Berta Sándor

Médialejátszó készülékek ujjlenyomat-azonosítóval?

Az új generációs termékek iránt máris élénken érdeklődik a nemzetközi film- és zenei ipar, és a fejlesztés azonnal felkeltette a RIAA, az amerikai zenei ipari szövetség figyelmét is.

A hír hogy biometriai azonosítók kerülhetnek a médialejátszó eszközökbe nagy érdeklődést váltott ki a jogvédők körében. Persze ezen nem lehet csodálkozni, hiszen sok szervezet az új megoldásban látja a fájlcserélő hálózatok elleni tökéletes védelmet. Az ötlet két atyja a Veritouch nevű vállalat, amely immár évek óta biometriai megoldásokat fejleszt ki, illetve a svéd Thinking Materials nevű tervezőcég. A két vállalkozás együttműködéséből született meg az IVue nevű vezeték nélküli médialejátszó készülék. Az eszköz lehetővé teszi, hogy a tartalomszolgáltatók különféle biometriai azonosítókkal lássák el a különböző formátumú médiafájlokat, legyenek azok videók, zeneszámok vagy egy zenei album.

A Veritouch már be is jelentette, hogy a RIAA és az MPA zenei szövetség képviselőinek bemutatta az IVue prototípusát. A vállalat szerint mindez azt jelenti, hogy sikerült áttörést elérni a kalózkodás-elleni technológiákban. Azokat a fájlokat tehát, amelyeket egy felhasználó letöltött a világhálóról nem másolhatja, nem oszthatja meg másokkal és egyéb módon sem terjesztheti vagy sokszorosíthatja, ugyanis minden fájlt, videót vagy zeneszámot a felhasználó ujjlenyomata véd az illetéktelen hozzáféréstől. Persze, mint minden védelmet, idővel persze biztos ki lehet majd játszani ezt is.

A Suncomm nevű cég egy másik utat jár, a vállalat ugyanis kompromisszumot kínál a másolásvédelem és a zeneszámok szabad felhasználása között. A "Secure Burning", vagyis "biztonságos írás" nevet viselő eljárás egy olyan másolásvédelem, amelynek segítségével egy eredeti audió-CD-ről elvileg korlátlan számú másolatot készíthetünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #33
    tényleg bennevan
    http://index.hu/tech/mp3/ujjle3713/
  • Yfel #32
    Akkor ők nem figyeltek oda... bár az indexszel ez nem szokott előfordulni.

    Y
  • Yfel #29
    Azota ugy latszik kivettek ezt a reszt a cikkbol... vagy soha nem is volt benne de akkor nem tudom, hogy honnan szedted ezt a reszletet :o)

    Y
  • Yfel #28
    Olvastam ezt a Register cikket es az SG cikkiroja alaposan felreforditotta amit latott... az egyetlen haboruva valo osszeforras egy cinikus kijelentes volt a cikk vegen, az ijenekre oda kene figyelni!

    Egyebkent meg en lennek az elso aki pert indit a lemezkiadok ellen a bo"rbetegeket kepviselve, hogy ez a technologia azokat a fogyasztokat diszkriminalja akiknek betegseg miatt nem lehet az ujjlenyomatukat rendesen leolvasni...

    Y
  • TeszteloPontHu #26
    A 4500 Ft enyhén szólva túlzás. Sokat markol a kiadó, de állam bácsi is kap rendesen (csak az ÁFA 1000 Ft egy 5000 Ft-os CD-n).
  • Piscator #24
    Azért vetnek belassan a terrorista ellenes védelemnél is összetettebb, nagyobb volumenü izét, hogy pár igénytelen sztár, akiket pár millió tucat emberke, serdülő kamasz félistennek tekintsen, miközben a jellemhibás sztárjuk szarja a pénzt nagy önelégülten a kis amerikai egyesüly újgazdag negyedében a többi felkent képűvel.
    Miközben sokkkal nagyobb, de talán halkabb arcok meg megszenvednek minden garazsért.
    Ilyen a világ, bocs ha antiglobalista, gazdagság ellenes voltam.
  • Piscator #23
    De most komolyan...
  • asdasdasd #21
    Biztos olcso kis keszulek lesz ha ujlenyomat azonositast vegez...
  • GabiWong #17
    Reménykedjünk hogy maguk alatt vágják ki a fát!
  • Herkulles #13
    SZVSZ = szerény véleményem szerint, k*rva igénytelen szöveg... ha nem vagy bizos abban amit irsz, ne írd le szvsz :)