Hunter

Semmi köze a Neander-völgyieknek a ma emberéhez?

Kutatók összehasonlították a modern és az ősi ember koponyáit a Neander-völgyiekkel valamint a nem ember főemlősökével, beleértve a csimpánzokat, gorillákat és páviánokat. A végkövetkeztetés: az ember legalább annyira különbözik a Neander-völgyiektől, mint a gorilláktól.

Az összehasonlító tanulmány szerint valószínűtlen hogy a Neander-völgyiek ősi csoportja a ma élő ember elődje lett volna. A tudósok hosszú ideje vitáznak a modern ember rokonságán a Neander-völgyiekkel, a zömök, erőteljes vadászokkal, akik 100.000 évig uralták Európát mielőtt a modern ember érkezésével kihaltak volna.


A Neander-völgyi és a mai ember arca profilból

Az új tanulmány - melyet Katerina Harvati, a New York Egyetem antropológusa vezetett - 15 alapvető ismertetőjegyet vizsgált a Neander-völgyiek, a korai modern emberek, a jelenlegi emberek és más főemlős fajok koponyáján és arcán. A kutatásban kimutatták, hogy az emberek és a Neander-völgyiek között mért különbségek jóval nagyobbak, mint ami egy-egy csoport alfajai között felfedezhető lenne, ami azt jelzi, hogy a Neander-völgyi nem az ember egyik alfaja volt. Mitöbb a különbség nagyobb volt, mint amit az ember és a hozzá köthető főemlősök között találtak.

Bár Harvat szerint az elemzés "nem zárhatja ki teljes mértékben" az ember és a Neander-völgyiek kapcsolatát, erőteljesen arra utal, hogy két külön fajról van szó. Jelentése csupán négy hónappal azután készült el, hogy Erik Trinkais a St.Louis-i Washington Egyetem antropológusa bejelentette felfedezését egy romániai barlangban talált álkapocs-csontról, ami a legkorábbi emberre utaló bizonyíték Európában. Az álkapocs-csont 34.000-36.000 éves lehet, ez nagyjából egybeesik azzal az idővel, amikor az ember átfedte a Neander-völgyieket. A csontról megállapították, hogy hasonló jellemvonásokkal rendelkezik mint a korai modern emberé, azonban egyes vonások lehetséges Neander-völgyi kapcsolatról árulkodnak, állítják a kutatók. Ez a Neander-völgyiekkel való keveredés lehetőségére utal.

Tavaly márciusban Richard G. Klein, a Stanford Egyetem kutatója által végzett DNS vizsgálatok azt mutatták, hogy a Neander-völgyiek és az ember közös őssel rendelkezik, arra azonban nincs bizonyíték, hogy a két faj nagyobb számban kereszteződött volna, ami azt jelenti, hogy amikor a Neander-völgyiek kihaltak, akkor génjeiket is magukkal vitték.

Egy 2002-ben megjelent tanulmány mégis arra utal, hogy a mai emberek génjeiben felfedezhetők a Neander-völgyiek és más az emberi faj kihalt ágainak génmaradványai. Az Alan R. Templeton biológus által készített jelentés szerint legalább két jól elkülöníthető emberi kivándorlás volt Afrikából, az első 420.000-840.000 évvel ezelőtt, a második pedig 80.000-150.000 évvel ezelőtt zajlott. Templeton publikációja szerint a legutóbbi vándorlás, de feltehetően mindkettő, nem "cserefolyamat" volt. A DNS bizonyítékok alapján sokkal inkább kereszteződésről beszélhetünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anteris #34
    attól még, hogy a neandervölgyi ember fejre hízott, mint a vöröhagyma még nem következik, hogy szétvette a koponyáját a nagy ész. A tekervényesség sokal lényegesebb tulajdonság.
  • Csatti #21
    Ez oké, de a cikk dns vizsgálatokra is hivatkozik, a jódhiány pedig nem hiszem, hogy megváltoztatná a dns szerkezetet.
  • Csatti #19
    Vhol olvastam anno, hogy a neandervögyi ember fejuének jóval nagyobb űrtartalma volt, épp ezért nagyobb is volt az agya. Így egyáltalán nem biztos, hopgy hülyébb volt nálunk, sőt valószínűbb lehet az ellenkezője.
  • Mice #18
    ha előítételetmentes lenne a szöveged még talán egy fancsali mosolyt is érdemelnél, így viszont szánalmas...
  • gyraph #17
    Erdekes...errol kb.3-4 eve lattam filmet a discovery-n. Hatalmas hirerteke van.
  • a_n_d_r_e_w #16
    :DDDDD
  • FtranX #11
    nemrég láttam a tévében egy csókát akinek félvér (néger/fehér) apja volt és ázsiai (filippin(?) anyja. elég idióta feje volt. :))
  • Cat #7
    szerintem a fennti tény elég nyilvánvaló volt eddig is, legalábbis a discoverys sorozatokban határozottan állítják, hogy a cromagnoni kipusztította a jóval békésebb neandervölgyit
    másrészt azt is figyelembe kell venni, hogy ugye ma már genetikailag bizonyított tény, hogy az összes európai ember 11 ősapától és ősanyától származik, és ezek 33-34ezer évvel ezelőtt éltek, szóval kizárható, hogy neandervölgyiek lennénk
    egyébként szvsz elég fura két különböző emberFAJról beszélni (ugye a faj alapjellemzője, hogy csak fajtán belül hozhat utodot)
    ceizel endre egyébként asszonta pár hete ATVn, hogy szerinte 300-500 év mulva eltünnek a nagyrasszok, azaz megszunik a kinai/néger/europai, és egyetlegyen közös ember lesz
  • mainruler #6
    A nagy mészárlás? :)
  • [HUN]PAStheLoD #4
    szerintem a japcsik se emberek mert kék a hajuk és ferde a szemük... ROTFL