Berta Sándor

Európában folytatódik a HD DVD - Blu-ray háború

A szeptember elsején nyíló idei berlini IFA kiállítással Európában is megkezdődik a formátumháború a HD DVD és a Blu-ray között. Ezzel az öreg kontinens vásárlói léphetnek elő az egyik meghatározó tényezővé a vitában.

Az új technikák tekintetében az emberek általában kivárnak, nem kapkodják el a döntést. Jól megfigyelhető volt ez az Egyesült Államokban és várhatóan ugyanígy lesz Európában is. Az erőviszonyok kiegyenlítettek, hiszen amíg a HD DVD olcsóbb, de két réteg esetén is csak csak 30 gigabájt adat tárolására képes, addig a drágább Blu-ray esetében ez a szám már most 50 gigabájt. Gyakorlatilag tehát szinte lehetetlen megjósolni, hogy ki nyeri a DVD utódformátumok háborúját.

Az NPD Group piackutató cég által nyilvánosságra hozott első piaci elemzésekből szintén nem lehet sok következtetést levonni. Az első hat hét alatt az Egyesült Államokban 33 százalékkal több HD DVD lejátszót adtak el, mint Blu-ray készüléket, viszont utóbbiak 42 százalékkal több bevételt hoztak. Egy HD DVD lejátszó ára 500 és 700 dollár között mozog, egy Blu-ray meghajtó ára viszont eléri az 1000 dollárt is. A jó öreg DVD egyelőre továbbra is egyeduralkodónak számít ezen a piacon, hiszen 1000 eladott készülékből 996 volt DVD-lejátszó vagy -felvevő és csak 4 HD DVD vagy Blu-ray készülék.


A Screen Digest és más piackutató cégek elemzői arra számítanak, hogy ez a folyamat még évekig el fog húzódni és a HD DVD, illetve a Blu-ray csupán 2010 körül fognak a három legfontosabb piacon (Egyesült Államok, Európa és Japán) meghatározó szereplővé válni. Jelenleg az Egyesült Államokban 83 film kapható HD DVD lemezen és 57 Blu-ray korongon. A szakemberek úgy vélik, itt is fokozatos átváltás lesz majd a DVD-ről az új adathordozókra, és bár a jelen és a következő néhány év még a DVD-é, ám a jövőt egyértelműen a HD DVD és a Blu-ray jelentik.

Mindenesetre jó tudni, hogy végre nálunk is kézzel fogható valósággá válnak az eddig csak fotókon látott csodák, s hogy ki, mikor fog váltani vagy vált-e egyáltalán, azt szerencsére mindenki maga döntheti majd el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #14
    Azért írtam, hogy "Hát lehet", mert nem tudom. Azt tudtam, hogy optikai meghajtókban eddig eléggé gagyikat gyártottak (lehet hogy továbbra is). Amúgy sztem nem viszem túlzásba az utálatot, kell ezis, hogy ellensúlyozzam a hülye fanboyokat :D Amúgy sem csak a sony-t utálom :)
  • dez #13
    Audio téren ez igaz rájuk. :(
    De nem viszed kissé túlzásba ezt a Sony utálatot?
    Pl. a tévé-/videostúdiók Sony cuccokkal vannak tömve.
    Nekem több Trinitron képcsöves monitorom volt, jópár évig használtam egyet-egyet (szerelő nem látta). Sokkal jobbak voltak, mint a hagyományosak.
    Most a Bravia (LCD-)tévéik is a legjobbak közé tartoznak. (Bár annyiért lehetnek/legyenek is jók.)
  • Sanyix #12
    Hát lehet, sok más dolog van amit hypeolnak, meg mondják hűdejó, mégis igazából szar :\
  • dez #11
    Azért talán nem egy esetből kellene általánosítani...
  • Berber #10
    Szerintem TV-t se gyárt jót a sony. Anyám vett egyet, aztán 2 év mulva trafós lett. Nagyon ki volt akadva. Most valami synudine-t néz és imádja. (Jobb is mint a sony szerintem) Ez olyan mint a VW. Már csak a híre a jó.
  • neevous #9
    nagyon csúnya az a lejátszó:(
  • cateran #8
    20$ korul van egy film...az nem olyan draga!
    Ajanlom, nezz korul az amazon.com-on,meglepodsz majd:D
  • mikloss #7
    HDDVD a nyerő!!! ott a Toshiba szóval az fog nyerni! no comment sony....
  • edios #6
    Az lenne a szerencsés, ha vmelyik kihalna elég hamar a kettő közül, hogy ne kelljen 2 meghajtót fizetni. (Vagy a hibridért többet)
  • roliika #5
    Te itt Európában olyan BD HDDVD háború van, hogy nemigaz! Sarki zöldséges is tiszta ideg, hogy most BD, vagy HDDVD legyen az eper alatt. Hihetetlen. Mentem be a boltba, mondom kérek 1 BD filmet, mert a HDDVD már szar. Oszt gyüttek puskával, mert már csak 1 BD volt és háborúzni akartak.
    /Milyen háború mikor még se meghajtó se film nincs emberi áron? Ez olyan mint 10 éve, hogy elkezdődött a CD és DVD harca...nonszensz./