Szekeres Viktor

Lemony Snicket - A balszerencse áradása

A Harry Potter-könyvek megfilmesítése után újabb nagyköltségvetésű könyvadaptáció került a mozikba - azonban ez az alkotás nem éppen gyerekfilmnek sikeredett.

A legújabb áldozat a Lemony Snicket írói álnév alatt rejtőzködő (amúgy Daniel Handler néven napvilágot látott) szerző mesekönyv-ciklusa, amelyből eddig 11 regény jelent meg, de a rajongók még biztos számíthatnak két folytatásra. A hazai könyvkiadás lassú reakcióideje egyelőre csak az első négy kötettel birkózott meg a megjelentetés tekintetében, de ez éppen elég ahhoz, hogy az olvasottak elmormolják serkenő bajszuk alatt a szokásos filmes adaptációkhoz előregyártott mantrát: a könyv azért jobb volt. Bár igaz, ami igaz, jelen esetben a könyvek kifejezés helytállóbb, hiszen A balszerencse áradása c. film a ciklus első három kötetének feldolgozását tartalmazza, ami sajnos meg is látszik az ilyen módon epizódokra széteső filmen.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az alapsztori egyszerű, adott három gyermek, a Baudelaire-testvérek, akik egy tűzvész hatására Baudelaire-árvákká válnak. Ezzel el is kezdődik Canossa-járásuk, mivel Poe bácsi, az örökség kezelőjének feladata, hogy lepasszoilja a gyerekeket az éppen kéznél lévő rokonoknak nevelés céljából. Csak éppen unos-untalan feltűnik a színen az örökségre (és ezáltal a gyermekek halálára) hajtó rokon, Olaf gróf (Jim Carrey).

A film színészileg elég erős felhozatalra építhet, hiszen a szokás szerint többszörös szerepben lubickoló Jim Carrey mellett a rokonok szerepében még Billy Connolly és Meryl Streep is feltűnik (rajtuk kívül Dustin Hoffmann, Jennifer "Stifler mamája" Coolidge és Cedric the Entertainer van jelen). Plusz a mesélő szerepében Jude Law is hangját adja a történethez, ami persze a nagyon jól sikerült hazai szinkron miatt nyilván észrevétlen marad. A gyerekszínészek is hozzák a formájukat, az ismertebb Liam Aikentől ez már-már elvárás, ellenben a Violetet alakító Emily Browning kvázi-újoncként, egyfajta kölyök Angelina Jolie-ként biztosan belekerült pár casting-director noteszába.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A film nagy erőssége éppen az, ami a gyengesége is. A Tim Burton-féle Karácsonyi lidércnyomásra hajazó gótikus díszletek (valamint az Oscar-díjas halotti maszk-szerű sminkek), melyek egyrészt szenzációsak, másrészt viszont a célközönséget, vagyis a gyerekeket eléggé megrémiszthetik. Épp ezért a film, a balszerencse áradása és a folytonos gyilkossági kísérletek miatt nem is tudja magát megfelelően pozicionálni, hiszen gyerekeknek túlságosan félelmetes és felnőttes, a felnőtteknek pedig unalmas (a mindössze 108 perc ellenére is túl hosszú), meseszerű lett - valószínűleg ennek tudható be a viszonylagos anyagi sikertelenség is, ami semmiféleképpen sem vetíti előre a folytatások megfilmesítését.

Magyarán szólva aki még nem felnőtt, de már nem gyerek az valószínűleg azért élvezni fogja a felettébb látványos sztorit, akik meg úgy érzik, hogy nem esnek bele a kategóriába, azok megvárhatják a nemsokára moziba kerülő Harry Potter-saga negyedik kötetének megfilmesítését.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ui: Egy figyelmeztetés. Senki ne rohanjon ki pánikszerűen a moziból, amikor meglátja a film kezdő képsorait. Az egész csak a készítők nagyon gonosz tréfája.

Magyar nyelvű filmelőzetes, mérete 9 MB, formátuma .mov

Lemony Snicket - A balszerencse áradása
Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events

Rendező: Brad Silberling
Forgatókönyvíró: Daniel Handler
Operatőr: Emmanuel Lubezki
Jelmeztervező: Colleen Atwood
Zene: Thomas Newman
Látványtervező: Rick Heinrichs
Vágó: Dylan Tichenor

Jim Carrey (Olaf)
Meryl Streep (Josephine)
Emily Browning (Violet Baudelaire)
Liam Aiken (Klaus Baudelaire)
Timothy Spall (Mr. Poe)
Billy Connolly (Montague Montague nagybácsi)
Jude Law (Lemony Snicket hangja)
Kara Hoffman (Sunny Baudelaire)
Shelby Hoffman (Sunny Baudelaire)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • schrank #17
    mér kő egy gagyi SW-t ehhez hasonlítani
  • Aaron Hallam #16
    Umm ha nem tudnád a SW-nek nem csak a mostani varziója létezik, régebben már filmesítették...
  • Robeast #15
    Hát, el nem tudtam találni ki a mesélő, már mindenkire gondoltam.... :p
  • lele #14
    igen nagyon jo a film
  • drow3 #13
    Üdv mindenkinek!
    Lenne egy kérésem, aki tud valamit a könyről, létszi irjon nekem egy mailt!!! [email protected]
    Előre is kösz!!!
  • Mas-Thief #12
    "Kössé má bele a betonba!!" Azta ez kuwa nagy szöveg!!
  • nimfas #11
    Mercedes VITO.... mint kocsi :-)

    Tudom, hogy még nem ment moziban, én sem láttam, mindössze a 2 db trailert!!! Abból azért látszik, hogy nem olyan soft mint az ep 1 volt!
  • Don Vito #10
    nem tudom milyen mercedesről beszélsz, de én konkrétan a SW Episode III-ra gondoltam, mivel ezt írja a kolléga:
    "Ilyenek az új Star Wars filmek is... első rész sux... a 2-3 már igen kemény :-) (de azért az Ep VI. a kedvencem!!)"
    de a harmadik rész még le sem ment... na de mindegy
  • gz8 #9
    Előbb nézd meg, mire válaszoltam, aztán jöhet a ripláj...
  • nimfas #8
    Kedves "vonalkód"

    "A film nem gyerekmese, ha még nem jöttél volna rá! " ki mondta, hogy gyerekmese? Én a HP-re írtam, és annak az első része igen is gyerekes volt.

    Don Vito (Alias Mercedes) :-P
    Te figyelj má.... láttad a SW 3. rész 1-2 előzetesét? Szerintem nem, mert akkor belátnád, hogy nem olyan meseszerű lesz a film mint az ep1 volt.

    Sandor the 4th....
    szem-alakú lencse? Na és?!?! Lézerkard szerinted létezik? amúgy tök mindegy milyen alakú a lencse, ha jól van csiszolva összegyűjti a napfényt, és végülis ez volt a célja... kössé má bele a betonba :-P

    További jó ércelődést kis bányászok.

    Tisztelettel
    Nimfas