Berta Sándor

Új európai szoftverkalózkodás-ellenes irányelvek

Az európai törvényhozás 330 igen szavazattal 151 ellenében fogadta el azt az előterjesztést, amelynek fő célja az illegális másolatok és az azokból származó üzleti haszon visszaszorítása.

Eddig számtalan olyan törvényt fogadtak már el szerte a világon, amelyeknek a célja az illegális szoftvermásolatok számának visszaszorítása volt. Ezek a kezdeményezések több-kevesebb sikerrel jártak, éppúgy, mint a különböző szakmai szervezetek, például a Business Software Alliance (BSA) felvilágosító-elrettentő kampányai. Mivel március 9-én az Európai Parlament is elfogadta szoftverkalózkodás-elleni direktíváját, most már az Európai Uniónak is van saját rendelete e témakörben.

Az Európai Unió tagországainak miniszterei várhatóan a hét végéig ratifikálják az új rendeletet, amelynek a helyi törvénybe iktatására a tagállamoknak 18 hónap áll a rendelkezésükre. Érdekesség, hogy a különböző szakmai szervezetek, mint például hazánkban is kétes népszerűségnek örvendő és tévesen "szoftverrendőrség"-ként ismert BSA lobbizása nem vezetett eredményre, a hivatalosan "irányelv"-nek nevezett jogszabálynak ugyanis nincs büntetőjogi, csak polgári jogi hatálya. Ezen kívül a jogszabálynak fontos kitétele, hogy szoftverkalózkodásért magánszemély nem vonható felelősségre, helyettük fő ellenfelekként a "szolgáltatásukért" pénzt kérő profi másolók vannak megjelölve.

Az Európa Parlament honlapján megtalálható német szöveg szerint: "Az irányelv tehát nem kötelezi arra a tagállamokat, hogy megbüntessék a magánszemélyek által, hiszékenységvől vagy jóhiszeműségből elkövetett jogsértést." Az angol nyelvű szövegrész konkrétabban fogalmaz: E szerint: "Ha például magánszemélyek zenét másolnak saját felhasználásra, akkor normális esetben ezért nem büntethetők."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nagykispeter #21
    Ja sokan meg még enni is alig bírenak meg a jó kis számlákat fizetni nemhogy még Windowsért 40 000-t!
  • TeszteloPontHu #20
    "windowst 40000-ért? röhely!"

    Azért ez nem irreális. Sokan évente vesznek új mobilt ennél többért is, mert az színes, szagos, fényképezős stb. Op. rendszert 3-4 évente "kell" cserélni. Azért ennyi idő alatt csak össze lehet spórolni 40e Ft-ot.
    A játékok valóban drágák, hiszen jóval hamarabb elavulnak (megunod őket).
  • alexTv #17
    Ha komolyan veszem: teljesen mindegy a programok árai és a honi fizetések nem állnak arányban.
    Valamint a magyar szerzői jog védelem, nem a szerzőknek, hanem az importoröknek, és a kereskedőnek kedvez.

    Egyébként is nálunk a törvény a bűnözőt védi.
    Előre hát...
  • zippofcy #10
    Akit köteles vagy beengedni azok úgyis rád törik az ajtót. Vagyis SOHA ne engedj be senkit akit nem akarsz. Akinek joga van hozzá úgyis bemegy erővel.
  • Fro5t #8
    Kalózok mindig is voltak és mindig is lesznek. A magánszemélyeknek nincs mit félni, mivel hogy nemjár SZ.R. házhoz,és ha véletlenül elő is fordulna, akor az emberek nem kötelesek beengedni otthonukba. Vagy igen?
  • Csatti #7
    hát elképzelhető, hogy visszahozzák azért, hogy ezt kellőképp tudják büntetni... ismerve hazánkat...
  • Frank99 #6
    nem tettem oda a smileyt...
  • Faterx #3
    Várd ki a végét hogy nálunk mi fog ebből lecsapódni!
  • Cat #2
    ez csak irányelv, az egyes államok bármikor meghatározhatnak enyhébb, vagy szigorubb törvényeket
  • Frank99 #1
    Éljen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Követelem a Szegedi ügyben 101-ünk perújrafelvételét!!!!!!!!!!