Berta Sándor

Kelet-Európa miatt csökkennek a nyugati IT-bérek?

A Computerwoche Young Professional felkérésére a frankfurti székhelyű Towers Perrin cég megvizsgálta a jelenlegi nyugat-európai IT-béreket és az ezekre hatással lévő vagy befolyásolni bíró folyamatokat.

Németországban elvileg senkinek semmi oka nem lenne az aggodalomra, legalábbis az IT-piacon alkalmazott emberek közül: még a frissen végzettek bére is öt százalékkal nőtt a tavalyi összegekhez képest. Az átlag német IT-szakemberek 41 ezer, míg a svájciak 47 ezer eurót vihetnek haza évente. Ezzel szemben az angol IT-iparban dolgozó emberek 32, a franciák 31, a spanyolok 24, míg az olasz társaik csupán 23 ezer euróból gazdálkodhatnak 12 hónap során. Érdemes megfigyelni, hogy egy német vagy svájci szakember a dupláját keresi a mediterrán országokbeli kollégájának. Dirk Ewert, a Towers Perrin munkatársa szerint még rosszabb lesz az összkép, ha a tanulmányban szerepelnek majd az Európai Unióhoz frissen társult kelet-európai államok is.

Dirk Ewert úgy véli: egyre fenyegetőbb a nyugat-európaiak számára az úgynevezett "cseh-szindróma", amikoris: "a jól képzett cseh (vagy más milyen nemzetiségű) mérnökök és informatikusok nagyon könnyen találnak munkát például Bécsben. Ennek azonban az a következménye, hogy mivel jóval olcsóbban dolgoznak, így leszorítják a bérátlagot. S ez a folyamat, illetve a bérekre nehezedő nyomás a bővítés után csak erősödni fog."

A másik ugyanilyen veszélyes folyamat Dirk Ewert véleménye szerint az ipar elnemzetköziesedése. Ez azt jelenti, hogy például svájci cégek úgy gyakorolnak nyomást, hogy a szomszédos országokból, például Olaszországból toboroznak munkaerőt, hiszen ott jóval kevesebbet keres egy IT-szakember. Ennek a folyamatnak az lett az eredménye, hogy Svájcban tavalyhoz képest nyolc százalékkal lecsökkent az átlagbér, bár ez még így is 47 ezer euró évente. A legrosszabb a helyzet azonban a déli államokban, ahol még nem tudtak komoly, és európai vagy világviszonylatban igazán jelentős IT- vagy telekommunikációs ipart létrehozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csatti #10
    Szerinted korlátozni fognak ha szükségük van rád? :) Ezek a korlátozások csak az olyan szakmákra vonatkoznak amelyeknél nincs munkaerőhiány, hisz védeniük kell a saját polgáraikat.
  • sniper #9
    Oruljenek hogy eddig ilyen jol kerestek, most itt az ideje hogy mi is jol keressunk. :)
  • BlackRose #5
    Azert kerdezem, mert szeretnek Pestre menni dolgozni. Mennyit kereshet egy 10+ ev multifunkcios :) ember. 7+ ev CG (TV, Print, Web) tapasztalattal? Min? Atlag? Max? Valaszolhat valaki?
  • harcu #3
    Szerintem nem kezdő infósként pesten a 250 nettó elvárható.
  • BlackRose #2
    Es Magyarorszag? Most? es hamarossan az EU-ban? Ki mit gondol? Ja es mennyi lehet itt az atlag?