Berta Sándor

Az IDC szerint Magyarország IT téren a középmezőnyben van

Az IDC piackutató cég immár öt esztendeje készíti el azt az anyagot, amelyben évről-évre a világ 53 országának az információ-technológiához (IT) való viszonyát tekintik át és osztályozzák neves és kevésbé neves szakemberek.

Az Information Society Index (ISI) nevű jelentés ranglistáján Svédország eddig mindig az élen végzett, ám idén már kénytelen volt beérni a második hellyel. Az új listavezető szintén egy skandináv állam, Dánia lett. Az IDC szakemberei úgy ítélték meg, hogy az elmúlt egy évben Dánia vezetői tették a legtöbbet azért, hogy megismertessék országuk lakosságával az "információs forradalom" vívmányait. A korábbi harmadik, negyedik és ötödik helyezett államokat, vagyis Hollandiát, Norvégiát és Finnországot felváltotta az Egyesült Államok, Svájc és Kanada. Érdekes, hogy Németország "csak" a ranglista 15. helyére tudott felkerülni.

Ország ISI pontszám
1. Dánia 963
2. Svédország 958
3. Amerikai Egyesült Államok 938
4. Svájc 929
5. Kanada 925
6. Hollandia 919
7. Finnország 911
8. Dél-Korea 904
9. Norvégia 899
10. Anglia 870
Forrás: IDC Information Society Index, 2004

Az ISI elkészítésekor a szakemberek összesen négy terület 15 különböző szegmensét vizsgálják meg és az összesített eredményekből derül ki, hogy melyik ország hányadik a ranglistán. A négy terület a következő: a számítógépek száma, illetve a számítástechnika elterjedtsége a lakosság körében; az internet-hozzáférések száma az összlakosságot tekintve; a telekommunikációs vonalak (mindegy, hogy vezetékes vagy mobil; előfizetéses, kártyás vagy más konstrukciójú) száma az összlakosságot tekintve; valamint az úgynevezett szociális jellemzők, úgy mint a képzés és a polgári szabadságjogok helyzete az adott államban és az adott ország kormányának a korrupciószintje.

David Emberley, az IDC kutatója szerint a polgári szabadságjogok helyzete és a lakosság képzettsége nagymértékben meghatározzák, hogy egy adott állam lakossága hogyan, miként tud bánni az új technológiákkal. Dánia mind a négy területen a legjobb eredményt érte el: 2003-ban a dánok 67 százalékának volt internet-hozzáférése és 22 százalékuk rendelkezett szélessávú internet-eléréssel, ráadásul 84 százalékuk otthonról szörfölt a világhálón. A skandináv országban az emberek 59 százalékának van mobiltelefonja.


A ranglista utolsó helyeire Indonézia, Vietnám, India és Törökország került. Magyarország a középmezőnyben végzett, a 28. lett. Hazánk előtt az összesített ranglistán közvetlenül Szlovénia és Csehország, míg közvetlenül utánunk Chile és Görögország található. Magyarország az első területen (számítástechnika) a 29., a másodikon (internet) a 32., a harmadikon (telekommunikáció) a 13., míg a negyediken (szociális jellemzők) a 28. helyet szerezte meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • valaé valaé ná #5
    Japánban azért megfizethető árú a net, mert iszonyúan tőkeerős befektetők kiépítették a hálózatot, a hosszútávú és szerény profit reményében, viszont presztizsből és tudva, hogy a fejlődést szolgálják.
    No most nálunk nincs ilyen befektetői csoport, de az a gyanúm, hogy nem is lesz a következő 30 évben.
    Erre a mobilos pédára azt tudom mondani hogy 3 éve egy cég rosszul mérte fel a piac többi szereplőjének hozzáállását. Meg is bánta utána.
    És azóta sincs normális mobil internet. De van extraprofit helyette.
  • Cat #4
    ez japánban méginkább igy van, olyannyira, hogy azért adnak 16-32 megabitet a lakásokba is, megfizethető áron mert egyszerüen senkinek sem kell. Megvan az optika, ott a sáv, csak éppen az emberek naponta 2 orát utaznak a munkahelyükre, dolgoznak 10-12 orát, hazautaznak 2 orát, és alszanak. Egyszerüen nincs idejük netezni, ha van is, azt utazás közben, a mobilon teszik.
  • valaé valaé ná #3
    Telekommunikációban milyen jók vagyunk mi ?
    Pont erről pofázok állandóan. A magyar ember nem internetezik, hanem mobilozik. És közben rinyál.
  • PLaci #2
    Majd ha az átlag nyugdíj nállunk is 250k HUF lesz....
  • RpPRO #1
    holland chello plus: 8mb/1mb 80€
    mikor lesz ilyen Mo.-on...