Franczy

IBM WatchPad 1.5

A világ legnagyobb számítógépgyártói közé sorolt IBM a napokban a németországi Hannoverben zajló CeBIT 2002 számítástechnikai szakkiállítás keretein belül a várakozások szerint bemutatja majd annak a Watchpad névre keresztelt eszközének a legfrissebb verzióját, mely eszköz lényegében nem más, mint egy Linux operációs rendszerrel ellátott, nagy tudású karóra. Az IBM által a mostani CeBIT-en bemutatni kívánt WatchPad fejlesztési munkálataiban nagy része volt a kiváló minőségű karóráiról ismert és elismert Citizen cég munkatársainak is, és különböző források szerint a Linux karóra legfrissebb prototípusa már nagyon közel áll a sorozatgyártáshoz.

A CeBIT 2002 kiállításon kiállítandó WatchPad 1.5-ös verziószámmal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy az IBM és a Citizen mérnökei az utóbbi hetekben-hónapokban nem pihentek, és a korábbi WatchPad prototípusok alapjaira építkezve egy minden eddiginél nagyobb tudású high-tech karórát fejlesztettek ki. A WatchPad 1.5 új szolgáltatásai közé tartozik a személyhívó készülékekéhez hasonló, rövid szöveges üzenetek küldésére és fogadására alkalmas üzemmód, ezenkívül pedig mindenképpen említésre méltó, hogy a parányi karóra-számítógép mind Bluetooth, mind infravörös interfészen keresztül csatlakoztatni lehet az asztali, vagy hordozható számítógépekhez, sőt a WatchPad legújabb változata már ujjlenyomat-felismerő rendszerrel is el van látva.


A WatchPad operációs rendszere a karóra 16 MB-os Flash RAM memóriájában lakozik, a Microwindows névre keresztelt felhasználói felületet pedig egy nem kevesebb, mint 320 x 240 pixeles felbontású parányi kijelzőn keresztül lehet használatba venni, vagyis az IBM parányi karórája akkora felbontással rendelkezik, mint némelyik kéziszámítógép. A WatchPad korábbi verziói egyébként még ennél is nagyobb, egész pontosan 640 x 480 pixeles felbontással, és 22 x 16,45 milliméteres LCD kijelzővel rendelkeztek, ezzel szemben a legfrissebb prototípus 27,4 milliméteres képátlóval és a már említett felbontással rendelkezik, mely felbontás ilyen parányi méretek mellett kizárólag a legújabb kijelző technológia, az OLED (Organic Light Emitting Diodes) révén valósítható meg, ugyanis ezen technológia által elérhető akár a 740 pixel/col képpontsűrűség is.

Azt egyelőre továbbra sem lehet pontosan tudni, hogy a WatchPad mikor, milyen áron és milyen formában kerül majd forgalomba, az azonban egyre biztosabb, hogy egy a legfrissebb WatchPad prototípushoz hasonló eszköz a közeljövőben napvilágot lát majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dzsagon #9
    szóval innen lopott az apple
  • accord #8
    Nem rossz, nem rossz! Én álltalában pártolom az innovatív eszközöket, sőt nekem még a kínézete is tetszik, de akinek már van mobil telefonja, annak szerintem teljesen fölösleges. Egy mobil mindig is többet fog tudni. És az övtáskám révén mindig is nállam van.

    Bár mivel lányoknál nem divat az övtáska, ezért ők lehet, hogy hasznát vehetik egy ilyen eszköznek...
  • Troll #1
    ... de legalább csúnya.