Franczy

Újgenerációs kijelző a Microvisiontől

A Microvision fejlesztőmérnökei szerint a közeljövőben olyan parányi kéziszámítógépek kerülhetnek piacra, melyek grafikus megjelenítési képessége a teljes méretű hordozható számítógépekével vetekszik majd. A Microvision bizonyítván, hogy nem egyszerűen a levegőbe beszél, a napokban be is mutatta annak a 800 x 600 pixeles felbontású apró kijelzőnek a prototípusát, mely mindössze négy darab fontosabb alkatrészből áll, és amellyel a cég reményei szerint hamarosan egyre több kéziszámítógép, illetve high-tech mobiltelefon esetében találkozhatunk majd.

A Microvision képviselői a nyilvános bemutató kapcsán elmondták, hogy az újgenerációs kijelző eszköz legfontosabb alkatrészei közé tartozik a három darab, piros, zöld és kék fényt biztosító LED (Light-emitting Diode, fénydióda), a speciális vibráló tükörrendszer, valamint az úgynevezett MEMS (Micro Electrical Mechanical System) chip. A fejlesztők a kijelző működéséről röviden annyit mondtak, hogy amint az említett tükörrendszer a megfelelő módon rezeg, felépíti a megjeleníteni kívánt teljes képet, melyet a felhasználó egy lencserendszeren keresztül láthat. Az eszköz egyébként sem a jelenlegi kéziszámítógépek kijelzőjére, sem a viselhető számítógépek kijelzőjére nem hasonlít, ugyanis méretei leginkább egy mai átlagos szilíciumchip méreteihez hasonlíthatók, és a Microvision szerint a szemhez közel tartva kell használni.

Russell Hannigan, a Microvision fejlesztési részlegének igazgatója a bemutató kapcsán elmondta, hogy a képminőség már a most bemutatott prototípus esetében is kiváló, pedig a végleges termék megjelenéséig még számos dolgot fejleszteni kívánnak a prototípuson. Az újgenerációs mobil kijelző eszköz jelenlegi állapotában Super VGA (SVGA), azaz 800 x 600 pixeles felbontásra képes, miközben kontrasztaránya 150:1, Hannigan pedig azt is elmondta, hogy az eszköz színterjedelem és telítettség kérdésében már most könnyedén felveszi a versenyt még a legjobb minőségű katódsugárcsöves monitorokkal is, ráadásul a fejlesztések a jövőben is folytatódnak.

A Microvision szakemberei szerint, ha minden jól megy, akkor az újfajta kijelző 18-24 hónapon belül kereskedelmi forgalomba kerülhet, addig pedig javítanak még a képminőségén, valamint a lehető legkisebbre csökkentik az eszköz méretét, tömegét, áramfelvételét, fogyasztását és gyártási költségeit. Én azért itt a végén zárójelben megjegyezném, hogy a kijelző az ismertetett specifikációk alapján mindenképpen figyelemre méltó, azonban a mozgó tükörrendszer bántja a csőrömet, pláne annak tudatában, hogy a kijelzőt mobil eszközökbe szánja a cég, ugyanis régi alapszabály, hogy egy számítástechnikai eszköz annál jobb, minél kevesebb mozgó alkatrész található benne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Walaki #2
    Mozgó tükörrendszerű chipeket már évek óta alkalmazzák a projektorokban.