JohnnyCage

A SirCam még mindig terjed

Közel hét héttel azután, hogy a SirCam e-mail vírus elkezdett terjedni, a kártékony féregprogram továbbra is a vírus elterjedtségi "toplisták" élén található.


A Computer Economics piackutató cég szerint augusztus végére a SirCam összesen mintegy 2,3 millió számítógépet fertőzött meg világszerte, és ezzel hozzávetőleg 1 milliárd dollár kárt okozott. Bár az antivírus szoftvereket készítő cégek viszonylag gyorsan kiadták a SirCam vírust is felismerő frissítéseiket, az e-mail féregprogram terjedése nem állt meg.

Vincent Weafer, a Symantec antivírus kutatóközpontjának igazgatója elmondta, a probléma abban rejlik, hogy az átlagfelhasználók nem veszik komolyan az interneten terjedő vírusok által képviselt veszélyt, és nem frissítik vírusirtóikat. "Tudjuk, hogy a házunkat meg kell védeni a veszélyektől, csakúgy, mint az autónkat. Azt is be kellene végre látni azonban, hogy a számítógépünket is védeni kell" - mondta Weafer. A Symantec online felmérése alapján 10 felhasználóból legalább 4 nem használ antivírus szoftvert, vagy még soha nem frissítette a gépével együtt megkapott változatot.

Mint ahogy korábban már beszámoltunk róla, a SirCam e-mail levelek csatolt fájljaként érkezik. A vírus a csatolt fájl megnyitásakor aktivizálódik, és véletlenszerűen kiválaszt egy dokumentumot a számítógépről. A SirCam hozzákapcsolja magát ehhez a dokumentumhoz, és fertőzött e-maileket küld a felhasználó címjegyzékében szereplő összes e-mail címre.

A SirCam-fertőzött e-mail csatolt fájljának neve megegyezik az e-mail témamegjelölésével. A csatolt fájl, amely legalább 130 KB méretű, dupla kiterjesztéssel rendelkezik, amelyből a második valamilyen futtatható (legtöbbször .lnk, .bat, vagy .com) fájltípust jelöl, hogy a vírus aktivizálódni tudjon a rákattintáskor. A levél szövege változó, de minden esetben angol vagy spanyol nyelvű.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoley #8
    A Kaspersky Anti-Virus meg naponta frissit [ha hagyod] :) Meg nem volt olyan virus amit ne talalt volna meg [a trojaiakat is beleertve].... Egyebkent en is kaptam mar sokmindent, de az ismeretlen csatolmanyokat egyszeruen nem nyitom meg, vagy ha megis, akkor a KAV ugysem hagyja elindulni ha gaz van vele.
  • TWN #7
    Nyugtass meg.. a McAfee és a NAV sem találja meg az összes SirCam vírust, mert a feladó e-mail rendszere sux, vagy 1általán nem yoo. A McAfee általam tesztelve a hotmail.com-on: a fájlt továbbküldtem pár ismerősnek, majd ők eljuttatják a megfelelő helyre :).
  • TWN #3
    Értek 1et Fatality-vel, mármint a fájlok szempontjából :). A scriptek meg nincsenek divatban.. 1Nlőre..

    Skacok: akitől jött a levél, annak jelezzetek vissza, mert az életben nem fogja megtudni hogy mi a helyzet és továbbra küldeni fogja a maileket!!!
  • Fatality #2
    Fejezzétek már be ezt a "Nem Kell Outlook-ot" használni buta szöveget. Nem nyit meg semmit az Outlook magától. Akik ezt mondják azok valszeg nem használták még, de hisztériát kelteni azt tudnak. Röhej...
  • CAD #1
    Ehh, nekem is nap mint nap jon, mar hetek (honapok?) ota, es bizony retentetesn unom, mert nehany dok tobb mint 300kb :((.

    Egybknt nem virusirto kell, hanem nem kell megnyitni minden szart amit az ember kap... vagy nem kell Outlookot hasznalni...