SG.hu

USA-Európa vita a Galileo GPS-rendszerről

[euro.hu] Továbbra sincs egyetértés az Európai Unió és az Egyesült Államok között az európaiak által építendő Galileo nevű műholdas navigációs rendszer kiépítéséről. A két fél arról próbált egyezségre jutni, hogy a Galileo műholdjait közösen működtetik az amerikaiak által kiépített GPS (Global Positioning System) rendszerrel.

Az amerikaiak ismételten felajánlották, megosztják tapasztalataikat az európaiakkal. Ennek azonban alapfeltétele, hogy az európai navigációs rendszert amerikai mintára építsék ki. Az európaiak azonban hallani sem akarnak erről. Ha ugyanis igent mondanának az amerikai követelésre, érveik szerint gazdaságilag nem járnának jól, hiszen elavultabb technikát kellene használniuk a modernebb helyett, vagyis szolgáltatásaikat nem tudnák értékesíteni.

Az Európai Műholdas Ügynökség, az ESA egyébként csak nyáron döntött véglegesen a Galileo-program anyagi és jogi feltételeiről. Az amerikaiak éppen attól tartanak, hogy a Galileo modernebb lesz a GPS-nél, ezért a későbbiekben a világ számos államában az európai műholdakat használják majd a navigációra. Az amerikai GPS-t a hadsereg tartja fenn, ezért válsághelyzetekben katonai célokra használják fel.

Az európaiak és az amerikaiak közötti vita tehát tovább tart. Az utóbbi fél januárban úgy fogalmazott: ha nem sikerül egyezségre jutni a Galileo ügyében, annak "a transzatlanti kapcsolatok látnák kárát". A német Der Spiegel hetilap egyébként úgy értesült, hogy George W. Bush amerikai elnök tavaly ősszel az EU akkori soros elnökénél, Silvio Berllusconinál próbálta elérni a Galileo-program módosítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tau ceti #10
    Na szóval.Az ami rendszer 10 méteres pontosságú,a ruszki 100 méteres és tudomásom szerint nem alkalmazható polgári célokra.
    Az amik semmilyen garanciát nem válalnak a rendszerük rendelkezésre állására.Ha úgy akarják,holnaptol nem müködik a rendszer,vagy pontatlanabb lesz,vagy csak azokban az országokban lesz 1km-nél pontosabb,melyek tejelnek stb.


    A másik ellenérv az ami gps ellen:a polgári freki rendkívül jó zavarhatósága.

    A galaileó előnyei tömören:
    -nagyobb pontosság(méteres)
    -gerantált rendelkezésreállás
    -Zavarásbiztos megoldás

    A fenti három elv teljesülése nélkül nem lehet pl. a repülöket gps-el irányítani.
  • Cat #9
    nemhinném hogy az a helyes müködés, hogy egy ország bármikor letilthatja az egész világ GPS rendszerét
    másrészt az amcsi rendszer 100 méteres pontosságu, aminél a galileo többszörösen jobb lesz
    te ott amerikában gondolj amit akarsz, én itt europában azt mondom hogy igenis kell
  • tau ceti #5
    Pontosítsunk:a polgári gps-t simán lehet zavarni.A katonai zavarásához nagyságrendel nagyobb energia kell,mivel a katonai másmilyen frekit használ,és másmilyen kódolást.
    Az a zavaró,ami 3-4km-es körben zavarja a polgárit,az csak pár száz méteres körben zavarja a katonait.

    Az usá-nak pont ez a baja:ha van egy nagy megbizhatóságú,az ami katonaihoz hasonló zavarhatatlanságú alternatív gps rendszer,akkor ki a franc fogja használni az ő rendszerűket?Hiszen az amiknál alapvető probléma,hogy semmilyen garancia nincs a gps rendszer rendelkezésreállására.

    Ez pedig annyit jelent,hogy a gps lokális letiltása kb. nulla hatásal lesz az éppen megtámadott ország hadseregére.

    Egyébként az egész galileo alapja,hogy az amik nem voltak hajlandok az európaiaknak bármilyen garit adni arra nézve,hogy a rendszert bármikor használhatják.

    (pl. az amik bármikor letilthatják az eu partvonalát a gps rendezeren,akár tankerkatasztrófát okozve,anélkül hogy bárki ejnye-bejnyét mondana rájuk...)
  • Zombye #4
    Az amcsik nem csak attól félnek, hogy katonailag veszéjesztetve lesznek, (úgy tudom kína is jelentős összeggel asszem kb 240 millió euróval támogatja a galileó programot), hanem azért is félnek, mert a galileó jóval nagyobb "felbontású tehát (most lehet hogy hülyeséget írok) fél méteres pontossággal működik, a gps meg sokkal rosszabb hatékonysággal, tehát a galileó jóval hatékonyabb, következésképpen piacilag valsz kelendőbb lenne, tehát az usa jelentős pénzektől esne el. Nagyon jelentős pézektől. Szerintem ez a fő ok.