Gyurkity Péter

Az amerikaiak kisajátítják a nyílt forráskódú szoftverek piacát?

Az Európai Bizottság egyik magas rangú tagja azzal vádolta meg az amerikai nagyvállalatokat, hogy a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztőit alvállalkozóként használva sajátjukként értékesítik a szoftvereket, kisajátítva ezzel a közösséget.

A napjainkban egyre nagyobb méreteket öltő folyamatról Jesús Villasante, az Európai Bizottság információs társadalommal foglalkozó csoportjának vezetője tartott előadást az Amszterdamban zajló Holland Open Source Conference nevű rendezvényen. Beszédében váratlanul élesen támadta az olyan nagyvállalatokat, mint az IBM, a HP vagy a Sun. A CNET magazin beszámolója szerint Villasante azzal vádolta meg az amerikai cégeket, hogy hivatalos nyilatkozataik ellenére nem önálló fejlesztésekre ösztönzik a nyílt forráskódú közösséget, hanem a programozókat alvállalkozóként használva sajátjukként értékesítik a fejlesztéseket.

"Ezek a nagyvállalatok a közösség potenciálját saját maguknak sajátítják ki. A nyílt forráskódú közösség ma nem más, mint az amerikai óriáscégek bedolgozója. Márpedig az ágazatnak komolyabban kell vennie magát - amint a közösség rádöbben arra, hogy a társadalom fejlődésének szerves részeként, és az innováció fontos szereplőjeként van jelen a mindennapi életben, újra visszaállnak a helyes útra" - jelentette ki Villasante. A hallgatóság által feltett kérdésre felelve azt válaszolta, hogy bár a bizottság támogatta a szoftverszabadalmi direktívát, ez nem jelenti azt, hogy a bizottság minden tagja feltétlen híve a szabadalmak alkalmazásának.

Beszéde nemcsak feltűnést, hanem némi megdöbbenést váltott ki, hiszen ezen nagyvállalatokat sokan a nyílt forráskódú szoftverek elhivatott támogatóiként ünnepelték, és többször kiemelték, hogy az ágazat enélkül jóval nehezebben boldogulna. Jelzésértékű, hogy a Nagy Kék a rendezvény egyik fő támogatója, és a vállalat Linux stratégiájáért felelős részlegének alelnöke, valamint a Sun alelnöke szintén előadást tartott a konferencián.

Mindazonáltal igazat kell adnunk a bizottság tagjának abban, hogy ma gyakorlatilag nem létezik európai szoftveripar, és az ágazatot többnyire nagy amerikai cégek uralják. Kérdés, hogy a nagyvállalatok befolyását aggasztó, vagy helyeslendő változásként kell értékelnünk, azt ugyanis nem tagadhatjuk el ezen cégektől, hogy támogatásukkal nagyot lendítettek az ágazaton. Előfordulhat azonban, hogy ily módon hogy a nyílt forráskódú közösség éppen megkülönböztető jellemzőit veszíti el, és lassan beleolvad a hagyományos szoftveriparba. Ez pedig már korántsem lenne helyeslendő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #14
    Nyílt forráskód akkor is lesz, ha a törvény tiltani fogja!
  • grobs #13
    Az gondolom meg sem fordult a fejedben, hogy az eredeti cikk is baromsag, es Sting az egyetlen aki ilyen hulyesegeket atvesz. Neki mindegy mekkora baromsag csak linux ellenes legyen.
  • testerlnx #12
    >Kiábrándult a nyílt forrásból a Linux egyik fő fejlesztője
    Legalabb a cim ne lenne ekkora baromsag :)
    Kulonben McVoy sem nem volt fo kernel fejleszto es nem hive az OpenSource-nek... O csupan a termeket reklamozta be a kernel fejlesztok "tamogatasaval"...
    Amugy ez eredeti cikk is azert szuletett, hogy a becses termeket kapjon meg ingyen reklamot, erre minden pici puha fan boldogan csahol a cikkel :)
    Na de hagyjuk, ugy is ki van ez vesezve mar egy par topic-on...
  • AtisH #11
    A programozóknál dirkekt megélhetést írtam nem pedig meggazdagodást!
    Gondolj bele, ha te programozó lennél és otthon egy nyílt forráskódú progit fejlesztgetnél ingyen, elhivatottságból vagy akár a továbbfeljődésed érdekében, akkor miből veszel magadnak pl. kaját. Ilyenkor jön egy cég aki kiad neked egy projectet és felajánl valamennyi összeget. Te beleugrassz, mert kell a pénz, de persze a szerződés értelmében a munka végeztével "önként" lemondassz minden további jogi és anyagi követelésedről. Na ez után jön az amit írtál!
  • Garfield #10
    Akkor tessék, itt az eredeti, hogy ne lehessen belekötni a magyar újságíróba.

    Érdekes, hogy a kapcsolódó fórumban is minden f*szságról vitatkoznak (pl. az első 50 hozzászólás arról szól, hogy McVoy vajon fejleszt vagy csak támogató), a felvetett problémáról meg alig.
  • Gemnon #9
    Nem nézted meg a címsort ott van a tetején Sting neve, szerintem ez sokat elárúl a cikk objektivitásáról. (vagy nézz szét a fórum részen is)
  • whitehawk #8
    AZ a döbbenetes, hogy a szoftverszabadalamk behozásával nem is lesz európai szoftveripar!!
  • Mpxplay #7
    pl. a Nero nagyon sok DVD rippeléssel, audio és video codeccel kapcsolatos programot ill. azok íróit alkalmazza:
    pl.
    AAC (http://www.audiocoding.com)
    DVDshrink (ezért nincs belőle újabb verzió)
    és az XviD fejlesztői közzül is néhány ott dolgozik már (ezért is nem halad a fejlesztése)
  • Laci73 #6
    Atish: a pénz a multik zsebébe vándorol, nem az alkalmazottakhoz. Általában saját hardveres megoldásaik részeként adják el - így elég nehéz meghatározni, mennyire járul hozzá az adott termék sikeréhez a nyílt forrású (Unix/Linux alapú) szoftver. (De biztos hogy nagy mértékben)
  • Garfield #5
    Bármelyik fizetős Linux-disztribúció.

    A témában meg egy elgondolkodtató vélemény:

    Kiábrándult a nyílt forrásból a Linux egyik fő fejlesztője