Kruza Richárd

Sigma kompakt Foveon szenzorral!

A Sigma figyelemreméltó kompakt gépet mutatott be, melynek belsejében egy 14 megapixeles APS-C méretű Foveon érzékelő van.

A mai napon a Sigma a PMA-n figyelemreméltó kompakt gépet mutatott be. Kinézetre semmit nem árul el magáról a kisgép, mivel pont úgy néz ki mint egy átlagos kompakt, pedig a belsejében éppen olyan Foveon X3 Direct Image Sensor érzékelő van mint a Sigma SD14 professzionális SLR fényképezőgépekben.

A Sigma a DP-1 fejlesztésekor a képminőséget tartotta a legfontosabb szempontnak. Ennek eredményeképpen a DP-1 eddig az egyetlen kompakt, melybe egy APS-C méretű érzékelőt építettek. "A fényképezőgép a szem, az érzékelő pedig a retinája" - áll a DP-1 weboldán. A nagy méretű érzékelő előnyeit valószínűleg nem kell ecsetelni. A manapság kapható kompakt gépek érzékelőinek pixelei a felbontás növekedése miatt egyre számosabbak és egyre kisebbek, mivel az érzékelők mérete eközben azonos marad. Ezzel szemben a DP-1 Foveon X3-as érzékelője 14 megapixeles felbontású, fizikai mérete viszont több mint tízszer haladja meg a piacon lévő kompakt gépekét. Emiatt bár a rajta lévő pixelekből több van, azok mégis is sokkal nagyobbak a szokásosnál.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Foveon X-3 Direct Image Sensor további előnye, hogy a három alapszínt három különálló, egymás felett elhelyezett szilicíumrétegen elhelyezett pixelek érzékelik. Ennek köszönhetően a Bayer érzékelőkkel szemben nincsenek szűrők és nincs szükség az interpoláció okozta hibák folyamatos korrigálására sem. A megfelelő sebesség és minőség érdekében a Sigma az új, "True" elnevezésű képfeldolgozó áramkörrel szerelte fel a DP-1-et. A cég a képfeldolgozáshoz saját algoritmust fejlesztett ki, és az ígéretek szerint a gép a 14 megapixeles képeket RAW formátumban is olyan sebességgel kezeli, mint egy professzionális SLR gép.

A gépen egy fix 16.6mm-es fix gyújtótávolságú (28 mm ekv.) objektív található. A Sigma szerint az objektívet mindenekelőtt a képminőséget szem előtt tartva, kifejezetten a Foveon érzékelőhöz, illetve ehhez a géphez tervezték. A gépen található vakupapucs és átnézeti kereső is. Külső méretei 113.3 x 59.5 x 50.3 mm, súlya pedig 240 gramm - a DP-1 tehát egy valódi kompakt gép.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • huuu #74
    Ez egy korrekt gép.
    Huuu, de szívesen kézbe venném!
    Nagyszerű képeket lehetne vele csinálni.
    A mérete is kellemes.
    Egyszerűen tökéletes.
  • rigidus #73
    a feleig jutottam el a topiknak... hat... LOL
  • Blasta #72
    Minek az neked? A beépített kamerád sokkal durvább annál :D
  • Sir Quno Jedi #71
    Nekem van egy Fuji FinePix S304-em, akkor ez most annál rosszabb ??!?! :D
  • Blasta #70
    [CSAK ÁMUL, ÉS NEM TÉR MAGÁHOZ]
  • babajaga #69
    "és kontrasztérzékelős marad az AF-a"

    Ebbe a gépbe nem lehet más AF-t beépíteni mint kontrasztérzékelőst. Infravöröset esetleg.
  • televana #68
    Hol van itt szó 14MPx-ről? Ugyan miért készítene ez a gép 14MPx-es RAW-ot, ha csak 4,7 MPx-es a szenzora?
    Ez csak 3x olyan részletgazdag képet tud ELVILEG készíteni, mint a többi. De ezt a részletgazdagságot már láthattuk az SD14 tesztfotóin...
    Ha nem kap zoom-ot ez a gép, és kontrasztérzékelős marad az AF-a, akkor annyira nem nagy szám. Egy R1-gyel többet lehet tenni.
  • T0nk #67
    Ugyan az érzékelője nem Foveon csak cmos, de a Sony is rájött már, hogy kéne egy kevésbé fájdalmas képminőséget produkáló szenzorral kompakt gépet csinálni. Kis szépséghiba talán, hogy az 5x-ös zoomobjektívvel sikerült egy 1 kg-os kompaktot összehozni. Hiába no, egy ilyen méretű szenzort el is kell látni fénnyel, ahhoz meg rengeteg üveg kell.
  • Blasta #66
    Nézdmá, ott énis fennvagyok, Blasta néven!
  • G_ArchAngel #65
    100e?
    Akkor én leszek az első, aki megveszi:)

    Inkább 200e körül lesz...:(