Rónai György

Stratégiai megállapodást kötött az AMD és a Sun

Az Advanced Micro Devices, és a Sun Microsystems által ma aláírt szerződés értelmében a Sun kínálatában is megjelennek az AMD Opteron alapú szerverek, valamint az x86-64-re optimalizált Solaris operációs rendszer, és a Java Enterprise System.

A szerződéssel az AMD a második legnagyobb szervercéget szerezte meg partnernek, a Sun részéről pedig ez lesz a harmadik típusú architektúra, amelyet szervereibe adoptál. Több pletyka, és cáfolat után mostmár bizonyos, hogy 2004-től megjelennek a Sun kínálatában az Opteron alapú szerverek, sőt, ami még nagyon bíztató kilátás az AMD számára, hogy a cég a legnagyobb szoftvereit is optimalizálja majd a 64bites architektúrára.


Scott McNealy, a Sun Microsystems elnöke (balra) és Hector Ruiz, az AMD elnöke és vezérigazgatója

A stratégiai szerződés több dolgot is magában foglal. Az első konkrétum ezek közül, hogy a Sun széles termékskálát vezet be Opteron alapú Fire szerverekből, ebből a 2 és 4 utas szerverek várhatóan már a jövő évben piacon lesznek. A Sun és az AMD szoros együttműködésben optimalizálni fogja a Solarist és a Java rendszereket az új architektúrára, jelenleg ugyanis a felhasználók csak 32 bites módban futtathatják a programokat az ilyen gépeken. A Sun tervei szerint a Solaris OS 64 bites verziója már 2004 első félévében megjelenik majd.

Következő lépésként a két cég továbblép a 4 utas rendszerektől, további fejlesztésekkel, valamint a HyperTransport technológia jövőjét is biztosítják. Fejlesztői környezetet fognak készíteni az ISV-knek, hogy könnyebben portolhassanak és fejleszthessenek programokat az AMD alapú Solaris rendszereken, valamint világméretű, felhasználó centrikus reklámkampányba kezdenek, amely segítségével megteremtik a marketing hátteret is a termékeik számára.



Annak ellenére, hogy az AMD költséghatékony 64 bites architektúrája sok előnyt fog hozni a Sun számára is a riválisaival szemben, valószínűleg sok nehézséget is teremt magának ezzel, főleg a saját termékei eladásában. Eleddig tiszta volt a helyzet, a költséghatékony kategóriában Intel Xeon és Athlon MP processzoros szervereket kínált, míg a csúcskategóriában a SPARC processzorait erőltette. Minekután azonban az Opteron mindkét piaci szegmenst lefedi majd, a Sun részletesen el kell majd magyarázza a vásárlóinak, hogy mit miért vegyenek meg. Ennek fejében még több fajta Solaris operációs rendszert is kell forgalmazniuk majd, méghozzá a SPARC, x86 és AMD64 verziót, valamint két Linux fajtát is, egyet-egyet az x86 és az x86-64 szerverekhez.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyításhoz

Mindezek mellett azonban a Sun Microsystemsnek nagyon össze kell kapnia magát, ha újra nyereségessé kíván válni. A cég már 10 negyedév óta veszteségeket jelent. Az új AMD processzorok eddigi piaci fogadtatása azonban újra jó kilátásokat eredményez a Sun számára is. A legnagyobb konkurenciát természetesen az Intel IA64 platformja jelenti a Sun számára, főleg a high-end 8P szerver piacon. A Sun-on kívül persze az AMD is jelentős profit növekedésre számíthat a megállapodás eredményeként, ugyanis az egyik legnagyobb szerver cég fogja árulni az Opteron processzorait, arról nem is beszélve, hogy egy korábbi megegyezés keretében már az IBM is adoptálja az x86-64 processzorokat a szervereibe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoldalma #5
    Nem hinnem h attol jo egy rendezveny mert csak nyakkendos fazonok szerepelnek
  • Cat #1
    ez a sportcipő a sun elnökén nagyon laza egy hivatalos eseményen...