10
 • tau ceti
  #10
  Na szóval.Az ami rendszer 10 méteres pontosságú,a ruszki 100 méteres és tudomásom szerint nem alkalmazható polgári célokra.
  Az amik semmilyen garanciát nem válalnak a rendszerük rendelkezésre állására.Ha úgy akarják,holnaptol nem müködik a rendszer,vagy pontatlanabb lesz,vagy csak azokban az országokban lesz 1km-nél pontosabb,melyek tejelnek stb.


  A másik ellenérv az ami gps ellen:a polgári freki rendkívül jó zavarhatósága.

  A galaileó előnyei tömören:
  -nagyobb pontosság(méteres)
  -gerantált rendelkezésreállás
  -Zavarásbiztos megoldás

  A fenti három elv teljesülése nélkül nem lehet pl. a repülöket gps-el irányítani.
 • Cat #9
  nemhinném hogy az a helyes müködés, hogy egy ország bármikor letilthatja az egész világ GPS rendszerét
  másrészt az amcsi rendszer 100 méteres pontosságu, aminél a galileo többszörösen jobb lesz
  te ott amerikában gondolj amit akarsz, én itt europában azt mondom hogy igenis kell
 • tau ceti
  #5
  Pontosítsunk:a polgári gps-t simán lehet zavarni.A katonai zavarásához nagyságrendel nagyobb energia kell,mivel a katonai másmilyen frekit használ,és másmilyen kódolást.
  Az a zavaró,ami 3-4km-es körben zavarja a polgárit,az csak pár száz méteres körben zavarja a katonait.

  Az usá-nak pont ez a baja:ha van egy nagy megbizhatóságú,az ami katonaihoz hasonló zavarhatatlanságú alternatív gps rendszer,akkor ki a franc fogja használni az ő rendszerűket?Hiszen az amiknál alapvető probléma,hogy semmilyen garancia nincs a gps rendszer rendelkezésreállására.

  Ez pedig annyit jelent,hogy a gps lokális letiltása kb. nulla hatásal lesz az éppen megtámadott ország hadseregére.

  Egyébként az egész galileo alapja,hogy az amik nem voltak hajlandok az európaiaknak bármilyen garit adni arra nézve,hogy a rendszert bármikor használhatják.

  (pl. az amik bármikor letilthatják az eu partvonalát a gps rendezeren,akár tankerkatasztrófát okozve,anélkül hogy bárki ejnye-bejnyét mondana rájuk...)
 • Zombye
  #4
  Az amcsik nem csak attól félnek, hogy katonailag veszéjesztetve lesznek, (úgy tudom kína is jelentős összeggel asszem kb 240 millió euróval támogatja a galileó programot), hanem azért is félnek, mert a galileó jóval nagyobb "felbontású tehát (most lehet hogy hülyeséget írok) fél méteres pontossággal működik, a gps meg sokkal rosszabb hatékonysággal, tehát a galileó jóval hatékonyabb, következésképpen piacilag valsz kelendőbb lenne, tehát az usa jelentős pénzektől esne el. Nagyon jelentős pézektől. Szerintem ez a fő ok.