Tóth Kristóf

Csúcskategóriás ASUS PDA-k tesztje



ASUS MyPal A716

Azok felhasználók, akik drága PDA vásárlására adják a fejüket, általában minden luxust elvárnak a készüléktől. Az ASUS MyPal A716 megfelel ezen elvárásoknak, igazi "minden egyben" gép.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A külső

A készülék ezüstszürke színű, tetszetős burkolatban foglal helyet. A burkolat nem érzékeny az ujjlenyomatokra, a karcolásokra viszont annál inkább: a hozzánk került tesztkészülék hátulja alaposan össze volt karcolva. A PDA méretei és súlya a mostanság kijövő csúcsmodellekéhez képest meglehetősen nagy: 138x78x18 mm, tömege a gépkönyv szerint 197 g. Összehasonlításképpen, a korábban lapunkon tesztelt bevezető kategóriás Mitac készülék 118 g volt.

A külcsíny negatívumainál megjegyzem, hogy asztali használatnál igen zavaró, hogy a PDA alján nincsenek a csúszkálást gátló gumi lábacskák, így asztalról egy óvatlan pillanatban könnyedén leverhető. Ezt ellensúlyozza, hogy kapunk hozzá asztali dokkolót, amelybe beleállítva kényelmesen használható a számítógép mellett. A dokkolóval a PDA-t egyszerre lehet tölteni és szinkronizálni.

A készülékhez jár egy nagyon igényesen kivitelezett belül velúr, kívül nylon-vászon borítású tok is, amely mágnesesen zárható.

Bemenetek, kimenetek, kapcsolók

A gép felső részén található a fülhallgató 3,5 mm-es jack bemenete, mellette egy CF slot és alatta egy SD slot. Pozitívum, hogy mindkét kártyahelyet egyszerre tartalmazza, így akár azt is megtehetjük, hogy a CF slotba az ethernet kártyát vagy egy GPS kártyát helyezünk, az SD slotba pedig memóriakártyát, így a bővítőhely "elhasználásával" még nem kell lemondani a memóriabővítés lehetőségéről. A CF kártya kialakításánál negatívum, hogy nincs beépített védőlemeze, ezt a funkciót a CF kártya eltávolítása után egy behelyezhető műanyag lapocska helyettesíti. Az SD kártyahely nem SDIO kialakítású, ezért csak SD és MMC kártyákat tud fogadni, SDIO-kat nem. De persze ez nagyon csekély fizetség azért az előnyért, amit a CF kártya lehetőségével nyerünk.


A PDA baloldalán található három extra vezérlőgomb, a legfelső az enter funkciót tölti be, az alatta lévő két nyíllal jelölt gomb pedig léptető-gombok (előző/következő ikon, stb.). A gombok alatt van a reset és az infravörös port. Az extra vezérlőgombok különösen kényelmessé teszik a PDA használatát.

A kijelző 3,5" képátlójú TFT LCD, amely 65 536 szín megjelenítésére képes, 240x320-es felbontásban. A kijelző minősége szokásos, standard LCD kijelző. A kép éles, a színek élénkek.

A PDA jobb alsó részén található a beépített mikrofon, bal alsó részén pedig a beépített hangszóró. A mikrofon átlagos teljesítményt nyújt, a parányi hangszóró viszont maximális hangerőn is elég halk.


Processzor

A gép gyors, 400 MHz sebességű Intel XScale processzorral érkezik, amely alapkiépítésben Windows Mobile 2003 operációs rendszert futtat. A processzor megfelelően futtatja a nagy számításigényű feladatokat is, a régi PDA-kra jellemző várakozási időknek, lassúságnak nyoma sincs. A chip képes energiatakarékos (200 MHz), normál (300 MHz), és turbó (400 MHz) üzemmódban is működni, így az alkalmazástól függően - az áramfogyasztás csökkentése végett - lassabbra is vehetjük.

Beépített memória

Az A716 64 MByte beépített memóriával érkezik, amelyből közel 57 MByte felhasználható. Extraként kapunk egy 25 MB-os beépített memóriachipet is, amelynek 100%-a felhasználható, így kb. 82 MByte áll a felhasználók rendelkezésére. Említést érdemel, hogy a beépített flash memóriában hard resettel után sem törlődnek az adatok.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Kommunikációs lehetőségek

Az A716-ban WiFi, Bluetooth és IrDA áll rendelkezésre. A PDA rendelkezik külső antennával, amely révén megbízhatóbban, nagyobb térerővel tudjuk az adatkapcsolatot felépíteni. Tapasztalataim szerint az itthoni AP-mre kapcsolódva a jelerősség még több szobányi távolságra is megfelelő volt a használathoz (egyébként a külső, nagyobb nyereségű antennával rendelkező PDA-k mindig nagyobb hatótávolságon belül használhatók, mint a külső antenna nélküli társaik).

A beépített infravörös port támogatja a 115,2 kbps sebességű (SIR) és a 4 Mbps sebességű (FIR) kommunikációt.

Akkumulátor

Alapkiszerelésben a készülék egy 1500 mAh teljesítményű lítium-ion akkumulátorral érkezik. A PDA tesztelése során alkalmanként használtam a beépített WiFi funkciót, megnéztem egy-egy rövidebb videóklippet, mp3-at hallgattam és kipróbáltam néhányat a kedvenc PDA játékaim közül. Azt tapasztaltam, hogy így, közepes használat mellett 1 feltöltés kb. 5-7 óra üzemidőre elegendő. Természetesen WiFi és Bluetooth használata nélkül lényegesen hosszabb működés is elérhető, de a gépkönyv szerinti maximális 19 órás üzemidőt nem tudtam elérni.

Pozitívum, hogy az A716 akkumulátora cserélhető, tehát hosszabb utazásra fel lehet szerelkezni pótakkuval, és amikor lemerül, a mobiltelefonokhoz hasonlóan egyszerűen kicserélhető.


Ami tetszett:
  • Tetszetős külső, igényes kidolgozás
  • Beépített CF és SD bővítési lehetőség
  • Jó futtatási teljesítmény
  • Hálózati lehetőségek
  • Hosszú akkumulátor-üzemidő

    Ami nem tetszett:
  • Nehéz, és túl nagy, belső zsebben már kényelmetlenül fér el
  • * A WiFi program néha lefagy és nem lehet bezárni

    Az ASUS Mypal A716 bruttó ajánlott kiskereskedelmi ára: 109 900 Ft. A termék ajánlott ára tartalék akkumulátorral: 119 900 Ft.

    * A forgalmazótól a cikk megjelenése után kaptuk az információt, hogy a WiFi fagyás probléma a firmware frissítésével megoldódik. ASUS MyPal A730

    Az ASUS az A730 piacradobásával az A716 után azon felhasználók igényeit kívánta kielégíteni, akik nem tudják eldönteni, hogy mobilszámítógépes szükségleteik kielégítésére laptopot vagy PDA-t vegyenek-e inkább. Az A730 képességeivel e réteg választását szeretné megkönnyíteni.

    Klikk ide! Klikk ide!
    Klikk a képekre a nagyobb változathoz

    A külső

    A készülék előlapja grafitszürke színű, hátlapja és oldala ezüstszürke. Első benyomásra (és későbbi nézegetés után is) nagyon tetszetős, lekerekített sarkai miatt kissé retro-futurisztikus kinézetű. A dizájnnak köszönhetően nagyon kellemes kézben tartani, jól illeszkedik használója tenyerébe, nehéz elejteni. A burkolat nem ujjlenyomat-érzékeny. A PDA mérete átlagos, 118x73x17 mm. Súlya egy kissé nagyobb, mint a versenytársaké: 170 g.

    A készülékhez jár egy kívülről bőrből és nylon-vászonból, belülről velúrból készített tok, amely övre is felfűzhető. A tok nagyon szűk, belehelyezés közben a PDA-n több gomb is benyomódik, ezért az mindig bekapcsol.

    Bemenetek, kimenetek, kapcsolók

    Csúcskategóriás PDA-hoz méltóan az A730-on egyaránt található CF és SD kártyahely. Pozitívum az A716-tal ellentétben, hogy az SD kártyahely itt már használható SDIO kártyák fogadására is. A két kártyahely a készülék felső részén, egymás alatt foglal helyet, és ugyanitt találjuk a 3,5 mm-es fülhallgató csatlakozót is. A tenyérgép baloldalán mindössze 2 gomb van: a felső kerek a ki/bekapcsoló gomb, alatta pedig egy nagyobb gomb, amely a fényképezőgép exponáló gombja. Negatívum, hogy fényképezés során exponálás helyett gyakorta kikapcsoltam a PDA-t, de a gombok kezelése hosszabb használat során biztos megszokható lenne.

    Klikk ide! Klikk ide!
    Klikk a képekre a nagyobb változathoz

    A készülék jobboldalán egy csúszka található, amellyel a hátlap eltávolítását zárhatjuk le. A látszólag kézzel is állítható kapcsolót csak a stílus végével lehet megmozdítani. A PDA bal alsó részén található egy átlagos teljesítményű beépített mikrofon, a hátlap mögött pedig a hangszóró, amely - az A716-oshoz hasonlóan - maximum hangerőn is halk.

    A kijelző

    Külön említést érdemel a PDA kijelzője, ugyanis az A730-ba nem a szokásos 240x320 TFT LCD kijelzőt építették, hanem 480x640 pixel felbontásű VGA kijelzőt. A gép bekapcsolása után egyértelművé válik mit jelent a gépkönyv által említett "brilliant transflective LCD", ugyanis a PDA által megjelenített kép GYÖNYÖRŰ. A színek élesek, a képek, betűk, ikonok sokkal finomabb megjelenésűek, mint más PDA-kon. A kijelző egyébként is nagyobb, mint a szokásos, az A730-ba 3,7"-os LCD került, míg a legtöbb PDA-ba 3,5"-os LCD kijelzőt szerelnek. Ha valaki néhány hónapja azt mondja, hogy VGA kijelzőt szerelnek egy PDA-ba, akkor sületlenségnek tartottam volna, de azután, hogy megismerkedtem az A730-cal, már biztosan nem választanék mást, csak VGA felbontású PDA-t. Véleményem szerint a szemnek sokkal pihentetőbb, kellemesebb nézni, mint a 240x320-as felbontású társait.

    Klikk ide! Klikk ide!
    Klikk a képekre a nagyobb változathoz

    A kijelzővel kapcsolatos, hogy a tenyérgépbe beépítettek egy olyan kényelmi funkciót, amely a többi gépnél eddig csak külső programok által volt elérhető: a tálcán lévő ikonra kattintva a képernyő egyszerűen elforgatható, így a 480x640-es kijelzőből azonnal 640x480-as kijelzőnk lesz. Ez nagyon kényelmes pl. egy Excel tábla szerkesztésénél, vagy a webböngésző használatakor.

    Processzor

    A gép szupergyors, 520 MHz sebességű Intel XScale processzorral érkezik, amely alapkiépítésben Windows Mobile 2003 Second Edition operációs rendszert futtat. Bár az 520 MHz-es sebesség a ma elérhető egyik legnagyobb, az órajel növelés nem jelenti automatikusan azt, hogy a gép ennyivel gyorsabban futtatja az alkalmazásokat. Mivel a VGA felbontású kijelző négyszer több pixelt tartalmaz, mint a 240x320-as, így a processzornak jóval több grafikai-feldolgozási műveletet kell végrehajtani. A készülék ennek ellenére villámgyors, videók, mp3-ak lejátszása hibátlan, minden feladatot az elvárások szerint teljesít.


    Beépített memória

    Az A716 64 MByte beépített memóriával érkezik, amelyből 45 MByte felhasználható. Extraként kapunk egy 25 MByte nagyságú beépített memóriachipet, amelynek 100%-a felhasználható, így összesen 70 MByte áll rendelkezésre. A beépített flash memóriában hard resettel sem törlődnek az itt tárolt adatok. Érdekesség, hogy a PDA-hoz alapkiszerelésként kapunk egy Smart Keeper nevű programot, amellyel memóriakártyára készíthetünk biztonsági mentést a RAM tartalmáról.

    Kommunikációs lehetőségek

    Az A730-ban Bluetooth és 115,2 kbps sebességű infravörös kapcsolatot építettek.

    Akkumulátor

    Alapkiépítésben gyengébb akkumulátorral érkezik, mint A716-os elődje. Ebben a készülékben nincs energiaigényes WiFi (sajnos), van viszont több energiát igénylő nagyfelbontású kijelző, fényképezőgép és USB. Az akkumulátor vélhetőleg áldozatul esett a dizájnerek munkájának, mivel az 1100 mAh-es teljesítményű lítium-ion erőforrás kissé kevésnek tűnik. Átlagos használat mellett kb. 2-3 órára elegendő áramot biztosít egy feltöltéssel. Ez az idő jelentősen növelhető a háttérvilágítás csökkentésével és a CPU energiatakarékos módba kapcsolásával. A gépkönyv szerint az akku egy feltöltéssel optimális körülmények között 9 óra üzemidőt biztosít, ezt azonban megközelítenem sem sikerült.


    Digitális fényképezőgép

    Az A730-as 1,3 megapixel felbontású CMOS fényérzékelős beépített digitális fényképezőgéppel érkezik, mely maximum 1280x1024-es felbontású képek, vagy legfeljebb 352x288-as felbontású videók rögzítésére képes. A videófelvétel során alacsony, közepes és jó minőségű felvételi módokból választhatunk, amelyet felvétel után elmenthetünk .avi formátumba. Pozitívum, hogy VAN beépített kamera, minden más ezzel kapcsolatosan, csak negatívumként említhető.

    1.) a kamerát kezelő ASUS Camera nevű program egyáltalán nem nevezhető felhasználóbarát megoldásnak. A program kezelése bonyolult, nehezen kiismerhető.
    2.) az ASUS Camera program bugos, néha nem töltődik be, rákattintva megjelenik a betöltődést jelző ikon, amely ott marad mindaddig, amíg nem nyomok egy resetet a gépnek.
    3.) a gépet fényképezésre csak akkor lehet használni, ha előtte betöltjük az ASUS Camera nevű programot. Hiába van a készülék oldalán kioldó gomb, a szoftver betöltése nélkül nem csinál semmit. Praktikusabb lenne, ha bármikor tudnánk felvételt készíteni, minden előkészület nélkül.
    4.) a kamera belső térben, benti világításnál használhatatlan. Nem lehet vele értékelhető képet készíteni. Ugyan be van építve egy vakut helyettesítő nagyfényerejű led, de annak fényével még a fél méter távolságra lévő tárgyakat sem lehet lefényképezni.
    5.) utcai körülmények között, elegendő megvilágítás mellett készült képek színtelenek lesznek. Próbáltam a beállításokkal játszani, hátha valami rosszul van konfigurálva, de sajnos úgy tűnik, hogy ez a beépített kamera ennyit tud.

    Alább látható két kép: egyikkel zárt térben az egeremet fényképeztem le. A kép értékeléséhez tudni kell, hogy egy 100 W-os izzóval felszerelt csillár és egy asztali lámpa is megvilágította. A másik képen a kiskutyám látható nappali fényben. Kb. 20 felvétel közül sikerült ezt az egy kivehetőt kiválasztanom. (Csak erős idegzetűeknek ajánlott.)

    Klikk ide! Klikk ide!
    Klikk a képekre a nagyobb változathoz

    USB eszközök csatlakoztatása

    A digitális fényképezőgép okozta lehangoltságot némileg ellensúlyozza, hogy a PDA olyan egyedi lehetőséggel rendelkezik, amit nagyon kevés másik gép tud: USB eszközöket is csatlakoztathatunk hozzá. Az USB eszköz csatlakoztatásához szükségünk van egy külső kábelre, amelyet külön kell megvásárolni, de mivel ilyet nem kaptam, ezért ezt a funkciót nem tudtam kipróbálni. A kábellel elvileg lehetséges USB egér, USB billentyűzet, USB merevlemez és bármilyen más USB-s eszköz csatlakoztatása a felhasználási lehetőségek egész sorát nyitva meg.

    Ami tetszett:
  • VGA felbontás, gyögyőrű kép
  • Tetszetős külső, igényes kidolgozás
  • Beépített CF- és SD-bővítési lehetőség
  • Jó futtatási teljesítmény
  • Könnyen cserélhető akkumulátor
  • USB csatlakoztatás
  • Elforgatható kijelző

    Ami nem tetszett:
  • Viszonylag rövid üzemidő egy feltöltéssel
  • A beépített kamera és a kezelőszoftvere


    Az ASUS Mypal A730 ajánlott bruttó kiskereskedelmi ára 131 900 Ft. Kiegészítésként megvásárolható WL-110 wireless CF adapter (11 Mbps), amelynek az ajánlott bruttó ára 10 900 Ft.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • Spenser #8
      És akkor szerinted mit vegyek hejjette okoska
    • galocza #7
      pocketloox720! pocketloox720!
    • St #6
      ha kézbeveszed úrrá lesz rajtad a birtoklásának vágya... a vga lcd nagyon impresszív, szóval csak óvatosan :)
    • galocza #5
      úgyhogy vegyél inkább laptopot.
    • Csatti #4
      Ne vegyél, túl vastag, nehéz, gyökér az akkuja.
    • Mice #3
      böködni márpedig nem szeretek
    • Spenser #2
      Nah majd ha lemegy az ára és kiadnak hozzá valami nagyobb aksit akkor majd én is veszek egyet teccik :) ( ASUS MyPal A730)

    • galocza #1
      most asusom van és nagyon vártam az új generációt (730 wifivel - talán lesz talán nem), de amit eddig olvastam róluk kiábrándító.
      a csúcs pocketloox lesz a nyerő, amikor összegyűlik a tőke...