Berta Sándor

Intel: 2006-ra WiMAX-hálózat száz nagyvárosban

A vállalat jelenleg 13 kisebb-nagyobb település helyi hálózatának az elkészítésében segít.

"Az ambíciózus tervek szerint a következő 18 hónapban végrehajtott beruházásoknak köszönhetően a saját WiMAX-hálózattal rendelkező városok száma világviszonylatban meghaladhatja majd a százat" - jelentette be Anand Chandrasekher, az Intel marketingese. A világ legnagyobb processzorgyártójaként számon tartott cégnél azt remélik, hogy a projektnek köszönhetően világszerte megindulhat a WiMAX vezetéknélküli technológia térhódítása.

A WiMAX technológiának eddig még nem igazán tulajdonítottak nagy jelentőséget. A szakemberek szerint azonban ez a helyzet hamarosan megváltozhat. A WLAN vezetéknélküli technika továbbfejlesztett változatának a segítségével ugyanis nagy adatmennyiséget akár 50 kilométer távolságra is továbbítani lehet. Ráadásul a vezetéknélküliség előnye pont azokon a területeken kamatozhat, ahol például a hagyományos DSL-hálózatokat lehetetlen lenne, vagy csak nagy nehézségek árán lehetne kiépíteni.



"Ezekben a programokban az Intel partnerei közé tartozik több nagy számítástechnikai konszern is, például a Cisco Systems, a Dell, az IBM és a SAP" - nyilatkozta Anand Chandrasekher. A Golem német internetes híroldal információi szerint a "Digitális Közösségek" nevet viselő projektben a WiMAX iránt érdeklődő városok és területek között van többek között Tajpej, Jeruzsálem, Cleveland, Ohio, Philadelphia, Pennsylvania, Westminster (Nagy-Britannia) és Düsseldorf is.

A sikeres tesztek során öt mintavárosban próbálták ki a hálózatokat. Clevelandben például egy elektronikus közigazgatási rendszert állítottak üzembe, amelynek segítségével minden jelentést, illetve iratot immár digitálisan is archiválni lehet. Ezt a rendszert egészíti ki egy elektronikus közlekedésfigyelő és egy biztonsági hálózat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pimmelsg #5
    --
  • shabba #4
    Nyugodtan vedd meg a wifi-t. Mire a WiMax elterjed home use kategóriában az még 2-3 év vagy több. Mire megfizethető is lesz mégtöbb.
  • Rezy #3
    Szerintem Én mostmár megvárom amíg lesz v.mi fejlemény a WiMax-ról és nem tervezgetem tova a Wifi hálózatom kiépítését a szomszédom és köztem.Mert sajna elég drága beruházás lenne.
    Lehet, hogy a WiMaxé a jövő!?
    Hajrá WiMAX!!!
  • bertino #2
    szerintem karácsony....

    szerintem
  • quentit #1
    Ha egyre több város lesz wi-max-al lefedve, akkor egyre kevesebb értelme lesz a 3G-nek, nem? SZVSZ olcsóbb és gyorsabb lesz a wi-max, mint a 3G. 3G-ből persze itt csak az internet-re gondoltam, nem a (video)telefonálásra.

    Egy csomó ember lesz, akinek nem lesz szüksége arra, hogy vidéken is legyen nagysebességű, wireless net. (főleg, ha drágább lesz, mint az EDGE)