Gyurkity Péter

Az AMD partnere révén 2008-ig 30 százalékot akar

Az ígéretek szerint a Chartered nemcsak belépő szintű asztali processzorokat, hanem az erősebb osztályok példányait is gyártani fogja. Érkeznek az ikermagos Sempronok, vagyis tovább erősödnek az olcsóbb asztali chipek.

Az AMD arról számolt be, hogy a Chartered rekordidő alatt elkészült az első sorozattal, amelynek példányait már júniusban leszállították a forgalmazókhoz. Ezzel igencsak kibővülnek az Intel riválisának lehetőségei, mivel minden eddiginél nagyobb mennyiségben áraszthatja el a piacot saját fejlesztéseivel. Ígéretük szerint partnerüket nem szorítják az olcsóbb chipek gyártására, ám a generációváltást némileg később hajtják végre.

A Chartered természetesen 90 nanométeren fogott hozzá a sorozatgyártáshoz, mivel jelenleg ez tekinthető általánosnak, legalábbis az AMD esetében. A processzorgyártó azonban már gőzerővel dolgozik a csíkszélesség csökkentésén, és vetélytársát követve igyekszik minél hamarabb a 65 nanométeres technológiára váltani. Amíg azonban ezt a váltást saját üzemei - a drezdai Fab 30 és Fab 36 - esetében már az év vége előtt megkezdik, a partnercég csak 2007 közepén követi a példát, hogy addig is minél jobban "belerázódjon", és egyben megfelelő utánpótlást nyújtson a növekvő kereslet kielégítésére. Segítségükkel az AMD jelentős mértékben kiterjesztené befolyását.



A partneri kapcsolat igazi jelentősége ugyanis a piaci részesedés növelésében rejlik. Az AMD tervei szerint 2008-ra világszerte 30 százalékot kell elérniük, ami két év alatt 10 százalékos növekedést jelentene. A Chartered tehát nemcsak olcsóbb asztali chipeket, hanem a mobil Turintól a szerverekbe szánt csúcskategóriás Opteronokig szinte mindent gyártani fog. A korábbi tapasztalatokból kiindulva jelentős technológiai támogatásban részesítették a céget, licencelve saját eljárásukat, ezzel is igyekezvén megkönnyíteni a felzárkózást. Korábban ugyanis az UMC esetében technológiai problémák, az IBM-nél pedig az ár jelentette az akadályt egy hasonló együttműködés kialakításával szemben.

Időközben a DigiTimes kisebb összefoglalót készített az AMD eredményeiről, illetve a közeljövőben esedékes újdonságokról. Ebben megemlítik, hogy 2008-ig nem jelennek meg a Socket AM3 foglalatba szánt K8L processzorok, 2007 elején jönnek viszont a 65 nanométeres Socket AM2 chipek, úgy mint Athlon 64 X2 3800+, 4200+ és 4600+. Az idei év végéig megkezdik a jelenlegi generáció, vagyis a Socket 939-es chipekre vonatkozó rendelések beszüntetését, szép lassan kimúlnak tehát a Toledo magos Athlon 64 FX és X2, az Athlon 64 processzorok, valamint a Socket 754-es Sempronok. Ez utóbbiakat váltják le 2007 harmadik negyedévében az ikermagos Sempronok, mégpedig az utolsó egymagos Athlon 64-ek kimúlásával egy időben.

Az AMD-nek össze is kell kapnia magát, hiszen az interneten egyre-másra megjelenő tesztek az új Intel Conroe processzorok kiváló teljesítményéről tudósítanak, amelyekkel a nagyobbik processzorgyártó végre törlesztette hosszú ideje fennálló adósságát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 00 Blue 00 #24
    Mellesleg nem vagyok híve, az Intel vs. AMD csatának, nem köteleztem magam el eggyik gyártó mellet sem. Tualatin után váltottam AMD-re mert kifizetődőbb volt ár teljesítmény szempontból, de most valszeg váltok Core2 Ex-re.
  • 00 Blue 00 #23
    Bazz ez nagyon ütös lett! Tualatin után nem volt "értelmes" processzora az intelnek, most végre megint alkottak valamit. Gratula nekik hozzá!

  • Tiberius B #22
    mikor? egy-két év múlva?
  • droland #21
    "szinte már aprópénzért dobálják majd az 1magos procikat király!!!" addira már a fontosabb progik és os-k 99%-a két magra is meg lesz optimalizálva, ergo: ki fog olyat venni?
  • Marlosh #20
    Megsugom, July 24-tol:)
  • pedrohsi #19
    Conroe-t még tilos venni, legfeljebb ha sok pénzt akarsz kidobálni - akinek van esze, az a szépen ereszkedő Pentium D-ket és az AMD procikat veszi majd az ősz közepéig
  • fade2black #18
    énis már nagyon várom, hogy azon kelljen gondolkodnom, hogy 2800ra húzott conroet vegyek 45Kért vagy 2800ra huzott X2t 35Kért vegyek....

    hogy én mennyire örülök, hogy conreo, allandale... ilyen jól sikerült... :D
  • fade2black #17
    megsúgom conroe megjelent.

    azhogy első párhétben csak bécsből, noból lehet behozni azmeg megszokott. Ha lesz AMD árcsökkenés azis legalább 2hét míg MOra eljut, mint minden.
  • arty #16
    szvsz durva árverseny lesz, az AMD pedig profitot veszit, talán még veszteséges is lesz ...

    én ennek örülök, remélem fillérekért vehetek majd procit :) (csak végleg ne menjenek csődbe...)
  • Inquisitor #15
    Hol? A csapból is Conroe tesztek folynak, a legkisebb-leolcsóbb is félkézzel aagyonveri az X2-4200-t és ott liheg a 4400+ sarkában. Ráadásul már a négymagos verzióról is van pár kiszivárgott teljesítmény teszt. Erre fel meg ilyen hírek jönnek, hogy 2007 eleje helyett 2800-ban jön a K8L architektúra? Akkor most 2 évig nem lesz AMD oldalán ütőképes proci?
    Mert akkor nem lesz verseny.