Hunter

A Hubble az első áldozata Bush űrtervezetének

A Bush elnök tervei hatására átszerveződő NASA kénytelen törölni a Hubble űrsiklóval végrehajtandó szerviz munkálatait, így az űrteleszkóp fokozatosan le fog épülni, végül pedig használhatatlanná válik.

A NASA bejelentette a csillagászati tanulmányokat példátlan felvételeivel forradalmasító Hubble karbantartását szolgáló űrsiklóküldetés törlését. John Grunsfeld, a NASA vezető tudósa elmondása szerint Sean O'Keefe akkor hozta meg döntését az ötödik karbantartási küldetés leállításáról, amikor egyértelművé vált számára, hogy erre nem lesz elég idő mielőtt az űrsiklók visszavonulnak. A szerviz küldetést létfontosságúnak tartották, a keringő teleszkóp működésének folytatásához.

"Szomorú nap ez a mai" - mondta Grunsfeld, azonban szerinte "ez legjobb döntés az űrtársadalom érdekeit tekintve". Hozzátette, hogy a döntést nagyban befolyásolta Bush elnök új űrkezdeményezése, mely a NASA-tól várja a Holdra és a Marsra irányuló utazásokhoz szükséges űrhajó és felszerelések kifejlesztését. Az elnök tervei szerint az űrsiklóknak 2010-ben vissza kell vonulniuk a szolgálattól. Gyakorlatilag az összes hátralevő űrsiklórepülést a Nemzetközi Űrállomás befejezéséhez kell felhasználni. Az űrsiklók közel egy éve vesztegelnek hangárjaikban a Columbia emlékezetes tragédiája óta.


Grunsfeld szerint Bush "rendelte el, hogy ezt az értékes segédeszközt" (az űrsiklót) a Nemzetközi Űrállomás befejezéséhez használjuk fel, hogy ezáltal az Egyesült Államok teljesíthesse a 15 partner országa felé vállalt kötelezettségeit. A szervizküldetés nélkül a Hubble 2007-ig vagy 2008-ig maradhat üzemképes. A NASA már korábban is tervezte cseréjét egy új, fejlettebb változattal, az úgynevezett James Webb Űrteleszkóppal, ennek fellövését azonban csak 2011-re tervezik.

A Hubble forradalmasította a csillagászatot. Felvételei segítségével a csillagászok megállapították az univerzum korát és felfedezték a sötét energiának elnevezett rejtélyes erőt, ami a világegyetem egyre gyorsabb tágulását idézi elő. Ezt az erőt a mai napig nem sikerült megismerni.
A csillagvizsgáló giroszkópjai betegeskednek, a Columbia balesete miatt már amúgy is csúszó szerviz küldetés egyik feladata ezek cseréje lett volna. Grunsfeld elmondta a Hubble a négyből jelenleg három működő giroszkóppal rendelkezik. A szoftverét úgy fejlesztették ki, hogy az két giroszkóppal is elboldoguljon, azonban így az űrteleszkóp képességei nem igazán használhatók ki.


A Hubble földi csapata megpróbálja kitolni az űrteleszkóp élettartamát, azonban a giroszkópok állapota megállíthatatlanul romlani fog. Grunsfeld szerint a Hubble fedélzeti akkui sem fogják sokáig bírni a folyamatos utántöltéseket, ezek is cserére szorulnának, ugyanúgy ahogy egy gépjárműnél. Végül a Hubble letér pályájáról és becsapódik a Földbe, feltehetően 2011 vagy 2012 környékén. Az esemény biztonságossá tétele érdekében a NASA megépít egy kis robot űreszközt, amivel irányíthatják a Hubble becsapódási pályáját.

Az űrteleszkópot, ami a NASA első keringő csillagvizsgálója, 1990-ben lőtték fel, abban a reményben, hogy segítségével távolabbra láthatnak a világűrben, mint bármelyik korábbi távcsővel. A tudósoknak azonban már az elején rá kellett döbbenniük, hogy a főtükör egy gyártási hibának köszönhetően túlságosan közellátó. Az űrhajósok 1993-ban helyeztek el egy másik lencsét, ami élesebbé tette a Hubble látását, a későbbi szerviz küldetések űrsétái során a tönkrement alkatrészeket cserélték, valamint fejlettebb kamerákkal és más műszerekkel szerelték fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cifuatwork #41
    Igen, az Aero Magazinban Almár Iván is döbbenten kommentálta a Columbia-katasztrófa szenátusi vizsgálóbizottságától kiadott jelentés néhány passzusát (pl. egy olyan CGI képet, amelyen az űrhajósok a Columbiáról az Atlantisra száltak volna át egy űrsétával).

    Persze ezek nem megvalósíthatattlan dolgok, csak ebben a konkrét esetben nem lett volna rá lehetőség....
  • Deus Ex #40
    Morgen.

    Na ezekkel a pontokkal nem voltam tisztában. Azért megjegyzem, a zsilip és az űrruhák hiánya nem tűnt fel azoknak, akik a mentő-űrsikloo, illetve a szárny foltozása tervét utoolagosan felvetették.. bárr ha a SpaceHab modult légmentesen le lehet zárni, akkor abban esetleg talán át lehetett volna emelni az űrhajoosokat.. nna mindegy, ez már csak fantázia.
  • [NST]Cifu #39
    1.: Nincs semmiféle kidolgozott terv arra, hogy egy űrsiklót az űrben üzemanyaggal töltsenek fel. Elméletben megvalósítható, de ehez ki kellene dolgozni a szükséges eszközöket. Ergo akkor, ott ez nem volt lehetséges.
    2.: A Columbián (a küldetés tipusából fakadóan) nem volt rotobkar, a zsilipjére pedig a SpaceHab volt csatlakoztatva, ergo űrsétát sem lehetett volna tenni (ha jól tudom, űrsétára alkalmas űrruha sem volt a fedélzeten). Ebből következik, hogy bármilyen űrbéli javításra nem volt lehetőség, ahogy arra se, hogy átszálljanak egy másik űrhajóra.
    3.: A Columbia készletei nem tartottak volna ki néhány hétig. A misszió 12-17 naposra volt tervezve, és még "takarékon" is csak egy, esetleg két héttel lehetett volna kitolni a fent tartózkodást. Utána elfogy az élelmiszer, és a Hidrogén/Oxigén, ami nélkül pedig leállnak az üzemanyagcellák, áram nélkül pedig....
  • Deus Ex #38
    Morgen.

    Csendben megkérdezem ismét, amit márr kérdeztem néhány alkalommal az elmúlt egy év során:
    Ugyebár a katasztroofát követően néhány héten belül elindult egy Progress az ISSre. Nem lehetett volna avval az ISS eléréséhez elegendő üzemanyagot szállítani a Columbiához? Adottak voltak a feltételek a Columbia hajtóanyag-felötéséhez?
  • [NST]Cifu #37
    Hát, az oldalt olvasgatva azt szűrtem le, hogy eleve úgy tervezik, hogy nem lesz karbantartásra lehetőség. Ehez képest a 10 éves tervezett élettartam szép teljesítmény.
  • Marki.. #36
    Hát messzebb lesz, mint a hold túloldalán az biztos, még az új űrmasinával sem fognak elruccanni hozzá, hogy karbantartsák :))) 5-10 év a várható élettartama.
  • [NST]Cifu #35
    Jaaaa... Én marha nem figyeltem, és azt hittem, hogy a Hold túloldalán lesz. Most nézem, és tényleg Nap-Föld L2, ok, hülye voltam, maxima mea culpa.

    (hál istennek vannak nálam okosabb és alaposabb emberek, akik nem csak felületesen futják át a híreket )
  • Marki.. #34
    Ez sem igaz így, a lényeg, hogy az L4 és az L5 pontok stabilak minden irányban, ezért is találnak gyakran ott objektumokat egyes esetekben, viszont L2-ben kisebb korrekciókra van szükség, de merőlegesen stabil, ahogy ge3lan mondta.
  • Marki.. #33
    Igaz, az egyenes körül mozog, ahogy az L2 pont is.
  • ge3lan #32
    az L2 pont a nap-fold egyenes menten instabil,csak erre meroleges iranyban stabil
    szal nem hiszem,h tudna ott keringeni vmi,mert beesne a foldbe vagy elmenne kifele
    az L4 L5 pontokban lehet keringeni,mert azok stabilak minden iranyban