Franczy

AMD Athlon: hát ez "égő"!

A gondolom sokak által ismert Tom's Hardware website a napokban leközölt egy rendkívül érdekes, sokak által talán kissé "barbárnak" talált tesztet, mely nem máshoz, mint két AMD Athlon processzor idő előtti elhalálozásához vezetett.

Na nem arról van szó, hogy Tom barátunk a processzoroknak a balta feje ellen mutatott ellenállási tényezőjét szerette volna feltérképezni, hanem "csak" arról, hogy emberünknek az az ötlete támadt, hogy ideje lenne egy olyan tesztet készíteni, melyben fény derül arra, hogy vajon mi történik akkor, ha a napjainkban leginkább elterjedt processzorokról működés közben egy hirtelen mozdulattal eltávolítják a hűtőbordát, és ezzel együtt az arra szerelt hűtőventillátort. Valljuk be, ilyen eseményre a valós életben elég ritkán kerülhet sor, bár tény, hogy hallani lehetett már olyan esetekről, hogy a hozzá nem értő felhasználók helytelenül rögzített processzor-hűtőbordája működés közben elmozdult, leesett, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a jól rögzített hűtőborda ventillátora is bármikor leállhat.


Tom ebben az érdekes tesztjében négy elég elterjedt processzort vett górcső alá, egy 2 GHz-es Intel Pentium 4-et, egy 1 GHz-es, Coppermine magos Intel Pentium III-at, egy 1,4 GHz-es Thunderbird magos AMD Athlont, valamint egy 1,2 GHz-es Palomino magos AMD Athlon MP processzort.

A tesztek azt mutatták, hogy a hűtőborda egy gyors mozdulattal történő eltávolítását követően a 2 GHz-es Pentium 4-es processzorra épülő rendszer működése lelassult, de a számítógép ettől függetlenül működőképes maradt, a chip hőmérséklete pedig mindössze 29 C volt. Az Intel Pentium III-as tesztgép a barbár cselekedetet követően lefagyott ugyan, de a processzor nem szenvedett maradandó károsodást. Az Intel processzorok tehát nagyon jól vizsgáztak, azonban ez egyáltalán nem véletlen. A Pentium 4-es processzorokban található intelligens hőérzékelő képes arra, hogy adott esetben az órajelszorzó csökkentésével visszafogja a chip működési frekvenciáját, ezáltal pedig megmentse az elég drága processzor életét. A Pentium III-ba integrált hőérzékelő erre nem képes ugyan, de a működés megszakításával ez a chip is képes elejét venni az elfüstölésnek.


Az 1,4 GHz-es Athlon processzoros rendszer az "esemény" után azonnal lefagyott, a processzor azonban éppen ennek az ellenkezőjét tette, azaz kigyulladt, hőmérséklete pedig 370 C-ra emelkedett. Az 1,2 GHz-es frekvenciájú rendszer ugyancsak lefagyott, a chip ugyancsak elfüstölt, a processzor hőmérséklete pedig 300 C-ra emelkedett. A történtek azzal magyarázhatóak, hogy az 1,4 GHz-es Athlon semmilyen hővédelemmel nem rendelkezik, a Palomino magos Athlon MP-be integrált hőszenzor pedig csak a fokonként történő hőmérsékletemelkedések ellen hatásos, tehát az 50-60 C-ról egy pillanat alatt 300 C-ra történő felhevülés ellen teljesen tehetetlen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kenny #104
    http://www.extra.hu/cpucooling0/cpucooling.avi
    a teljes folyamat ha meg nem latta volna valaki
  • iXBT #102
    A teszt valoban reklamszagu, de egy hamburger sem eredeti egy reklamfoton. Ettol meg a problema letezik, es az amd-nek lepnie kell ezen a teren. (is:)
  • iXBT #100
    Aki itt butasagokat irogat, az nem en vagyok. Az Agp pro az egy teljesen mas dolog. Mellesleg abba belemegy a mezei agp-s kartya is.
  • iXBT #97
    Ki nem szarja le, ha leeg egy powercolor alaplap?
    Normalis gyartmanyu P4-es alaplapba fizikailag sem megy bele, egy AG2X-es oskovulet. Te legalabb annyire amd beteg vagy mint en inteles...
  • Laalee #93
    fordulj pszihologushoz... ha ennyire paranoias vagy.
  • Laalee #92
    de könyörgök minden normalis amd lapon van hövédő és tulmelegedés védelem aki annyira hülye hogy kikapcsolja és nemfigyel oda az egesse le nyugodtan...
  • Trinitron #91
    Nemcsak mukodes kozben, hanem szallitas kozben is leeshet!!! (mar lattam ilyet) Nem hiszem, hogy mindenki szetszedi a gepet szallitas utan az elso hasznalatkor! Nem akarom en egyik procit se vedni vagy tamadni, en is athlon vasarlason gondolkodom, de tobben hasznaljak ugy a gepet, hogy fogalmuk sincs mi van benne, es nekik jol jon ez a vedelem.

    Trinitron
  • narumon #87
    Wizzard: Én számtech szervizbe dolgozom jópár éve de még nem is hallottam olyat hogy leesik a hűtő :O
  • Trinitron #79
    Nem az a lenyeg, hogy leveszi a hutot, hanem, hogy LEESHET!!! Meg kene man vegre erteni, hogy a teszt ezt akarta szimulalni, fuggetlenul attol, hogy mennyire csinaltak tisztessegesen.

    Trinitron
  • KBB #70
    Bármint wizzadrhoz csatlakoznék, de trabiAMD-hez írtam a cuccot... Mielőtt még félreértené...

    by kbb