Médiainfo

Videóletöltés: nincs még valódi igény rá?

Bár egyre-másra alakulnak a videóletöltő oldalak, és mára már mobilon is lehetővé vált a tévézés, a TNS legfrissebb kutatása kimutatta: a technológiai fejlesztések valójában jóval a fogyasztói igények előtt járnak.

A TNS Worldpanel több mint 50 országban működtet fogyasztói paneleket. A kutatócég legfrissebb felmérésében e hálózat 10 ezer tagja vett részt, és válaszolt kéthetente a szórakoztatóipari fogyasztásával kapcsolatos kérdésekre.

A kutatás egyik meglepő eredménye volt, hogy a meglehetősen nagy minta ellenére a megkérdezettek között egyetlen személy sem akadt, aki valaha legálisan letöltött volna videótartalmat. A válaszadók közül mindössze 21 százalék véli, hogy a letöltést lehetővé technológiával pénzt spórolhatnak meg, és ezt látszanak alátámasztani a TNS adatai is, amelyek szerint a letöltések átlagos ára 18 font, miközben az új megjelenésű DVD-kért átlagosan 13 fontot kell fizetni.

Megoldásra váró technikai probléma a letöltött videók áttöltése a televízió-készülékekre, a felmérésben résztvevők közül ugyanis jelenleg mindössze 15 százalék használja számítógépét szórakozásra. A válaszok alapján kétségesnek tűnik a már rendelkezésre álló technológiák, pl. az Apple Video Ipod piaci sikere is, a megkérdezett 10 ezer fogyasztóból ugyanis mindössze 10 százalék nyilatkozta, hogy szívesen nézne filmeket vagy tévét miközben úton van.

Lucy Burton, a TNS Worldpanel Entertainment szakembere elmondta: "Bár Nagy-Britanniában is egyre nő a legális videóletöltést kínáló stúdiók és weboldalak száma, még hosszú út áll előttünk, mire a letöltés széles körben elterjedt módja lesz a filmekhez való hozzáférésnek. Határozott potenciált látunk ugyan az iparágban - különösen a szélessáv gyors ütemű terjedésével -, amíg azonban a technológia nem teszi elérhetővé jóval több film gyors és kényelmes letöltését a tévékészülékekre, nem várható a videóletöltés hatalmas előretörése."

A kutatócég mindazonáltal úgy véli, a videóipar könnyen az illegális letöltések okozta problémával találhatta volna szembe magát, ám ezt a fejlesztések révén sikerült megelőznie. A technológiának köszönhetően rendelkezésre álló kínálat azonban ma még jóval előtte jár a fogyasztói igényeknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ajnasz #1
    A felhasználók más szempontból sem használják ki az internet adta lehetőségeket. Egy user 1.0 nem tudja, hogy web 2.0, nem tudja, hogy startlap helyett van netvibes és társai, hogy youtube vagy wikipedia is létezik. Nem tudnak az rss-ről, azt hiszik, csak dísz az az ikon a böngészőkben. Online office-ről sem hallottak még valamint azt sem tudják, hogy freemailen kívül van más email szolgáltató is. Meg még lehetne sorolni. Szóval az átlag felhasználó még közel sem ismeri az internet lehetőségeit.
    Ha esetleg elkezdenék oktatni az iskolákban (a _lehetőségeket_, nem csak bizonyos alkalmazásokat), akkor lassan elindulhatna valami.