Hunter

Újabb bizonyítékok a globális felmelegedésre

Éveken át a globális felmelegedéssel szemben szkeptikusak műholdak és időjárási léggömbök adataival bizonygatták, hogy az éghajlati modellek helytelenek és nincs is szó semmiféle felmelegedésről.

A Science magazinban megjelent három új tanulmány azonban bebizonyítja, hogy a kétkedők következtetései hibás elemzéseken alapulnak. A légkör valóban melegszik, nem pedig lehűl, ahogy azt az adatok korábban tükrözték. Bár a felszíni hőmérők egyértelműen bizonyítják, hogy a Föld felszíne melegszik, a műholdak és a meteorológiai léggömbök adatai pontosan ennek az ellenkezőjére, a légkör lehűlésére utalnak. A tudósok két eshetőség közül választhattak: a légkör valóban nem melegszik fel, vagy valami nem stimmel az adatokkal. Mivel két adatcsoport, a műholdaké mellett a léggömböké is erre utalt, a legtöbb ember az első eshetőségre voksolt.

A Yale Egyetem csapata Steven Sherwood geológus vezetésével alaposabban szemügyre vette az időjárási léggömböket, más néven rádiószondákat, melyek képesek a légköri hőmérséklet közvetlen mérésére. Az elmúlt 40 évben a rádiószondás hőmérsékleti adatokat a világ különböző pontjairól, naponta kétszer gyűjtötték be, egyszer nappal, egyszer éjszaka. Azonban miközben az éjszakai mérések egybeestek az általános felmelegedési sémának megfelelő modellekkel és elméletekkel, a nappali mérések azt mutatták, hogy a légkörben az 1970-es évektől kezdődően lehűlés megy végbe.

Sherwood magyarázata szerint ez a kettősség azért alakulhatott ki, mert a hetvenes évek rádiószondái jóval kevésbé voltak védve a napsugárzás ellen, mint az újabb műszerek, azaz a régebbi szondák melegebb hőmérsékleti adatokat adtak napközben, mivel jobban felhevültek a napsütésben. A mai rádiószondák sokkal jobban szigeteltek, azonban ha a régi és az új adatok összevetésébe belekalkuláljuk a technika fejlődését, akkor kiderül, hogy a mai nappali hőmérsékletek a troposzférában is magasabbak, mint a 30-40 évvel ezelőttiek.

Ben Santer, a kaliforniai Lawrence Livermoore Laboratórium légkörtudósa, a másik tanulmány szerzője szerint mindössze egyetlen egy kutatócsoport elemezte a troposzféra, a legalsó légköri réteg műholdas adatait még 1992-ben. Az elemzés az Alabamai Egyetem kutatója, Ray Spencer nevéhez fűződik. Ez szintén a hőmérséklet csökkenését mutatta ki, ami újabb támadási felületet nyitott a kritikusok számára, akik azzal érveltek, hogy a műholdas adatok pontosabbak, ezért a felszíni mérésekben kell a hibának lennie.

A Science-ben publikált harmadik tanulmány pontosan ezeket az adatokat vette górcső alá és felfedezett egy hibát Spencer elemzési módszerében. A hiba kijavítása után Carl Mears és Rank Wentz homlokegyenest más eredményeket kapott, lehűlés helyett felmelegedést. Mears és Wentz elemzését felhasználva Santer bebizonyította, hogy az új adatok konzisztensek az éghajlati modellekkel és elméletekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kornan #83
    De nem azért váltották le mert kevés az olaj,hanem azért mert pl a nukleális reaktor hatékonyabb,tengeralattjárók esetében többet tud a tenger alatt maradni,hajók esetében többet tudnak a nyílt vizen hajózni.Még nem figyelhető meg az a folyamat hogy azért kezdenének alternatív üzemanyagot használó katonai járműveket készíteni mert kevés az olaj,ez még csak tervezés szintjén van,mivel más üzemanyagok általában drágábbak és nem annyira hatékonyak(kivéve az atomenergiát,de ezt nem használhatják mindenhol).
  • BiroAndras #82
    "Én nem azt mondtam hogy ott nem fognak használni elektromos vagy más alternatív üzeamanyaggal működő járműveket,hanem azt hogy lasabban fog bekövetkezni a váltás hiszen a világ katonai járműállományának 99,99% kőolajszármazékokat használ,mikor már kevés lessz nem fognak gyártani ilyet és fokozatosan átállnak más üzemanyagra,nem dobják ki a régi repülőket,tankokat,hajókat...."

    Szerintem leginkább a hadseregek érdeke az olajfüggés megszüntetése, hiszen ők a legnagyobb fogyasztók.
    Valójában ők kezdték először leváltani az olajat (persze nem környezetvédelmi okokból), hiszen hajókon és tengeralattjárókon is használnak nukleáris reaktorokat.
  • Gregorius #81
    Persze, van igazság abban, amit írsz, csak azt ne felejtsd el, hogy a Holnapután az Armageddonnal ellentétben a tudományt és a hírezést követte, nem úgy, mint az Armageddon fordítva. És amúgy mind a két film elég nagy marhaság.
    De mesélhetnék Leonardo-ról, és Jules Verne-ről is. Ott is látok párhuzamot a fantasztikum és valóság között.
    És valahonnan jön a mondás is, hogyha Medán napján esik, akkor 40 napig esik. Idén, Medán napján esett, szóval ennek a levét isszuk ma is. Szó szerint.

    Megjegyzem az ősi Egyiptom idejében is emelkedett a tengerszint egy nagyot, ott is öntött el városokat a víz annak idején. Sőt az Atlantiszi legenda is származik valahonnan, és a bibliai özönvíz történetéhez hasonlók is születtek minden kultúrában ázsiától afrikáig. Nem olyan unikum ez a dolog, csak hát most mi fogunk belefulladni a vízbe. Azért erről lehet írni szerintem, és foglalkozni vele.
  • Lujzia #80
    Na én nem tudom,én az idén többet fáztam mint melegem volt!Különösebben nem is érdekel!!Csak nefaggyunk meg...az nem szép halál
  • Lujzia #79
    Gyakorlatilag ne bocsájtanak ki mérgezö anyagokat?Szerintem inkább elméletileg mint gyakorlatilag!Nagyjából sz@rik mki ay egészre!
  • Chriss745 #78
    Én nem értem miért parázik mindenki az idei időjárás miatt.

    Régen még ilyenebb is volt az idő, csak nem volt divat foglalkozni vele. Öreganyámék meséltek akkora hóról itt Magyarországon, hogy a tetőn kellett kimászni az utcára. Most ha ilyen lenne, az már a világvége lenne a hírek szerint. Most a média felkapta, mert ugye valaminek kell lennie a híradóban, és az újságokban.

    Emlékeztek, mikor volt az Armageddon a mozikban, 1-2 évig miről szóltak a hírek? Most aztán jön egy üstökös, és végünk lesz.
    Nem rég volt a Holnapután. Nem láttok párhuzamot...

    Most meg megy a Világok Harca, figyeljétek meg, most majd az ufóktól kell félnünk, mert a tudósok rájönnek, hogy...

    Jó-jó, nem azt mondom, hogy nincs felmelegedés, mert tény, hogy van, de ez nem 5 év alatt jön elő. Ha jól tudom 50 év alatt emelkedik a hőmérséklet 5 fokot.

    Úgyhogy DON'T PANIC!!!
  • plamex #77
    JAJAAAJ ...itt a világvége ...
    FUSSON KI MERRE LÁT !
  • Kornan #76
    Én nem azt mondtam hogy ott nem fognak használni elektromos vagy más alternatív üzeamanyaggal működő járműveket,hanem azt hogy lasabban fog bekövetkezni a váltás hiszen a világ katonai járműállományának 99,99% kőolajszármazékokat használ,mikor már kevés lessz nem fognak gyártani ilyet és fokozatosan átállnak más üzemanyagra,nem dobják ki a régi repülőket,tankokat,hajókat....Hát maximum átalakítják ha lehet,de szerintem addig fogják használni,míg már korszerűtlen nem lessz,és addig kőolajszármazékokkal fog működni.Egy autót sokkal könyebb lecserélni mint egy b2-est vagy egy t-90-est.És jelenleg a kőolajszármazékok sokkal hatékonyabbak is.
  • Caro #75
    Ezt nem tudom, lehet hogy így van.
    De van elektromos látod.
    És tévedés azt hinni, hogy majd a hadiipar fogja utolsónak kihasználni a fejlesztéseket.
    Jó, akadályok tényleg vannak, mert egy kocsit fel lehet építeni kompozit anyagokból, egy tankot azért nem(bár vannak műanyag tank próbálkozások is).
  • Gade #74
    Ez a cikk nem is a felmelegedésröl vagy a lehülésröl szól, hanem hogy az emberiségnek fogalma sincs hogy most mi van.

    De a földnek néha szükséga van, hogy ugymond reseteljen, és az a rajta élö dolgokat felújitsa.