Gyurkity Péter

Még idén megjelennek a PCI Expresszt támogató Athlon 64 chipsetek

Egyes értesülések szerint az első PCI Express szabványt támogató Athlon 64 lapkakészlet még az idei év vége előtt a boltok polcaira kerül, és valószínűleg integrált grafikus kártyát tartalmaz majd.

"Az első AMD (Athlon 64) PCI Express alaplap még az év vége előtt megjelenik, de nagy valószínűséggel integrált grafikus vezérlővel szerelik fel" - jelentette ki egy magát megnevezni nem kívánó személy, aki saját állítása szerint közeli kapcsolatban van a gyártókkal. Nem véletlen, hogy az illető nem fedte fel valódi kilétét, hiszen állítása teljes mértékben ellentmond az AMD korábbi közleményének, miszerint a PCI Express szabványt támogató termékek a következő év első negyedévében kerülnek forgalomba - azt azonban nem lehet tudni, hogy a processzorgyártó integrált, vagy grafikus vezérlő nélküli alaplapokra gondolt.


Az ATI Radeon X800 XT Platinum AGP és PCI Express csatolású változata

Az mindenesetre biztos, hogy a PCI Express alaplapok esetében a figyelem az Nvidia és az ATI bejelentéseire irányul majd, hiszen az Nvidia már jó ideje fejleszti Athlon 64 lapkakészleteit, míg az ATI várhatóan az RS480 jelzésű chipkészlettel debütál az A64 alaplapok piacán. Az Nvidia már júliusban, a Sempron processzorok bemutatóját követően jelezte, hogy a PCI Express lapkakészletek megjelenése még idén, a Sempron chipeket követően esedékes. Állításuk szerint az új chipsetek a Socket 939 foglalatú processzorokat támogatják majd, így az alaplapok megjelenését sokan az utolsó negyedévre teszik, hiszen azt már tudjuk, hogy az AMD az év vége előtt dobja piacra az új foglalatba illeszkedő Sempron processzorokat.

A meg nem nevezett forrás valószínűleg az Nvidia termékeire utalt, de az sem kizárt, hogy az ATI megelőzi riválisát, és elsőként mutatja be lapkakészletét, amelynek tesztelése a vállalathoz közel álló források szerint problémamentesen lezajlott, így az új termék szinte biztosan megjelenhet az év vége előtt. Ezzel egy időben a VIA is jelezte, hogy K8T890 néven fejleszti saját megoldását, de a cég még nem tudta megjósolni megjelenés várható időpontját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [NST]Cifu #35
    Miért is szól a videókártyákról? :)
    Én eddig azthittem, hogy a PCI-Express csatis alaplapokról szól. :)
  • [NST]Cifu #34
    gyakorlatban milyen gyakran van az alkalmazasnak "szerencseje", hogy pont a vezerlo/winyo cacheben van az adat?

    Nem kell még csak a Cacheben sem lennie, inkább abba gondolj bele, hogy egy adatszerver esetén mi a helyzet, amikor egy vezérlőkártya 4 vincsit is vezérel egyszerre. Persze itt is inkább elméleti a határ.
  • arty #33
    jah, amugyis a topik a videokartyakrol szolna ;) oda nem kell a pci-e ;)
  • arty #32
    kicsit osszekutyultam :D

    szal azt akartam mondani, hogy a olyan eset, amikor csak a winyo/vezerlo CACHE bol kell adat es kritikusan hamar kell az adat, nos ez inkabb csak elmeleti jelentosegu SZVSZ :)
  • arty #31
    gyakorlatban milyen gyakran van az alkalmazasnak "szerencseje", hogy pont a vezerlo/winyo cacheben van az adat?

    de ha ott is van:
    -van 8mb cache a winyon
    -133mb mehet a pci-on
    -igy ha ELMELETBEN pont a winyo keseben van az a 8mb adat, ami kell az alkalmazasnak, azt 0.0625mp alatt kapja meg. Es ennyi. Ha kell meg adat akkor az az atlagidot rontja, hogy a winyo nem eleg gyors, ugye boven a 133 alatt lesz...

    Sztem a gyakorlatban ez a savszeelsseg meg nem korlatoz. Ha pl. hdtv adast digitalizalnank, akkor mar lehetne keves a PCI... de a winyorol olvasas nem tipikusan jo pelda.
  • arty #30
    a mai winyok masolnak 30-50mb/s-el... hol van meg a 133/150 :)

    meseld el, a hdtv tomoritest mire erted? ennkod? dekod? milyen formatumban ? mert ez a mondat csak ugy log a levegoben ...
  • [NST]Cifu #29
    Ez igaz, de a vezérlő felé akkor is ott van a PCI 133MB/s korlátja, márpedig ha a vezérlő több SATA meghajtót is kiszolgál, akkor már realizálódott is a szűk keresztmetszet...
  • dez #28
    A vinyóknál a 133MB/s és a 150MB/s csak a pár megás cache-re vonatkozik, a lemezre/-ről irás/olvasás ennek a töredéke.
  • GABOR16 #27
    A PCI-E -re manapság már szükség van, pl HDTV tömörítés, amit a 2 csatornás rendszere tesz lehetővé.
    Vagy pl. Gigabites Ethernet kártya (nem lehet a sima PCI felületen 100% -osan kihasználni).

    Meg szerintem lehetne oda kapcsolni egy külön kiegészítő procit is. A sávszélesség adott.

    Ezen kívűl talán a winyóknak is könnyebb lessz gyorsúlni, mert a sávszél kibővült pl. a sima PCI-on az elméleti maximális sebesség 133MB/s, amit a mai winyók leggyorsabb darabjai kivétel nélkül teljesítenek.
    De jeleneg a S-ATA is a PCI re kapcsolódik, ezért mondhatni parasztvakítás az a 150MB/s, mert annyit el sem tud érni a PCI miatt.

    Szerintem ezáltal aki ezt feleslegesnek tartja az nagyban téved.
  • [NST]Cifu #26
    Szerintem te PCI-Express-t akartál írni. A PCI-X egy másik csatolófelület...