Franczy

Új mobil Intel processzorok a jövő héten

A világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel Corporation a jövő héten több új, hordozható számítógépekbe szánt processzort fog bemutatni, így többek között egy olyan, relatíve olcsó mobil Celeron chipet, melynek működési frekvenciája átlépi a lélektani 1 GHz-es határt.

A Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű chipgyártó ezen az 1,06 GHz-es frekvenciájú mobil Celeron processzoron kívül még két új, alacsony feszültségigényű Pentium III-M processzort jelent majd be a jövő héten, mely processzorok várhatóan elsősorban a kisebb méretkategóriába tartozó notebookok esetében lesznek népszerűek. Különböző források szerint az új processzorok debütálását követő napokban a nagyobb számítógépgyártó cégek szépen sorban bejelentik majd ezen új chipekre épülő hordozható számítógépeiket, és ezzel egy időben jelentős mértékben csökkentik a korábbi modellek árait. Ezen információk egyébként immár teljesen bizonyosra vehetők, az Intel azonban hivatalosan egyelőre még nem kívánta megerősíteni őket.

Az Intelhez közeli források elárulták, hogy az 1,06 GHz-es frekvenciájú új Celeron processzor immár nem a jó öreg 0,18, hanem a vadonatúj 0,13 mikronos gyártási technológiával készül, melynek következtében az új mobil Celeron processzormagja körülbelül 50 százalékkal kisebb méretű, mint a régebbi Celeronoké. Az új mobil Celeron chip a 0,13 mikronos csíkszélesség révén kevesebb hőt termel, alacsonyabb az áramfelvétele, ezenkívül pedig ugyancsak nem elhanyagolható szempont, hogy gyártási költsége jelentős mértékben alacsonyabb, így a régi Celeronokhoz képest vélhetően kiskereskedelmi ára is kedvezőbben alakul majd.

Az ugyancsak a jövő héten debütáló vadonatúj Pentium III-M processzoroknak még az új mobil Celeron chipnél is alacsonyabb lesz a fogyasztásuk, igaz a működési frekvenciájuk sem közelíti meg az 1 GHz-et. Az Intel az új Pentium III-M processzorok esetében tehát nem annyira a kiugróan magas teljesítményre, mintsem a lehető legkisebb hőtermelésre és áramfelvételre helyezi a hangsúlyt, ami érthető is, ugyanis a 750 MHz-es frekvenciájú, ultra-alacsony feszültségigényű Pentium III-M processzor az 1,3 kilogrammnál kisebb tömegű notebookok piacára ajánlott, a 866 MHz-es frekvenciájú, alacsony feszültségigényű Pentium III pedig várhatóan az 1,3-1,8 kilogramm közötti hordozható számítógépek piacán lesz közkedvelt processzor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • _HABLA_ #1
    Intelbuzik figyelem!!
    Megjelentek a legújabb INTEL cuccok! Lehet örömködni. Rajta van az intellogó srácok ébredjetek!!!
    Olvasni akarom a pöcs szövegeteket.