Franczy

Az Intel 2005-ben már 0,065 mikronnál fog járni

Habár a félvezetőgyártó iparban mostanság egyre több panaszt lehet hallani a chipek előállításához felhasznált fotomaszkok túlzottan magas költségeivel kapcsolatban, a világ legnagyobb chipgyártójaként nyilvántartott Intel lényegében könnyedén megengedheti magának, hogy továbbra is saját maga állítsa elő ezen fontos kellékeket.

Az Intel munkatársai bejelentették, hogy a cég laboratóriumaiban nemrégiben megkezdődtek a 0,065 mikronos csíkszélességű processzorok gyártásához szükséges fotomaszkok gyártási munkálatai, és amennyiben minden jól megy, akkor ezek első használható prototípusai már március végére elkészülhetnek, vagyis már ekkortájt megkezdődhetnek a 0,065 mikronos újgenerációs chipek gyártásával kapcsolatos első kísérletek.

Mint ismeretes, a chipgyártó képviselői pár napja jelentették be, hogy a cégnél a legnagyobb rendben folynak a 0,09 mikronos processzorokkal kapcsolatos fejlesztések, melynek eredményeképpen az idei évben a tervezettnél várhatóan valamivel korábban kerülhetnek forgalomba az első ilyen chipek. Az Intel ezen új processzorokat várhatóan 2005-ig egész biztosan gyártani fogja, ugyanis nagyjából ekkortájt esedékes a mindössze 0,065 mikronos csíkszélességgel rendelkező még újabb Intel processzorok bemutatkozása.

Az Intelnél egyébként már az első olyan fotomaszkok is elkészültek, melyek végleges, továbbfejlesztett változatait valamikor 2007 táján már a 0,045-0,032 mikronos csíkszélességű processzorok gyártásához fogják felhasználni. Ezen processzorok már az úgynevezett EUV (Extreme UltraViolet), vagyis extrém ultraibolya litográfiai technológiák segítségével fognak készülni.

Az újgenerációs processzorok, illetve fotomaszkok összetettségét jól szemlélteti, hogy a 0,09 mikronos csíkszélességű chipek gyártásához használatos legújabb, 22-25 rétegű fotomaszkok összes leíró adata mintegy 200 GB-ra tehető, és egyes szakértők szerint ilyen nagyfokú komplexitás mellett egy-egy apró hibát körülbelül olyan nehéz megtalálni, mint egy kosárlabdát egy Kalifornia méretű területen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #17
    Csakhogy a bioprocikban nem emberi idegsejtek vannak.
    Az idegsejtek túl komplex felépítésűek a mai tudásunkhoz.
    Sokkal egyszerűbb sejtekből állnak amiknek tényleg psekundumos kapcsolási idejúk van, ami sokkal jobb a Si alapú félvezetőknél.
  • JTBM #14
    Ha nem lehet tovább csökkenteni a csíkszélességet, elkezdik a layerek számát növelni és 3D procik lennek. Persze mind a gyártástechnikát, mind a hűtést újra kell majd gondolni. A fény nem sokkal gyorsabb, mint az elektronok, kb. 3-6-szor. Viszont sokkal nehezebb bent a chipben irányítani. A fénytranzisztorok a közeljövőben csak I/O műveletekben lesznek jók, pl. a memória felé az alaplapon, stb.
  • Pheel #13
    Mindig mikro volt. Ezért mondták, hogy 0.22, 0.18, 0.13 és nem azt, hogy 22, 18 és 13.
  • versio #9
    hát nem mer egy idegsejt kb 1000-szer sül ki másodpercenkánt,az meg csak 1 kiloHZ:D

    késöbb majd a fényprocesszorokkal kezdödik minden elölröl,már kitalálták a fénytranzisztorokat, most is simán tudnának csinálni ilyet, csak elöbb lehuzzák a hasznot
  • Cheky #8
    Igaz, állítólag a "biologiai" procceszorok sebességben nem vethető össze a mostaniakkal... Azokat már nem Ghzben mérnék!
  • Dj N-Ice #7
    na ja egy mikron alá már lehetetlenség menni! Punkgyerek, a kérdésedre a válasz hogy utána mi lesz? Abbahgyják az egészet és elmennek haza:)))
    Csak vicceltem, már évek óta dolgoznak a bioloiai processzorn azaz azt próbálják megfejteni hogy hogyan viselkednek milyen szabály szerint működnek az idegsejtek és hogyan komunikálnak egymással. Ha egyszer rájönnek akkor meg lehet lesni hogy hova jutunk de azt a sebességet már nem fogod tudni követni:) És hogy mitől kell majd félni? Mivel az idegsejtek elképzelhetetlenül gyorsak ezért kell hozzá egy hasonló sebességű vinyó is majd:)) ez lesz Bill Gates agya... Csak nehogy a milyenk is egy gépben kössön ki:))) na elég az elmetágításból a vinyós história kamu de a procis már tévében is volt:))
  • Lion #3
    ez a nem semmi... csak nehogy stabilitás romlása felé mennyen a dolog.. szilicium volgy rules
  • Pheel #2
    Győzelem? Hooool?
  • sztavrosz #1
    Győzelem gyerekek! :-))