Gyurkity Péter

Mozile­töl­té­sek­kel és új iPoddal erősít az Apple

Teljes mozifilmek az iTunes zenebolton, új iPod, iPod nano és shuffle, illetve egy új set-top box - Steve Jobs maga mutatta be cége újdonságait, amelyek révén szeretnék megerősíteni vezető helyüket.

Az Apple rendezvényén elsőként három új iPod mutatkozott be a nagyközönség előtt. A népszerű hordozható lejátszók eredeti változata 60 százalékkal nagyobb fényerejű kijelzővel újult meg, a 249 dollárba kerülő 30 GB-os modell 14, míg a 349 dollárt kóstáló 80 GB-os változat 20 órán át áll tulajdonosa rendelkezésére. Az iPod nano új, több színben pompázó alumínium külsőt kapott, üzemideje pedig a vállalat szerint 24 órára nőtt. Három különböző változatban kapható, már ami a kapacitást illeti: a 2 GB-os példány 150, a 4 GB-os 200, míg az új 8 GB-os verzió 250 dollárba kerül. Az eddig 10 millió példányban értékesített iPod shuffle mérete tovább csökkent, 1 GB-on mintegy 240 zeneszámot tárol, ára 79 dollár, azaz mintegy 17 ezer forint.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A bemutató főszerepét a megújult iTunes zenebolt kapta, amely a továbbiakban iTunes Store néven fut, a "Music" szócskát tehát végleg száműzték, jelezve a kibővült kínálatot. A letöltések között ugyanis ezentúl megtalálható a Walt Disney Pictures, a Pixar, a Touchstone Pictures és a Miramax Films 75 alkotása, és további stúdiók csatlakozása várható. Az iTunes 7-es verziója tehát teljes mozifilmekkel bővül, vagyis a hordozható lejátszókon akár filmeket is nézhetünk. Az újonnan debütáló művek 13-15 dollárért (2800-3200 forint) tölthetők le, míg a korosabb alkotásokért 10 dollárért (2100 forintért) juthatunk hozzá - itthon leginkább az immár teljes értékű PayPal révén, a csatlakozás és a fizetés ugyanis továbbra sem megoldott.

Jobs mintegy mellékesen, a bemutató végén ismertette a zenebolt megújulását, pedig ettől várják a legnagyobb sikert. A letöltések kibővülése mellett az iTunes kezelőfelülete is változáson esett át, új funkciók kerültek bele (letöltésvezérlő, játékok, új, gyorsabb böngészés és kategorizálás), ami tovább növelhető a lejátszók népszerűségét. A mozifilmek felbontása egyébként 640x480, letöltésükhöz Jobs szerint egy 5 Mbites kapcsolattal mindössze 30 perc szükséges.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Szóba került még egy új set-top-box, amely egyelőre iTV kódnéven mutatkozott be. A 300 dolláros készülék feladata a számítógépen eltárolt különböző tartalmak megjelenítése a televíziók képernyőjén, mégpedig 802.11 vezetéknélkül eléréssel. A minőség Jobs elmondása szerint a DVD-hez közelít, megjelenése jövőre várható. Ezen a területen ez a cég első terméke, amely nem támaszkodik közvetlenül az iPod lejátszókra, ám az Apple szerint nem váltásról, hanem a meglévő eszközök kiterjesztéséről, pontosabban a nappali meghódításáról van szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rumos #17
    ebben van valami, de annak sem örülnék, ha mától fogva zenelejátszók nem játszanák le az mp3-at (elterjedt, nem a legjobb minőség/méret arány), cak ogg-ot.
  • LaPalma #16
    egyrészt, mert ott is ez csak a netto ár, amire rámegy még az áfa, ami államonként változik
    másrészt a piacvédelem miatt a 149 dolcsis nano itt az eu-ban 149 euro. nálunk is ennyi. csak erre még rámegy az artisjus adó (1 gigánál 5K) és az áfa (20%).
  • Morden23 #15
    Nem teljesen, de majdnem. Erga omnes.
  • neevous #14
    Valamit nem értek, ha az US-ben átszámítva 33000 ft 1 1gigás nano, akkor itt miért kerül 45-be, szóval majdnem a másfélszeresébe. Nem hiszem, hogy ennyi lenne a vám:S.
  • neevous #13
    Valamit nem értek, ha az US-ben átszámítva 33000 ft 1 1gigás nano, akkor itt miért kerül 45-be, szóval majdnem a másfélszeresébe. Nem hiszem, hogy ennyi lenne a vám:S.
  • asysoft #12
    Szerintem ezek az új iPod nanok a fekete kivételével ocsmányak, kár, hogy az meg csak 8 gigás változatban van... (Egyébként miért "elit" a fekete az Apple-nél?:)) Nembaj, így legalább nincs kísértés:) Viszont ez a shuffle kicsire sikeredett!:)
  • Macc #11
    viszont a h264-nek a legjobb a tomorites/minoseg aranya
  • rumos #10
    fikázni most nincs kedvem csak kérdezek: nem tudjátok hogy a 640*480-as filmeket milyen codec-cel és milyen bitrate-tel kódolják. gyanakszom hogy Quicktime mov/h264 codec, na azt b.szhatod mert semmilyen más hordozható eszköz nem fogja lejátszani.
  • BCS CORPS #9
    az mini ipod nagyon bejövős
  • winnie #8
    sznobhatás rulez (különös ismertető jel: ha nem kedvelt termékről szóló hír van, akkor elkeseredetten f*kázza a terméket és annak fogyasztóit), de ne legyen keserű a szőlő.

    (szerintem tanulmányt lehetne írni a #6 és a #7-es azonos filozófiájú postok közti tartalmi különbségről)

    örülj neki, hogy egyéniség vagy, nemn kell sírni vagy világot megváltani.