszi észre, aki a zenetévén az önfényező hírességek lakását bemutató sorozatot nézi... (Teringettét, ez lebukás. Hátha nem olvassa senki az írás közepét.) A másik jó pont a verekedés, melyben az olykor elég figyelmetlen kaszkadőr-alkalmazásra kacsintanak ki.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Szerencsére a tavalyi Csajozós filmmel ellentétben ezúttal a készítők békén hagyták szerencsétlen, állandóan támadott nekrofilokat és a pedofilok is szusszanhatnak egyet, ők majd jövőre kerülnek sorra. Ellenben az SG-olvasók animálszexen edződött kis közösségének örömmel újságolom, hogy még több fajok közötti románcnak lehetünk szemtanúi, többek között az ember - kecske és az emberkecske - hód kapcsolatok rajongói kezdhetik dörzsölni tenyerüket. A már-már Casablanca-i klasszikusnak számító emberi ürülék jóízű falatozása és a heregolyó-darabkákkal töltött csokoládé a fentiek fényében senkit nem fog váratlanul érni.

A filmben minden bizonnyal a rengeteg helyszínt reprodukáló díszlettervezők mellett a kellékesek végezték a legnagyobb munkát, nem lehetett semmi az előzetesben is kinyíló hatalmas szekrényt annyi minden kacattal telerakni, hogy tartalma a Hősök című sorozatban is elég fontos szerepben feltűnő főszereplő lánykára ömöljön. Az ő és a többiek teljesítményét elnézve (pedig Kumar alias Raj a Van Wilderből az egyik főszereplő) az kaparinthatta meg a szerepeket, aki először ért oda a válogatásra. Végre egy film, amely fényébe a Barátok közt kutyaütői (tisztelet a kivételnek!) is Denzel Washingtonnal tűnhetnek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ha nem jött volna le, a Bazi nagy film pocsék film, de mint említettem, csalódás nem érheti az embert. Aki látta a Csajozós filmet, pontosan tudja, hogy mire számíthat, nagyjából egykutya a két film. Akinek tetszett, a CsF, annak a BNF is kötelező program lesz, aki pedig már a tavaly paródiafilmek is az előtte ülő nyakába hányta a pattogatott kukoricát (hogy a film stílusához illeszkedjek), az inkább bottal se érjen a film 63 méteres környékén lévő emberekhez.

Félnünk mindenesetre nem kell. Jövőre jön a Horrorra akadva 5. része, majd pedig várhatóan megkapjuk végre a képregényfilmeket parodizáló "... film"-et is és azt hiszem a műfaj előretörésével a tévésorozat paródiákat is ideje lenne elővenni a sublótból. A végére egy kérdés. A Dumb és Dumber után még mindig vicces, ha valakinek a nyelve hozzáragad egy fagyos fémrúdhoz és utána méteresre nyúlik?


Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Bazi nagy film (Epic Movie)
feliratos amerikai kalandfilm, 92 perc, 2007

Rendező: Jason Friedberg, Aaron Seltzer
Forgatókönyvíró: Jason Friedberg, Aaron Seltzer
Operatőr: Shawn Maurer
Zene: Ed Shearmur

Szereplők:
Kal Penn (Edward)
Jayma Mays (Lucy)
Faune A. Chambers (Susan)
Adam Campbell (Peter)
Jennifer Coolidge (White Bitch)
Crispin Glover (Willy)
Tony Cox (Bink)
Darrell Hammond (Jack Swallows kapitány)
Jareb Dauplaise (Nacho Libre)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Buffnyi #77
    Hi! Szerintem elég gyengére sikerült ez a paródia,voltak benne elég nevetséges részek is de inkább szánalomból mint jókedvből nevettem.Mondjuk amikor a Thug Life rávolt tetoválva a múzeumban a formára na azon sírva röhögtem körülbelűl,meg az átváltozós gettós buxa sem volt rosz,de messze elmarad a Scary Movie-k és a Ne légy barmok mögött:D:DLószar kupacban,de azért dobjátok ki a pénzt rá nem lehet mindig jót nézni:D
  • Feriboy #76
    winnie ne érts félre, direkt nem a műveltség szót használtam mert akkor igazad lenne :)
    én úgy gondoltam, hogy ismerni kell a filmeket, amiket kiparodizál és ilyenféle bulváros (pl mel gibson kifigurázása) informáltságra gondoltam.
  • winnie #75
    "Szerintem ezt poén kb a magyar filmezők 1 ezrelékének esett le. "

    eddig a filmet itthon 14 ezren látták az adatok szerint. vagyis akkor 14-en ismerik tupacot. korrekt.

    "de informáltság kell a film élvezéséhez."

    ezen viszont jót nevettem:) gondolom, amikor ürüléket ettek, azzal is utaltak arra, hogy notorius b.i.g. valamikor gyerekként a saját ürülékét ette. hmm.
  • Feriboy #74
    ez a film nagyon jó, csak érteni kell a poénokat!!!! elmagyarázom mire gondolok SPOILER JÖN!!!!
    Szóval pl rögtön a legelején a da vinci kifigurázós résznél a csávó mellkasán van egy csillag, megy lefelé a kamera a csávó hasán felirat THUG LIFE. Itt azt hittem leborulok a székből. Ez a felirat volt 2Pac hasára tetoválva, ő egy több mint 10 éve halott rapper. Szerintem ezt poén kb a magyar filmezők 1 ezrelékének esett le. (Gondolom a cikkíró se tudta, hogy mi van) film tele van hasonló esetekkel, szóval lehet furán hangzik de informáltság kell a film élvezéséhez.
    szerintem...
  • bandypappa #73
    Tök faszság a kritika, ez is olyan mint a seggluk, mindenkinek van egy. Az a jó film, ami nekem teccik, a többi meg nem érdekel.
  • Lucky Guy #72
    Hmm. Valóban én vagyok a második, aki leírta. :-)
  • Tetsuo #71
    Napi 8órában nem filmkritikákat olvasok, hanem autót szerelek. :)
  • Atisz #70
    Szegény Titanicba jó sokan belerúgtak, de azt sem tudták levinni 7 pont alá...

    Tetsuo: azért imdb-n is lehet jó kritikákat találni ha végigolvasol 20-30-at ;)
  • winnie #69
    igazából az értékes filmek zöme mind magas pontszámot kap az imdb-n, szóval nincs gond ezzel. (legalábbis nem nagyon tudok kritikus vagy filmfeszt kedvencről, ami ne kapott volna 7-8 pont fölött)
  • Tetsuo #68
    szvsz kritikának nem jó az imdb, ill a tucatfilmrajongóknak.. de azoknak mind1, nekik a Pláza a tuti. a topfilmek.
    de aki rétegfilmet néz, v még annál is undergroundabb? esetleg tömény ártmúvít?
    mer ugyanis azokat a filmeket az imdbn lehúzza a sok szürke klón. az átlagember.
    aki legtöbbször nem is ért semmit a picit amcsi léc fölé szintezett filmekből..
    na mind1. szal keresni kell más kritikai forrást. ami jobb esetben hasonló érdeklődési körű emberek.. olyan típusú oldalak, stbb..
    tehát meg kell találni a szubkultúrát, ami persze jelen van az imdb-n is, de a fent említett Rambo 40 rajongó tömeggel szemben nem számít a szavazata.
    Másik pedig, akik szavaznak az is 1 halmaz és akik nem szavaznak az 1 másik halmaz. A Rambó 40 rajongók inkább az elsőbe tartoznak..
    Ennyi. :)